Повече застрояване по Южното Черноморие предвижда новият план за Царево

Плаж "Силистар" е национална защитена местност. Попада и в природен парк "Странджа" и в европейската природозащитна мрежа "Натура 2000".

© Юлия Лазарова

Плаж "Силистар" е национална защитена местност. Попада и в природен парк "Странджа" и в европейската природозащитна мрежа "Натура 2000".Новият общ устройствен план на Царево включва застрояване на нови 835 декара в парк "Странджа". От тях 678 декара са по морския бряг на Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара, уточнява в съобщение инициативата "Зелени закони".


Природозащитниците уточняват, че това предвижда новият общи устройствен план (ОУП) на на община Царево, публикуван преди седмица за обществено обсъждане.


От 22 години Община Царево се опитва чрез общия устройствен план да застрои най-южната част от българското Черноморие, отнемайки територии от природен парк "Странджа", отбелязват от "Зелени закони". Сагата през тези две десетилетия включва промяна в закони, фалшиви документи, масови протести в София, решения на върховния съд, спасяване на природния парк от цялостно заличаване, намеса на Европейската комисия.
След всичко това е изработен проект за нов общ устройствен план. От няколко дни той е публикуван за обществени консултации за прилагането му и за доклада за екологична оценка със срок за становища 16 март.


Едно от местата за застрояване - Силистар


Общите устройствени планове (ОУП) на цели общини са единственият инструмент за планиране на територията. Преди две години общинските съветници в Царево дадоха одобрение за изработване на план за застрояване парцел от 22 169 кв. м в местността Силистар. Предложението на кмета Георги Лапчев беше да се изработи подробен устройствен план (ПУП) за поземлен имот на дружеството "Ню Билдинг Естейтс" ЕООД, който, според информация на сайта "Бивол", да му позволи да го застрои с вилни сгради.


Този ПУП за застрояване на най-южния пясъчен плаж на България и в момента е в сила, тъй като жалбата, която през 2018 г. областният управител заведе срещу решението на община Царево, е отхвърлена от съда. Това се е случило с Определение № 14712 ОТ 29.11.2018 Г. на Върховния административен съд, тъй като областният управител не е сред приетите от Закона за устройството на територията заинтересовани лица, които имат право да обжалват такива решения.


В анализа си за "Зелени закони" експертът Тома Белев отбелязва, че вече одобрени подробни устройствени планове могат да бъдат отхвърлени от общината при приемане на ОУП. При тази "нулева хипотеза" теоретично общината може да прецени, че досегашните зони за урбанизация са достатъчни и да не предвижда разширяването на площите за строителство, както и да отмени по-рано одобрени ПУП. Случаят с община Царево обаче не е такъв - в сила остава и приетият през 2018 г. ПУП за Силистар, който е включен в предлагания нов общ устройствен план на общината. А и общината добавя нови "зони за урбанизация".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK