Екоминистерството се похвали с отлични резултати при управлението на боклука

Екоминистерството се похвали с отлични резултати при управлението на боклука

© Вера СтаевскаМинистерството на околната среда и водите (МОСВ) отчете днес отлични резултати в управлението на отпадъците, като обяви, че в края на следващия месец ще представи предложението си за адаптирането им към новите по-амбициозни цели на Европейския съюз.


Това стана на разширено заседание на комисията, в което участваха Националното сдружение на общините, Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ), Българската стопанска камара, Екологично сдружение "За Земята" и други заинтересовани страни. На сбирката бяха обсъдени предложения за промяна в Закона за управлението на отпадъците, включително внесените на 21 февруари от депутати от ГЕРБ проектопоправки, които би трябвало да осигурят повече прозрачност на разрешителните и вноса на отпадъци.


Според статистиката, представена от зам.-министъра Красимир Живков, България би трябвало да е в челните места по рециклиране и оползотворяване на боклука, но малко да закъснява в компостирането. Екоминистърът Емил Димитров заяви, че вносът на отпадъци за изгаряне няма как да се спре, защото има производствени мощности, които разчитат на това гориво, а България не произвежда достатъчно отпадъци.
Като задачи за бъдещето Красимир Живков посочи по-добрия контрол на разрешителните и на съдържанието на внасяния боклук, който често се обявя за годен за гориво (RDF), но се оказва смесени битови отпадъци. Като друг проблем той посочи контрола при въвеждане в експлоатация на инсталациите, които могат да "оползотворяват" отпадъци.


По данни на екоминистерството през 2018 г. всеки жител е направил 423 кг боклук, което е под средното ниво за ЕС. България бележи ръст в рециклирането и е достигнала 36% - спрямо европейска цел от 50% до 2020 г.


Емил Димитров отчете успехи в контрола върху вноса и изгарянето на отпадъци. В следващия програмен период до 10% от отпадъка трябва да се депонира, 65% - да се рециклира, а останалото - да се оползотворява, което според министърът значи изгаряне. Той изрази и съжаление, че инсинераторът в София все още не функционира и отпадъците на столицата се налага да се изгарят във Враца. Поясни също, че голям проблем са складираните с години бали отпадъци и този проблем тепърва ще се решава.


Бившият омбудсман Мая Манолова, която участваше в срещата като представител на граждански комитети с алтернативни предложения по закона за отпадъците, заяви, че предложените мерки за прозрачност са "палиативни" и не отговарят на опасенията на гражданите за риск за здравето поради изгаряне на отпадъци. Тя поясни, че оптимистичната статистика на МОСВ не отговаря на практиката.


Съмнения към обективността на изнесената статистика за преизпълнение на целите по управление на отпадъците изказаха и представители на Българската стопанска камара, Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ) и парламентарната група на БСП.


Александър Костадинов от парламентарната група "БСП за България" беше единственият участник в дискусията, който поясни, че оползотворяването на отпадъците като европейска политика има задължителна йерархия, според която до изгаряне се стига само след преминаване през предните стъпки при управлението на отпадъците. Първата цел е предотвратяване или намаляване на количествата, следват рециклиране и повторно използване и едва на последните две места по веригата на "оползотворяването" се достига до извличане на вторични суровини и енергия и обезвреждане.


Представителят на Националното сдружение на общините също посочи, че основната цел на министерството трябва да е намаляването на отпадъка, а не генерирането му като ресурс за топлоцентралите. Тя посочи случая с община Свиленград, където местната власт инвестира в организация на разделно събиране на отпадъка от домакинствата "от врата на врата", сепариране и оползотворяване. В този случай като демотивиращи за общината бяха посочени продуктовите такси за опаковките, които се плащат към фирми, но не и към местната власт, както и липса на отчетност на постигнатите чрез пилотната практика резултати в официалната статистика на Изпълнителната агенция по околна среда.


От Асоциацията на еколозите от общините в България настояха освен по-добра информационна система за вноса на отпадъци да се въведе информационна отчетност и в площадките и депата за съхранение, както и реално сепариране, тъй като към момента в депата за рециклиране се транспортират смесени и замърсени отпадъци, чиито материали са негодни за обработка и повторна употреба.


От сдружение "За Земята" отхвърлиха тезата на министъра, че извън задължителните минимални квоти на депониране и рециклиране отпадъкът трябва да се насочва към изгаряне. Те се позоваха на европейската политика за 2021 - 2025 г. за кръгова икономика и напомниха доклада на Световната банка за Министерството на финансите, в който се изтъкват слабите резултати на България в управлението на отпадъците и препоръчителните процеси за подобряването му.


От "За Земята" и АСЕКОБ напомниха и за нуждата от преформулиране на такса смет в съответствие с принципа "замърсителят плаща", така че платеният данък да зависи от реално създавания боклук, а не от номинална площ на жилище или търговско помещение. Това би имало положителен ефект за мотивацията на гражданите и реалното постигане на целите за рециклиране и намаляване на образуваните отпадъци.


В заключение Славея Стоянова от МОСВ представи вече започнати инициативи за подобряване на процесите. Сред тях за изготвяне на документация за съгласуване с по-амбициозните европейски цели след 2020 г., като проект за синхронизацията им в българското законодателство ще бъде представен за обсъждане в края на следващия месец.


Стоянова напомни също, че екоминистерството ще приеме наредба, с която вносителите на отпадъци да декларират в по-кратки срокове какви количества и с какъв състав ще влязат в страната. Този проект беше оповестен за консултация през новогодишните прaзници от ведомството по време на бившия министър Нено Димов с мотив, че ще реши проблема с липсата на работещ публичен регистър на превоза на отпадъци.


В свое становище "За Земята" и "Грийнпийс" посочват, че регистърът не е нова инициатива и закъснява вече пет години и половина след приемането на Наредбата за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците. Предложените от екипа на Димов промени в наредбата получиха критики и от бизнеса (виж тук и тук), тъй като предвиждат само допълнителни декларации за състава на отпадъците и нови лица, задължени да подават документи, но не и лабораторни тестове на декларираното съдържание.


Участниците поискаха работна група да формулира промени в Закона за управление на отпадъците, но председателят на парламентарната комисия Ивелина Василева им обеща, че ще имат възможност да подават становища - което е и официалната процедура по всеки законопроект.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Фалете ме уста
  Че вашта @ама пуста !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Хах, контрол от зад бюрото проверки по хартия, или масата на банкета. Малко се пораздвижиха нещата след скандализирането на незаконния внос, ама колко да се е повишил реалният контрол с проверки на място колко са балите и какво наистина съдържат и без замижаване от рушвети, 5%, 10%?

  мурзилка
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Изнесените данни най-вероятно нямат нищо общо с реалността.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на kiro1234
  kiro1234
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Ха, ха , ха. Само това мога да кажа.

 5. 5 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Тоя клоун кога стана министър, кога взе да се хвали?
  Месец поне мина ли.

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  Кога навлезе в работата, че успя и да констатира отлични резултати. Държавата е зарината с боклуци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK