И учени обявиха за неверни докладите на правителството за "Натура 2000"

Членове на Българската академия на науките протестираха през 2017 г. срещу недостатъчното средства за изследователска дейност в бюджета

© Анелия Николова

Членове на Българската академия на науките протестираха през 2017 г. срещу недостатъчното средства за изследователска дейност в бюджетаМинистерството на околната среда и водите (МОСВ) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не са успели да организират мониторинг на биоразнообразието през 2013-2018 г. в България за целите на националното докладване към Европейската комисия за състоянието на "Натура 2000". Въпреки това двете институции са подготвили докладване на резултатите от такъв мониторинг и са го предоставили на Европейската агенция за околна среда. Това отбелязва в свое становище Научният съвет на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) на 19 февруари 2020 г.


Академичният институт, който е специализиран в изследвания на биологичното разнообразие на България, отбелязва, че данните, заложени в доклада, не са актуални и "в голямата си част са заимствани от по-ранни проучвания (преди 2013 г.)". Според анализа на докладването на МОСВ от ИБЕИ в редица случаи данни от проучвания на конкретни ограничени обекти или местообитания неправомерно са екстраполирани за цели биогеографски региони. "Част от данните просто са съчинени", отбелязва становището на академичните учени.


Становището разяснява важността на докладването на екоминистерството към еврокомисията, като пояснява, че "поддържането и управлението на екологичната мрежа "Натура 2000" следва да се основава на актуална научна информация за състоянието на целевите видове и местообитания". ИБЕИ отказва да участва в дискусии за изработените без актуални данни от МОСВ доклади с опасението, че управлението на "Натура 2000" ще бъде неправилно. Учените заявяват, че отказват да участват "в работни групи, които твърдят, че са произвели научен продукт, без при това да са извършили съответните научни изследвания", и не искат да легитимират подхода на докладването, защото се опасяват, "че могат да бъдат нанесени щети върху българската природа, обществото и авторитета на страната ни в европейски мащаб".
Институтът по биоразнообразие напомня в становището си, че регулярното набиране и използване на научни данни е изискване на европейските директиви за управлението на "Натура 2000".


Категоричната позиция на ИБЕИ-БАН е безпрецедентна от страна на научната общност по темата с управленските доклади за "Натура 2000". ИБЕИ- БАН беше част от реакцията срещу планираните през 2019 г. промени в Закона за биологичното разнообразие, когато специализираната научната общност се обяви единодушно срещу опита на МОСВ да отслаби защитата на "Натура 2000", но досега институтът не беше критикувал проблемите в процедурите на докладването.


Сигнали за липсата на теренни проучвания и манипулации и неверни интерпретации в докладите са подавани през годините от природозащитници - виж тук и тук.


През 2018 г. директорът на Националния природонаучен музей към БАН проф. Николай Спасов също се обяви за нуждата да се коригира мониторингът на "Натура 2000", така че да се осигурят реални научни изследвания и актуални данни, които да залегнат в докладите към Европейската комисия и в националното управление на околната среда.


През годините след проблеми с предното докладване на страната от 2014 г. са дискутирани варианти екоминистерството да възложи на научните институти специализираните изследвания за "Натура 2000". Досега обаче теренната работа и анализите се възлагат с обществени поръчки на консултантски фирми администратори, които наемат отделни учени само като изпълнители на задачи "на парче", като крайната интерпретация в докладите не зависи от изследователите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK