Протест призова еврокомисията да изиска магистрала извън Кресненското дефиле

Момент от протеста

© Юлия Лазарова

Момент от протестаГраждани отново призоваха трасето на автомагистрала "Струма" да бъде изпълнено според одобрените от Европейската комисия варианти извън Кресненския пролом. Това се случи на протест пред представителството на Европейската комисия в София, където за пореден път организаторите от сдружение "За Земята" напомниха, че за вариантите извън защитената зона от "Натура 2000" има валидна екооценка и за тях България лесно ще получи одобрение и финансиране от Европа.


През януари 2020 г. правителството обяви, че се отказва от еврофинансирането за този участък, като отново настоя магистралата да премине през пролома. Протестиращите днес напомниха, че дори и без пари от Европейската комисия този вариант ще наруши европейското законодателство и ще стане причина за нова наказателна процедура срещу страната. Вариантът за участък от магистрала, преминаващ през Кресненското дефиле, ще наруши както природозащитните директиви, така и директивата за пътна безопасност, според протестиращите.


Протестът днес се състоя пред сградата на представителството на Европейската комисия в София, където имаше посещение от Комитета по петициите на Европейския парламент. През декември 2019 г. този комитет прецени, че няма нужда да дава ход на петиция по казуса, тъй като той е наблюдаван от Европейската комисия.
На свой ред, ЕК обяви още през октомври 2019 г., че трасето през пролома не е приемливо и няма да бъде финансирано и очакваше преработка на проекта. Вместо да промени проекта обаче, българското правителство обяви, че ще изпълни същото трасе, но с националния бюджет.


В подкрепа на гражданския призив трасето да мине през някой от вариантите извън дефилето, за който има одобрение от ЕК и валидна екооценка, днес бе разпространено видео, създадено с подкрепата на компанията за спортове на открито "Патагония", която е известна със строгата си политика на производство, щадящо природата.


Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Нещо не разбирам. Сега също има трасе през Кресненското дефиле. Тоест, защо това сдружение не протестира и не иска затварянето му. Тогава това сдружение трябва да затвори пътя и тия от Кресна да умрат от глад.
  П.с. Искам да попитам хората от Кресна, при положение, че правят такъв бизнес от преминаващите, кога ще си оправят скапаните, неизмазани къщи.

 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  Ми що пък ревът тези? Магистрала няма да има нито в дефилето, нито извън дефилето. Гербавото няма капацитет, то е немощно!

 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  "На свой ред, ЕК обяви още през октомври 2019 г., че трасето през пролома не е приемливо и няма да бъде финансирано и очакваше преработка на проекта. Вместо да промени проекта обаче българското правителство обяви, че ще изпълни същото трасе, но с националния бюджет."

  Показателно.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Колко точно човека е имало на този протест? 5? 10?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Няма отърване от тези. Заради тях трябва да се похарчат още стотици милиони.

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  Няма отърване от тези. Заради тях трябва да се похарчат още стотици милиони.
  —цитат от коментар 5 на stedim


  Обратно е, магистрала в дефилето ще подкопае баирите и ще образува свлачища и срутища за милиарди. Що не показват проект на този вариант?

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  Няма отърване от тези. Заради тях трябва да се похарчат още стотици милиони.
  —цитат от коментар 5 на stedim


  Обратно е, магистрала в дефилето ще подкопае баирите и ще образува свлачища и срутища за милиарди. Що не показват проект на този вариант?

 8. 8 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":

  И това го казва кой? Вие сигурно сте инженер проектант и сте взели участие в ОВОС на проекта, така ли да го разбираме? Или просто сте баналното ЕЖК.

 9. 9 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 261 Гневно

  Когато още преди повече от две години природозащитниците сигнализираха, че новия вариант нарушава европейските екологични директиви, всички ги пренебрегнаха. Сега и Европейската комисия потвърди всичко, но Бойко и компания вече са обещали на любимите си "строители" че ще се налапат здраво покрай този обект и няма мърдане. По-добре да се загуби европейското финансиране и да се плаща по наказателни процедури, отколкото да ги разочароват, че после кой ще плаща за предизборните кампании и гласовете на мургавите "братя". А ние в крайна сметка ще имаме поредната унищожена природна ценност заедно с някакво недоразумение вместо магистрала и всичко това за наша сметка!

 10. 10 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Зелената мафия е готова да жертва живота на стотици бълари, които ежегодно умират по този участък, но да спре строителството на всяка цена. Животът на един само човек е по-скъп от 1000 костенурки, змии, дървета или за каквото там реват, но фанатизираните "зелени" сектанти отказват да го признаят. Всеки ден забавяне на проекта трябва да тежи на тяхната съвест.

 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#10] от "dzenlandia":

  Строителната мафия е готова на всичко, за да докопа няколкостотин милиона от българския данъкоплатец. Строителната мафия е готова да жертва живота на стотици българи, за да се домогне до средствата за изграждане на скоростен път с максимална скорост 80 км/ч през Кресненското дефиле, вместо да се заложи на изграждането на безопасна магистрала извън него.
  Всеки ден забавяне от 2008 г. насам и всеки загубен живот трябва лежи на съвестта на строителната мафия и на клакьорите ѝ.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 12. 12 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Може! Да минем през Скопие или Гоце Делчев /Неврокоп/! Така ще решим проблема с Кресна, която да ще се разцепи на 1/2 😁😁😁😁😁!

  agent
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4384 Любопитно

  До коментар [#8] от "oliverstone":

  Каква е логиката едното платно от магистралата да е в равното (извън дефилето), а другото да е през дефилето? Смятате ли, че би било по-евтино и по-безопасно в сравнение с вариант и двете платна извън дефилето?

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#10] от "dzenlandia":

  Да животът на един човек е по-скъп от този на 1000 костенурки! Заради това - цялата магистрала извън дефилето!

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#8] от "oliverstone":Каква е логиката едното платно от магистралата да е в равното (извън дефилето), а другото да е през дефилето? Смятате ли, че би било по-евтино и по-безопасно в сравнение с вариант и двете платна извън дефилето?
  —цитат от коментар 13 на vassilun


  Ми да кажем че може и да е 2 пъти по-евтино. :)

  Реално два пъти по-евтино няма да е. Но със сигурност ще е по-евтино.

 16. 16 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Толкова ли е неприемливо да се каже, че протестът е организиран от партия Зелено движение с техните стотина члена и симпатизанти, а се обяснява за някакви граждани за някакви екологични организации за да придава фалшива гражданска ангажираност.

 17. 17 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 599 Неутрално

  зелените се появяват през равни интервали и протестират селективно - както навсякъде апропо.... Щото в Алпите няма нито един тунел и нето една костенурка...

 18. 18 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Протестирали 4 -5 дебили и трябва да се бие тъпан. Да ги прибират в лудница и да не досаждат повече.

 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3657 Гневно

  До коментар [#11] от "Darulio":

  "за да се домогне до средствата за изграждане на скоростен път с максимална скорост 80 км/ч през Кресненското дефиле, вместо да се заложи на изграждането на безопасна магистрала извън него."
  ==============
  Истината не значи нищо за зелените, нали?
  Скоростният път не е с ограничение 80.
  Къде над дефилето? По камъняците на Пирин или на Осоговско - Беласишката планинска верига?

  Еретик
 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3657 Гневно

  Да спасим Кресна?
  Откога едно селище се спасява, като се лишава от път?
  Пътят винаги развива селището и бизнеса около него.
  Това вешето си е чисто лицемерие, породено или от интереси /само за някои/, или от религиозна вяра/за повечето/.

  Еретик
 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 631 Весело

  Слаба ли е държавата - народът е прост! Стара истина! Доводите на зелените са с акцент както на хората така и на животните. Доводите на олигарсите са с акцент на пълните им сметки. За тях животът не е ценност сам по себе си. - без значение дали е човешки и ли не. Пример - кантейнерите с боклуците докарани за горене в България. И пак "лошите зелени" , които години наред повтарят, че сме нерагламентираното сметище на Европа виновни! Съсипаха бизнеса с боклука, мръсниците!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":И това го казва кой? Вие сигурно сте инженер проектант и сте взели участие в ОВОС на проекта, така ли да го разбираме? Или просто сте баналното ЕЖК.
  —цитат от коментар 8 на oliverstone


  Ми Дневник ти показва видео. И магистрала сигурно си виждал. Е как да мине през тези тесни криви места без да подкопае баирите? Иначе съм минал оттам преди 2 години и го видях дефилето. ОВОС е екологична, не е техническа част. Ясно е като бял ден, трасето през дефилето не трябва да се пипа. Да остане за хората, туристите и спортистите. Цялата магистрала трябва да мине по високото. Това решение е по-доброто и даже по-икономично, защото една ще е организацията и за двете платна.

 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Пътят може да мине над реката с мостово съоръжение без да се подкопават бреговете на реката и околните склонове на планината.

 24. 24 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Цианиди се изпускат в Родопите и зелените не протестират, горят се боклуци същото. Но чуят ли банско или магистрала Струма и погледите им кървясват. Защото там е пърътъ. Келепир ще има.

 25. 25 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Интересно на мен (който работи на 10к км, и получава достатъчно добра заплата за да живее нормално в развита страна) КОЙ ми плати за да защитавам каузата за цялата магистрала извън дефилето? КОЙ?
  Интересно какво мислят хората от Кресна по въпроса? Ние знаем отговора, защото сме говорили с тях.
  Интересно защо нарочно се отказва финансиране за магистрала и същевременно ще се строи скоростен път?
  Загубените животи са на съвестта на ненаялите се бандити и схемаджии в България!
  Така става само когато мафията си има държава!
  Пак така да гласувате, овчици!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1259 Весело

  Интересно на мен (който работи на 10к км, и получава достатъчно добра заплата за да живее нормално в развита страна) КОЙ ми плати за да защитавам каузата за цялата магистрала извън дефилето? КОЙ? Интересно какво мислят хората от Кресна по въпроса? Ние знаем отговора, защото сме говорили с тях. Интересно защо нарочно се отказва финансиране за магистрала и същевременно ще се строи скоростен път? Загубените животи са на съвестта на ненаялите се бандити и схемаджии в България! Така става само когато мафията си има държава!Пак така да гласувате, овчици!
  —цитат от коментар 25 на Clap


  Чувал ли си термина "полезен идиот"?
  Ти си типичен пример - живееш на "10к километра", ама си вреш гагата в работите на живеещите ТУК с някакво смешно самочувствие на всезнайко, че и акъл раздаваш.
  Гледай си кокусите и праймърите там, че дедо Тръмп пак ще ви нарита червените задници........

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#4] от "nv":

  Ти защо не си бил на него?
  Не ти пука за България?

 28. 28 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#10] от "dzenlandia":

  Тъй де ГЕРБ го бавят, за да не го построят по правилата и да могат да откраднат.

  Според мен трябва да ги обесим тия гадове

 29. 29 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#19] от "Костадин Иванов":

  По проект.
  С дълъг тунел. Финансирано от ЕС.

  Само че така ГЕРБ няма да може да открадне толкова

 30. 30 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#26] от "pag":

  Е, поне не съм долен платен трол, на който му липсва достатъчно мозък, за да осъзнае схемата по която го баламосват вече 30 години.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 31. 31 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 631 Весело

  До коментар [#26] от "pag":

  Абе май ти си лешпера

 32. 32 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#19] от "Костадин Иванов":

  По камъняците, през които ще минава другото платно в момента??

  "Скоростен път, а не магистрала, ще мине през Кресненското дефиле по трасето на "Струма". Проектната скорост е 80 км/час, но при хубаво време ще може да се кара и с максимално разрешените по закон 110 км/час. Това става ясно от публикуваните документи на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" по идейния проект за най-сложния участък от автомагистралата."
  https://www.mediapool.bg/skorosten-pat-a-ne-magistrala-prez-kresnenskoto-defile-news245018.html

  За съжаление не мога да отворя самата документация на сайта на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти", иначе щях да ти извадя точния цитат от нея. Както винаги, ключова информация по проекти, за които има сериозно подозрение, че са корупционни, не е достъпна. Така работи Бойкова България.

  Нещо неясно??

  До коментар [#20] от "Костадин Иванов":

  Сегашният проект лишава Кресна от път... Тъй като сега съществуващият път ще бъде използван ЕДНОПОСОЧНО, живеещите в района, които искат да пътуват в обратната посока, ще се наложи да обикалят с километри.
  При изнасяне на двете платна извън дефилето съществуващият път ще остане за удобство на живеещите там.

  Нещо неясно??

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 33. 33 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1875 Любопитно

  До коментар [#19] от "Костадин Иванов":
  До коментар [#20] от "Костадин Иванов":

  И последно - интересно ми е какви са доводите някой да подкрепя изграждането на
  - скоростен път;
  - в ущърб на живеещите в региона;
  - без европейско финансиране;
  - който ще увреди може би необратимо природата на България?
  Вместо да подкрепи:
  - магистрала;
  - финансирана от ЕС;
  - изградена според българското и европейското законодателство;
  - и защитаваща биологичното разнообразие на България?

  Това познато ли ти е:
  "Мила Родино,
  ти си земен рай,
  твойта хубост, твойта прелест,
  ах, те нямат край."

  Не те ли е срам да го пееш?

  П.П. Сега видях за какво си се заял - става дума за скоростен път с проектна скорост 80 км/ч, а не максимална. Супер, прав си, ама в крайна сметка не е магистрала.
  И благодарение на тоя нефелен проект на шайката на власт в този район НИКОГА НЯМА ДА ИМА МАГИСТРАЛА.
  За Гърция ще пътуваме по скоростен път. Велико!

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 34. 34 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Чудят се и те вече за какво да протестират....Интересно хора от Кресна дали е имало на протеста, щото нали уж подкрепяли "природозащитниците"??? Или да не задавам неудобни въпроси.

 35. 35 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Инфраструктурата развива. А във въпросния случай, човешкият живот е в пъти в по-голямо значение. Що за съображения... Защо винаги се противопоставят и бойкотират де що всичко е за нас...

 36. 36 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Екоорганизации определехи някакви странни граници на Натура, сега пак те пречат на важни проекти като дострояването на магистрала Струма, като не се забравя и швейцарските интереси, които обслужват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK