Повече застрояване по Южното Черноморие предвижда новият план за Царево

Плаж "Силистар" е национална защитена местност. Попада и в природен парк "Странджа" и в европейската природозащитна мрежа "Натура 2000".

© Юлия Лазарова

Плаж "Силистар" е национална защитена местност. Попада и в природен парк "Странджа" и в европейската природозащитна мрежа "Натура 2000".Новият общ устройствен план на Царево включва застрояване на нови 835 декара в парк "Странджа". От тях 678 декара са по морския бряг на Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара, уточнява в съобщение инициативата "Зелени закони".


Природозащитниците уточняват, че това предвижда новият общи устройствен план (ОУП) на на община Царево, публикуван преди седмица за обществено обсъждане.


От 22 години Община Царево се опитва чрез общия устройствен план да застрои най-южната част от българското Черноморие, отнемайки територии от природен парк "Странджа", отбелязват от "Зелени закони". Сагата през тези две десетилетия включва промяна в закони, фалшиви документи, масови протести в София, решения на върховния съд, спасяване на природния парк от цялостно заличаване, намеса на Европейската комисия.
След всичко това е изработен проект за нов общ устройствен план. От няколко дни той е публикуван за обществени консултации за прилагането му и за доклада за екологична оценка със срок за становища 16 март.


Едно от местата за застрояване - Силистар


Общите устройствени планове (ОУП) на цели общини са единственият инструмент за планиране на територията. Преди две години общинските съветници в Царево дадоха одобрение за изработване на план за застрояване парцел от 22 169 кв. м в местността Силистар. Предложението на кмета Георги Лапчев беше да се изработи подробен устройствен план (ПУП) за поземлен имот на дружеството "Ню Билдинг Естейтс" ЕООД, който, според информация на сайта "Бивол", да му позволи да го застрои с вилни сгради.


Този ПУП за застрояване на най-южния пясъчен плаж на България и в момента е в сила, тъй като жалбата, която през 2018 г. областният управител заведе срещу решението на община Царево, е отхвърлена от съда. Това се е случило с Определение № 14712 ОТ 29.11.2018 Г. на Върховния административен съд, тъй като областният управител не е сред приетите от Закона за устройството на територията заинтересовани лица, които имат право да обжалват такива решения.


В анализа си за "Зелени закони" експертът Тома Белев отбелязва, че вече одобрени подробни устройствени планове могат да бъдат отхвърлени от общината при приемане на ОУП. При тази "нулева хипотеза" теоретично общината може да прецени, че досегашните зони за урбанизация са достатъчни и да не предвижда разширяването на площите за строителство, както и да отмени по-рано одобрени ПУП. Случаят с община Царево обаче не е такъв - в сила остава и приетият през 2018 г. ПУП за Силистар, който е включен в предлагания нов общ устройствен план на общината. А и общината добавя нови "зони за урбанизация".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2927 Весело

  "да застрои най-южната част от българското Черноморие, отнемайки територии от природен парк "Странджа"" - борят се хората и пИчелят, а к`во им пука за нЕкви територии, че и от "Странджа"?! Северно, Южно, въобще БЪЛГАРСКОТО Черноморие е територия за тихи, мъдри, отпочинали туристи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Добре де! Разбирам че кметове, съветници и политици са готови да разрешат застрояване щото са супер корумпирани. Разбирам че мутрите и корумпираните политици влагат пари в грозни, празни апартаменти. Някой и друг тъп руснак или англичанин също може да се излъже. Но пък чак толкова тъпи руснаци и англичани? И чак толкова тъпи и богати инвеститори които не знаят къде другаде да инвестират?

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Браво на община Царево, че въпреки многото тарикати налага да има регулации.

 4. 4 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Гледам документалните филми "The world from above" и се чудя - ЗАЩО разни райски кътчета по света са почти недокоснати от строителство? Ако е имало селище - няма от поне сто години нови строежи не само на хотели, а и на жилища! Там където все пак са построили някакви туристически обекти - скрити сред растителността и пейзажа, скромни и ненатрапчиви! Няма ли архитекти и общинари, които да имат естетически ВКУС! Нашето море заслужаваше малки скромни рибарски селища, с уют и традиционен дух. Гледам с носталгия "Голямото нощно къпане"! Къде сте романтични созополски брегове!

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мавродинов":

  Къде са тези райски кътчета почти недокоснати от строителство?! В Тринидад и Тобаго ли?
  Навсякъде и застроено. От Южна Европа та до Флорида. Някъде по-удачно,другаде - не.

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  "И чак толкова тъпи и богати инвеститори които не знаят къде другаде да инвестират?"
  До коментар [#2] от "Таралеж":

  Те не че не знаят, наистина няма къде. Брюксел още не е решил какво да прави с територията. Чакат да се обезлюди напълно.

 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 812 Неутрално
 8. 8 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Евала баткоо, ще се леят Л@йна безброй!

 9. 9 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 489 Гневно

  Алчни блатнари,не могат да проумеят,че съсипаното Черно море ще затрие тях.

 10. 10 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Това е безродна сган, всичко ще съсипят ей...

 11. 11 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Май не си обикалял много по света, простено ти е. Дори да идеш на охридското езеро няма да видиш такова застрояване. Навсякъде има и курорти и места за къмпинг или незастроени плажове. Хвани някой местен да те разкара из хубавите места из Южна Португалия , Франция или даже Гърция и ще преосмислиш нещата. Проблемът не е че се строи, проблемът е, че се строи незаконно, грозно и навсякъде. Не е нужно цялото Черноморие са е един голям "слънчев бряг" но мутрите не знаят как иначе да си перат парите, а кметове и архитекти рушвети не отказват.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 12. 12 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Застрояване тип Коста Дел Кроко нали 😄 ! Тия са абсолютни аборигени.

  agent
 13. 13 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Тази година за пръв път няма да ходя на Черно море. Досега си влагах парите на север - до Дуранкулак. Вече и там се напълни с нахални и мръсни румънци, а тъпите мутри започнаха да влагат в строителство на хотели, които имат 2 месеца лятото и 1 през зимата, когато идват ловци на патици. Сбогом Черно море!

 14. 14 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Преди години в Несебър, в стария град, беше изгоряла стара хубава къща. Къщата беше толкова хубава, че дори и изгоряла предизвикваше туристите да я снимат. От другата страна на улицата обаче имаше една друга грозна постройка, уж къща, с бетонни тераси не измазана, абе все едно купа сено гледаш. Пред тази постройка стоеше собствениката и на висок глас се възмощаваше от вниманието към изгорялата къща. Думите и бяха следите: Защо снимат тая съборетина, ето тука моята е нова и хубава какво е това? Да си запаля ли и аз къщата сега? Та така с българското разбиране за туризъм.

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Това е безродна сган, всичко ще съсипят ей...
  —цитат от коментар 10 на pinoccio


  Преди 20 години едни младежи умуваха как да си запазим природата. Казах им, че няма да можем. Срещу желязо се рита, срещу пари не може. Най-вече срещу пари плюс тотална мизерия.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#11] от "Pow":

  Според теб проблемът е,че се строи "грозно и навсякъде". Вярно е,че има построени тук-там грозни архитектурно сгради по нашето Черноморие,но не се строи "навсякъде". Тук също може да се намерят незастроени кътчета на юг от Бургас,например.
  Гледал съм подробни снимки на Маями. Че то там са вдигнати хотели два пъти по-високи от "Кубан" на Слънчака и кажи-речи изглеждащи като него,близо един до друг и буквално на на метър-два от плажната ивица!
  Прекалено сгъстявате черните краски...

 17. 17 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 382 Гневно

  Останаха два-три плажа по южното черноморие-Варвара,Устието на Велека, Селистар в които да не се изливат тонове лайна от хотелите. Време му е и те да се, буквално казано „засера

 18. 18 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Селяндурите - жители са във възторг, че ще могат д а строят до морето и да продават ниви и ливади по 200€ квадрата. Лапачев, данчоментата и сие на тях разчитат, да се дървят на Зелените, докато те късат парчета от Странджа.

 19. 19 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Никой нищо в дървеното пардесю няма да отнесе... скоро ще има "В името на народа....", ако най-накрая тия и много други безобразия не спрат.... а дано, ама надали....

 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Нерде милионен Маями, нерде дива Странджа планина... Спрете да пишете глупости!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Човешката алчност е страшно нещо - заради корумпирани царевски общински съветници и кмет, ще унищожим последните останали автентични места в България.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 22. 22 Профил на Mladen
  Mladen
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#11] от "Pow":
  Според теб проблемът е,че се строи "грозно и навсякъде". Вярно е,че има построени тук-там грозни архитектурно сгради по нашето Черноморие,но не се строи "навсякъде". Тук също може да се намерят незастроени кътчета на юг от Бургас,например. Гледал съм подробни снимки на Маями. Че то там са вдигнати хотели два пъти по-високи от "Кубан" на Слънчака и кажи-речи изглеждащи като него,близо един до друг и буквално на на метър-два от плажната ивица! Прекалено сгъстявате черните краски...
  —цитат от коментар 16 на deaf


  В Маями има вода > плажна ивица > улица или алея и после сгради. Пробвай да минеш по брега на морето от Арапя до Луксозенец и си мисли за Маями и за 100-те метра от брега, забранени за строителство по закон...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK