Екоминистерството пита за изменение на зоните за птиците край Шабла до 26 март

През 2019 г. по време на мониторинг на водолюбивите птици в "Натура 2000" природозащитници установиха, че водното ниво на Шабленското езеро и Езерецкото езеро е спаднало с метър. Проверка показа, че влажните зони са пресушавани от правителствена резиденция с прекопаване на защитени дюни с багер

© МОСВ

През 2019 г. по време на мониторинг на водолюбивите птици в "Натура 2000" природозащитници установиха, че водното ниво на Шабленското езеро и Езерецкото езеро е спаднало с метър. Проверка показа, че влажните зони са пресушавани от правителствена резиденция с прекопаване на защитени дюни с багерДнес Министерството на околната среда и води обяви обществени обсъждания на проекти на заповед за изменение и допълнение на режимите на защитени зони Шабленски езерен комплекс и Дуранкулашко езеро по европейската Директива за опазване на дивите птици. Все още екоминистерството не е изготвило планове за защита на съвпадащите по територия зони по Директивата за опазване на местообитания и видове - зоните "Езеро Дуранкулак" и "Езеро Шабла-Езерец", които трябваше да са готови до 2016 г. и да съдържат допълнителни режими на опазване.


Консултациите за промените за двете зони от "Натура 2000" за птиците около езерата на Дуранкулак (виж проекта тук) и Шабла (тук) са до 26 март. Проблемите в защитата им досега подакзват, че добавки в режимите и мерките за опазване са необходими, особено с оглед намаляването на конфликтите между опазването на водолюбивите птици и стопанското ползване на зоните - за земеделие, риболов и лов.


За самите местообитания трябва да се изготвят обаче напълно нови мерки. Закъснението с 5 години на заповеди за зони за местообитанията представлява неизпълнение на задълженията на МОСВ за над 200 защитени зони, сред които и двете зоните около езерата Дуранкулак, Шабла и Езерец. За това нарушение на европейската директива за местообитанията и на националния Закон за биологичното разнообразие от 2019 г. насам има одитен доклад на Сметната палата и наказателна процедура от Европейската комисия, за която евродепутатът Радан Кънев преди седмици започна обсъждане и в Европейския парламент.


Проблемите
Влажните зони по Северното Черноморие са от изключително значение за прелетния път на птиците Виа Понтика и са признати като част от европейското ценно природно наследство и по двете директиви на общността за опазване на биоразнообразието. При все това поради пропуски в режимите и недостатъчен контрол само за последната година ценните зони около Шабленските езера бяха източвани и подпалвани.


Други проблеми са свързани с прекомерното им и увреждащо ползване - например свръхриболов. За България освен за риболов има и множество сигнали за бракониерски лов на водолюбиви птици, сред които световно застрашената червеногуша гъска.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK