И учени обявиха за неверни докладите на правителството за "Натура 2000"

Членове на Българската академия на науките протестираха през 2017 г. срещу недостатъчното средства за изследователска дейност в бюджета

© Анелия Николова

Членове на Българската академия на науките протестираха през 2017 г. срещу недостатъчното средства за изследователска дейност в бюджетаМинистерството на околната среда и водите (МОСВ) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не са успели да организират мониторинг на биоразнообразието през 2013-2018 г. в България за целите на националното докладване към Европейската комисия за състоянието на "Натура 2000". Въпреки това двете институции са подготвили докладване на резултатите от такъв мониторинг и са го предоставили на Европейската агенция за околна среда. Това отбелязва в свое становище Научният съвет на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) на 19 февруари 2020 г.


Академичният институт, който е специализиран в изследвания на биологичното разнообразие на България, отбелязва, че данните, заложени в доклада, не са актуални и "в голямата си част са заимствани от по-ранни проучвания (преди 2013 г.)". Според анализа на докладването на МОСВ от ИБЕИ в редица случаи данни от проучвания на конкретни ограничени обекти или местообитания неправомерно са екстраполирани за цели биогеографски региони. "Част от данните просто са съчинени", отбелязва становището на академичните учени.


Становището разяснява важността на докладването на екоминистерството към еврокомисията, като пояснява, че "поддържането и управлението на екологичната мрежа "Натура 2000" следва да се основава на актуална научна информация за състоянието на целевите видове и местообитания". ИБЕИ отказва да участва в дискусии за изработените без актуални данни от МОСВ доклади с опасението, че управлението на "Натура 2000" ще бъде неправилно. Учените заявяват, че отказват да участват "в работни групи, които твърдят, че са произвели научен продукт, без при това да са извършили съответните научни изследвания", и не искат да легитимират подхода на докладването, защото се опасяват, "че могат да бъдат нанесени щети върху българската природа, обществото и авторитета на страната ни в европейски мащаб".
Институтът по биоразнообразие напомня в становището си, че регулярното набиране и използване на научни данни е изискване на европейските директиви за управлението на "Натура 2000".


Категоричната позиция на ИБЕИ-БАН е безпрецедентна от страна на научната общност по темата с управленските доклади за "Натура 2000". ИБЕИ- БАН беше част от реакцията срещу планираните през 2019 г. промени в Закона за биологичното разнообразие, когато специализираната научната общност се обяви единодушно срещу опита на МОСВ да отслаби защитата на "Натура 2000", но досега институтът не беше критикувал проблемите в процедурите на докладването.


Сигнали за липсата на теренни проучвания и манипулации и неверни интерпретации в докладите са подавани през годините от природозащитници - виж тук и тук.


През 2018 г. директорът на Националния природонаучен музей към БАН проф. Николай Спасов също се обяви за нуждата да се коригира мониторингът на "Натура 2000", така че да се осигурят реални научни изследвания и актуални данни, които да залегнат в докладите към Европейската комисия и в националното управление на околната среда.


През годините след проблеми с предното докладване на страната от 2014 г. са дискутирани варианти екоминистерството да възложи на научните институти специализираните изследвания за "Натура 2000". Досега обаче теренната работа и анализите се възлагат с обществени поръчки на консултантски фирми администратори, които наемат отделни учени само като изпълнители на задачи "на парче", като крайната интерпретация в докладите не зависи от изследователите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4299 Неутрално

  Има ли Учудени !?!?!?
  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Въпросните учени, не са били достатъчно учени, че да защитят проекти по дейността за която става въпрос. Парите за наука вече не се наливат ей така с каната.

  мурзилка
 3. 3 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Когато правителството лъже за околната среда се чудя за какво ли лъже по по-'сериозните' теми.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Когато лъжата е държавна политика...

 6. 6 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Въобще не ме учудва! Шефът на Националната служба за защита на природата Калугеров беше "дясната ръка" на Нено Димов и навсякъде му защитаваше лобистките решения, така че съвсем очаквано сега продължава политиката му по унищожаване на околната среда! Цялото МОСВ трябва да се закрие и да се направи нова структура с истински експерти, което разбира се няма да стане, защото никой себеуважаващ се експерт не би се превърнал в прислугващ персонал на Бойко и компания.

 7. 7 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Я да се опитаме да вникнем в материята… Значи ако се налеят едни милиони без обществена поръчка за 'феодалните старци' - докладите ще са ок. Ако обаче се спази ЗАКОНА и се възложи на фирма, спечелила конкурс, и тя наеме същите феодални старци, но им плати само за ИЗРАБОТЕНОТО от тях, то тогава докладите са лоши, тъй ли?

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Парите нали са усвоени. Другото не е важно.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Я да се опитаме да вникнем в материята… Значи ако се налеят едни милиони без обществена поръчка за 'феодалните старци' - докладите ще са ок. Ако обаче се спази ЗАКОНА и се възложи на фирма, спечелила конкурс, и тя наеме същите феодални старци, но им плати само за ИЗРАБОТЕНОТО от тях, то тогава докладите са лоши, тъй ли?
  —цитат от коментар 7 на Reporter US


  Горе долу е така, плачат за още пари да им налее боко. Въпреки, че имаше доколкото помня прилично наливане за "наука" в бюджет 2020. Алармисти, сър. А иначе темата е унищожението на защитени местности е болезнена и наистина трябва да следи.

  мурзилка
 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3535 Весело

  Нормално е , нали не е за първи път….

 12. 12 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 525 Неутрално

  На НеНо май ще му стоварят всички беди на света. Поне Костича може да си отдъхне, че не е той виновен ;)

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 13. 13 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#10] от "Маршалов":

 14. 14 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#10] от "Маршалов":

  "Въпреки, че имаше доколкото помня прилично наливане за "наука" в бюджет 2020."

  Я да видим колко помните - колко е бюджетът за наука в България, колко процента представлява от бюджета и колко е в сравнение с други страни. Как точно рабрахте, че плачат за пари и какво, според вас трябва да направят? Преди време учени от БАН казаха, че втора АЕЦ е икономически изгодна. Тогава форумното дружество на всезнайковците единодушно реши, че учените от БАН се подмазват на Б.Б. за пари. Сега други учени не са съгласни с правителството и пак същото дружество реши, че този път учените от БАН плачат за пари. Е, какво трябва да правят учените - да са съгласни или да не са съгласни с правителството според дружесдтвото на всезнайковците..

 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 970 Весело

  Малко по темата:
  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariq-e-tretata-naj-bogata-strana-v-evropa-po-bioraznoobrazie-na-gorite-si-1339874
  https://btvnovinite.bg/151847-Bioraznoobrazieto_v_Bulgaria_e_sred_naybogatite_v_Evropa.html
  ИБЕИ май трябва да се преименува на АЛИ/Алчни Лапащи Институти/ Експресно или АМАЗОН/аманзаманотинемапари/.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 16. 16 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Докладите за Натура 2000 са умишлено манипулирани още от 2004, когато всичко започна. От заложени 11 % НПОта ги раздуват с лъжливи данни до 35%. Никой от тях не може да докаже дадено автентични ли са данните? Всичко е измама с цел ала да спасим България от мафията. Да но се получи обратен ефект, зелена мафия.

 17. 17 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#10] от "Маршалов":"Въпреки, че имаше доколкото помня прилично наливане за "наука" в бюджет 2020."Я да видим колко помните - колко е бюджетът за наука в България, колко процента представлява от бюджета и колко е в сравнение с други страни. Как точно рабрахте, че плачат за пари и какво, според вас трябва да направят? Преди време учени от БАН казаха, че втора АЕЦ е икономически изгодна. Тогава форумното дружество на всезнайковците единодушно реши, че учените от БАН се подмазват на Б.Б. за пари. Сега други учени не са съгласни с правителството и пак същото дружество реши, че този път учените от БАН плачат за пари. Е, какво трябва да правят учените - да са съгласни или да не са съгласни с правителството според дружесдтвото на всезнайковците..
  —цитат от коментар 14 на grajdanin1


  566.5 милиона за наука за 2020, ако няма допълнения междувременно. Отделно има и ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА “НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ” 2014-2020 г по която има разпределени за периода 1.27 милиарда те. над 200 милиона годишно, не знам колко от тях отиват в БАН.

  мурзилка
 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "Reporter US":

  "Значи ако се налеят едни милиони без обществена поръчка за 'феодалните старци' - докладите ще са ок. Ако обаче се спази ЗАКОНА и се възложи на фирма, спечелила конкурс, и тя наеме същите феодални старци, но им плати само за ИЗРАБОТЕНОТО от тях, то тогава докладите са лоши, тъй ли? "

  Е, браво, уцелихте шестицата и показахте практиката на ГЕРБ за обществените поръчки. Значи, държавата плаща на фирма, която хал хабер си няма по въпроса, а тя пък наема учени от БАН. Ми защо ги наема, като са феодални старци и според вас нищо не разбират? Два очевидно въпроса - по какви критерии е била избрана фирмата. И втория - колко е платено на фирмата, че тя да плаща на учените само за извършена работа. Излиза, че има още пари, които фирмата не е платила на свършилите работа, а просто си ги е лапнала.
  Вие бяхте върл защитник на ГЕРБ, нали. Благодаря! Така прекрасно описахте как се използва закона за обществени поръчки, както и най-върлият враг на ГЕРБ не би могъл!!!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7077 Неутрално

  Досега защо си мълчаха. Сега видяха, че нещо май ще се промени и станаха много смели.

 21. 21 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "Маршалов":

  Изброявате ми числа - какво от това?
  Ако аз ви кажа, че за една оптична леща дублет , оптимизирана за специфични лазерни дължини, съм платил 20 евро вие какво ще ми отговорите - това много ли е или малко. Със сигурност няма да може да ми отговорите, освен ако не работите в областта, иначе няма как да знаете. Но твърдо знаете, че еди колко си милиона са напълно достатъчни. Пак ви питам - как разбрахте, че са достатъчни, с какво сравнихте тази сума и за какво точно са достатъчни?

 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 991 Гневно

  герберските пропадняци са по-опасни за околната среда от циганите!

  няма такива долни отрепки просто!

 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#21] от "grajdanin1":

  Поздравявам Ви за коментара.

 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#17] от "Маршалов":Изброявате ми числа - какво от това?Ако аз ви кажа, че за една оптична леща дублет , оптимизирана за специфични лазерни дължини, съм платил 20 евро вие какво ще ми отговорите - това много ли е или малко. Със сигурност няма да може да ми отговорите, освен ако не работите в областта, иначе няма как да знаете. Но твърдо знаете, че еди колко си милиона са напълно достатъчни. Пак ви питам - как разбрахте, че са достатъчни, с какво сравнихте тази сума и за какво точно са достатъчни?
  —цитат от коментар 21 на grajdanin1


  Малко са, ако благодарение на тази леща, направите откритие, или поне рационализация, с което инвестицията ще се изплати и ще има печалба. А ако само повтаряте експерименти, които вече са провеждани N брой пъти от учени в други страни и резултатите са налични в научните бази данни, то е прахосване.

  мурзилка
 25. 25 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Любопитно

  До коментар [#7] от "Reporter US":"Значи ако се налеят едни милиони без обществена поръчка за 'феодалните старци' - докладите ще са ок. Ако обаче се спази ЗАКОНА и се възложи на фирма, спечелила конкурс, и тя наеме същите феодални старци, но им плати само за ИЗРАБОТЕНОТО от тях, то тогава докладите са лоши, тъй ли? "Е, браво, уцелихте шестицата и показахте практиката на ГЕРБ за обществените поръчки. Значи, държавата плаща на фирма, която хал хабер си няма по въпроса, а тя пък наема учени от БАН. Ми защо ги наема, като са феодални старци и според вас нищо не разбират? Два очевидно въпроса - по какви критерии е била избрана фирмата. И втория - колко е платено на фирмата, че тя да плаща на учените само за извършена работа. Излиза, че има още пари, които фирмата не е платила на свършилите работа, а просто си ги е лапнала. Вие бяхте върл защитник на ГЕРБ, нали. Благодаря! Така прекрасно описахте как се използва закона за обществени поръчки, както и най-върлият враг на ГЕРБ не би могъл!!!
  —цитат от коментар 18 на grajdanin1


  Абе, другар! Ти прочете ли статията? ЕК иска от ПРАВИТЕЛСТВОТО, а не от БАН някакъв доклад. Този доклад е комплексен документ, изискващ интегриране на изследвания от различни сфери. Ако БАН са сигурни, че могат да го изготвят, защо не са участвали в обществената поръчка, както е по закон, а искат да им се наливат пари без законово основание?

 26. 26 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Някой трябваше да каже, че царят е гол. Т.е. че зелените талибани пишат глупости заради усвояване на срдства, без да се интересуват от последиците за икономиката на страната.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#7] от "Reporter US":

  Не, просто обществената поръчка не е осигурила изпълмението на законовите задължения по закона за околната среда и закона за биоразнообразието!
  Обществената поръчка е осигурила само един фалшив доклад който да се опита да избегне задължението на държавната власт по управлението на защитената природа т.е. за прикрие злоупотребите със защитените зони от 2013 насам!
  А този фалшификат утре ще доведе до оше една наказателна процедура срещу България която ще плаща всеки данъкоплатец

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Въпросните учени, не са били достатъчно учени, че да защитят проекти по дейността за която става въпрос. Парите за наука вече не се наливат ей така с каната.
  —цитат от коментар 2 на Маршалов


  Обаче за ненужен ни газопровод за ищяха на Русия и Сърбия може, за неужната ни АЕЦ също.....Да не говорим за нов правителствен самолет (при пълна липса на хеликоптер за бърза медицинска помощ).....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 513 Неутрално

  А тия учени подписи имат ли

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  До коментар [#4] от "Корки":

  Те са на едно мнение ,мильо . Не четеш!

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3462 Разстроено

  Бедна Българио!
  Стигна до там разни илитерати и прости милиционери да преценяват до колко са учени научните ни работници.
  Копачът да дава акъл на инженера!!!
  Герберската некадърност и безхаберие най-последователно унищожава научните кадри на страната.
  Ако слушаме милиционерите, те са върха на мисловната дейност в страната.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#25] от "Reporter US":

  "Абе, другар!"

  Другар е много хубава дума. Означава човек, когото харесваш, на когото вярваш и за когото би направил много неща. Вие и подобните ви нямаа как да ми бъдете другари.

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3462 Гневно

  Крайно време е милиционерите да си седнат на задниците и да осъзнаят, че не им стига акъла да управляват страната. Още по-малко да дават акъл на хора двеста пъти по-умни от тях.
  Вече не остана област в обществения живот, в която тази недоучена милиционерска паплач да не се е навряла за да началства и да дава акъл!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#33] от "grajdanin1":

  Такива недоучени многознайковци, защитници на милиционерския режим на Борисов, са хем необразовани, хем устати.
  Толкова устати, че трябва да го обидиш за да го накараш да се замисли какви тъпотии плещи на ляво и дясно, и евентуално да се осъзнае.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Тпично по герберастки, пренебрагват се мненията на експерти, отчита са дейност по калинковски и се освояват едни пари.

 37. 37 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 660 Весело

  "Част от данните просто са съчинени"
  Тиа па! Тя цяла България вече е съчинена, те се загрижили за био разнообразието...

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Дори двама от нашите трима "учени" се обявиха против правителството!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Неме е яд толкова че ме лъжат ,яд ме е че си мислят че им вярвам.

 40. 40 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Неме е яд толкова че ме лъжат ,яд ме е че си мислят че им вярвам.
  —цитат от коментар 39 на qtl36551020


  А ти въобще знаеш ли поне в твоето село какви диви патки се въдят? Аман от загрижени за животните, дето искат правителството да падне, че да крадат наволя!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 41. 41 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Лъжене и гепене - ГЕРБ!

 42. 42 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Лъжене и гепене - ГЕРБ!
  —цитат от коментар 41 на Лелка


  Лъжене и гепене-ПРИВАТИЗАТОРИТЕ! Дето искат пак!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Въпросните учени, не са били достатъчно учени, че да защитят проекти по дейността за която става въпрос. Парите за наука вече не се наливат ей така с каната.
  —цитат от коментар 2 на Маршалов


  Казано още веднъж, те не са успели да си защитят проектите. И сега симулират гражданска позиция, та съответните дейности, заедно с парите, да се получават от тях по презумпция. Което, разбира се, не пречи и другото да е вярно - тези, които са изготвяли съответния доклад, да са направили някакво менте. Ако обобщим - две групи некадърници: едните официални чиновници, а другите - чиновници, които се правят на учени, се карат, кой да вземе парите, защото от тези пари им зависят заплатките.

 45. 45 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Крайно време е милиционерите да си седнат на задниците и да осъзнаят, че не им стига акъла да управляват страната. Още по-малко да дават акъл на хора двеста пъти по-умни от тях. Вече не остана област в обществения живот, в която тази недоучена милиционерска паплач да не се е навряла за да началства и да дава акъл!
  —цитат от коментар 34 на Храбър  До коментар [#33] от "grajdanin1": Такива недоучени многознайковци, защитници на милиционерския режим на Борисов, са хем необразовани, хем устати. Толкова устати, че трябва да го обидиш за да го накараш да се замисли какви тъпотии плещи на ляво и дясно, и евентуално да се осъзнае.
  —цитат от коментар 35 на Храбър


  Интересен е фактът, че във всяко състезание по интелигентност с недоучената милиционерска паплач, цялата ви общност закономерно заема почетното второ място, ставайки за кашмер на цяла България. То си е ясно, че гербаджиите не са нито супермозъци, нито някакви свръхерудити - ма те и за нищо подобно не претендират, но как да ви оценим вас, след като винаги, когато започнете да се сравнявате с тях, демонстрирате интелект колкото знаменитите тризначки от едно шоу?

 46. 46 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#29] от "Храбър":

  Знаеш ли, за това специално си прав. За ненужен газопровод може, а за ненужни учени - не може, а? Солидарен съм с тебе!

 47. 47 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Когато премиерът на държавата е патологичен лъжец и сбирщината клакьори и теунеядци около него работят единствено да легитимират паралелната реалност, която той е създал, за да прикрива грабежите си, това ще е резултата....

 48. 48 Профил на mnedialkova
  mnedialkova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#30] от "Петър Петров":


  До коментар [#30] от "Петър Петров":

  Влезте в сайта на ИБЕИ-БАН и ще ги видите!

 49. 49 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#7] от "Reporter US":

  Не, Щатски, лоши са, когато НЕ СА ПРОВЕДЕНИ, ПРЕПИСАНИ СА ИЛИ СА ПРОСТО СЪЧИНЕНИ!

  Правиш ли разлика?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK