Екоминистерството пита за изменение на зоните за птиците край Шабла до 26 март

През 2019 г. по време на мониторинг на водолюбивите птици в "Натура 2000" природозащитници установиха, че водното ниво на Шабленското езеро и Езерецкото езеро е спаднало с метър. Проверка показа, че влажните зони са пресушавани от правителствена резиденция с прекопаване на защитени дюни с багер

© МОСВ

През 2019 г. по време на мониторинг на водолюбивите птици в "Натура 2000" природозащитници установиха, че водното ниво на Шабленското езеро и Езерецкото езеро е спаднало с метър. Проверка показа, че влажните зони са пресушавани от правителствена резиденция с прекопаване на защитени дюни с багерДнес Министерството на околната среда и води обяви обществени обсъждания на проекти на заповед за изменение и допълнение на режимите на защитени зони Шабленски езерен комплекс и Дуранкулашко езеро по европейската Директива за опазване на дивите птици. Все още екоминистерството не е изготвило планове за защита на съвпадащите по територия зони по Директивата за опазване на местообитания и видове - зоните "Езеро Дуранкулак" и "Езеро Шабла-Езерец", които трябваше да са готови до 2016 г. и да съдържат допълнителни режими на опазване.


Консултациите за промените за двете зони от "Натура 2000" за птиците около езерата на Дуранкулак (виж проекта тук) и Шабла (тук) са до 26 март. Проблемите в защитата им досега подакзват, че добавки в режимите и мерките за опазване са необходими, особено с оглед намаляването на конфликтите между опазването на водолюбивите птици и стопанското ползване на зоните - за земеделие, риболов и лов.


За самите местообитания трябва да се изготвят обаче напълно нови мерки. Закъснението с 5 години на заповеди за зони за местообитанията представлява неизпълнение на задълженията на МОСВ за над 200 защитени зони, сред които и двете зоните около езерата Дуранкулак, Шабла и Езерец. За това нарушение на европейската директива за местообитанията и на националния Закон за биологичното разнообразие от 2019 г. насам има одитен доклад на Сметната палата и наказателна процедура от Европейската комисия, за която евродепутатът Радан Кънев преди седмици започна обсъждане и в Европейския парламент.


Проблемите
Влажните зони по Северното Черноморие са от изключително значение за прелетния път на птиците Виа Понтика и са признати като част от европейското ценно природно наследство и по двете директиви на общността за опазване на биоразнообразието. При все това поради пропуски в режимите и недостатъчен контрол само за последната година ценните зони около Шабленските езера бяха източвани и подпалвани.


Други проблеми са свързани с прекомерното им и увреждащо ползване - например свръхриболов. За България освен за риболов има и множество сигнали за бракониерски лов на водолюбиви птици, сред които световно застрашената червеногуша гъска.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 890 Любопитно


  Нено и тук беше забатачил нещата...

  Никак не съжалявам, че още е в ареста.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Там нямаше ли резиденция обитавана от зелени НПО, заети с усвояване на траншове?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5318 Неутрално

  "...които трябваше да са готови до 2016 г. и да съдържат допълнителни режими на опазване.."

  Всичката работа на управляващите е такава, забатачена.

 4. 4 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Гневно

  До коментар [#2] от "Корки":

  Не, там има ПРАВИТЕЛСТВЕНА резиденция обитавана от дебело...и гьонсуратлии, занимаващи се с усвояване на еврофондове!

  Ай спрете с опорните лъжи ако обичате!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 5. 5 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  Няма значение: "Цоцай еврофондове!" - това е девизът на икономиката ни за 21 век. Но без Великобритания загубихме един от двата основни спонсора...

 6. 6 Профил на nologo
  nologo
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Там нямаше ли резиденция обитавана от зелени НПО, заети с усвояване на траншове?
  —цитат от коментар 2 на Корки


  Не, там има правителствена резиденция и се твърдеше, че дебелия Цаци редовно киснел в нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK