Кабинетът прие Зелената сделка и националния план за енергетиката въпреки критики

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков и заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова с изказвания за Зелената сделка на събитие на "За Земята" и WWF - България

© Вера Стаевска

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков и заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова с изказвания за Зелената сделка на събитие на "За Земята" и WWF - БългарияНа заседанието си в четвъртък Министерският съвет е приел Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата, позиция за Фонда за справедлив преход и рамкова позиция на България по европейската Зелена сделка.


И трите документа са ключови по отношение на програмния период на Европейския съюз 2021-2027 г., за който Европейската зелена сделка предвижда амбициозни цели за опазване на околната среда и силно завишено финансиране в секторите, които са приоритетни за тези цели.


Националният план за енергетиката и климата беше преработван до декември поради критики от Европейската комисия (ЕК) - повече за процеса виж тук. Към момента вариантът му, който все още не е финален, е публикуван на страницата на Министерството на енергетиката.
Националните позиции за Фонда за справедлив преход и Зелената сделка не са изненадващи. Те задават балансиран тон, заявяващ отсега преговори на България с Европейската комисия за отстъпки и изключения по отношение на целите на Европейската сделка при еврофинансирането за страната по време на прехода към по-зелена икономика. България има енергетика, която остава силно зависима от въглищната индустрия и няма дефинирани критерии за адаптация към климатичните промени в досегашните си оперативни програми.


Планът за енергетиката и климата - без обсъждане


Днес на дискусионно събитие за Зелената сделка, организирано от гражданските организации WWF България и "За Земята", зам.-министърът Жечо Стайков разясни, че не се предвиждат обществени консултации по Националния план за енергетиката и климата, тъй като срокът за предаване на окончателен текст към ЕК изтича следващия месец. Редица препоръки за преработка на текста бяха изказани както на събитието днес, така и в становища от организации през последните месеци.


Регионите, зависещи от въглища - накъде?


Съобщението на пресслужбата на кабинета напомня, че новият Фонд има за цел да подкрепя икономическата диверсификация, преквалификацията и търсенето на работа, както и инвестиции, които са благоприятни за климата и околната среда в регионите, които в момента са зависими от въглища. Националната позиция на България подкрепя "решителни действия от страна на Европейския съюз за справяне с предизвикателствата пред устойчивото развитие на неговите региони", но и отбелязва "че освен високото ниво на амбиция, следва да бъдат отчитани регионалните и местни особености и различия".


На събитието на "За Земята" и WWF България днес подкрепа за преход отвъд въглища и изпълнение на ангажиментите по Зелената сделка изказа Кристина Лазарова, представител на ТЕЦ "Бобов дол", която разясни липсата на икономическа логика в поддържането на въглищната индустрия в България.


Зелената сделка - пари, но за реално опазване


По отношение на Зелената сделка, правителствената позиция от вчера е формулирана след неколкократно изказани публични възражения за ангажимент на страната в този европейски програмен документ (изказвания на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев, както и решение на парламента - бел. ред.). Приетото вчера становище на кабинета заявява, че България подкрепя дългосрочната цел за постигане на климатична неутралност на ниво ЕС до 2050 г., но и "счита, че водещи в този процес следва да бъдат запазване на конкурентоспособността и растежа на икономиката". Рамковата позиция също отбелязва, че по отношение на секторите, попадащи в Европейската схема за търговия с емисии, "всички енергоемки отрасли трябва да продължат да получават достатъчни количества безплатни квоти" и страната "разчита на заявката на ЕК за адекватно подпомагане на най-засегнатите държави членки".


На събитието на "За Земята" и WWF България днес зам.-министърът по околна среда и води Атанаска Николова заяви, че България е "донор на биоразнообразие за Европейския съюз" заради успехите си по опазването на "Натура 2000" и съответно в рамките на Зелената сделка ще очаква подпомагане за икономиката си, за която европейските защитени зони са "ограничаващи". Тя изказа тезата на бившия екоминистър Нено Димов, че социално-икономическото развитие се възпира от ограничения за зоните от "Натура 2000". Изказването бе направено на фона на няколко наказателни процедури от еврокомисията за липса на защита на "Натура 2000" в България, включително за липса на заповеди с режими за опазването им, както и на фона на засилено развитие на строителството в черноморските защитени зони (например тук) и манипулирани доклади към Брюксел за състоянието на европейските защитени природни обекти.


Тези преговори за пари без реални постижения на България са на фона на ангажименти, предлагани от Европейската зелена сделка за конкретни постижения в множество области през следващия програмен период:


- Повишаване на амбициите на ЕС в областта на климата за 2030 г. и 2050 г.


- Снабдяване с чиста, достъпна и сигурна енергия


- Изграждане и реновиране по енергийно и ресурсно ефективен начин


- Ускоряване на прехода към устойчива и интелигентна мобилност


- Здравословно и екологосъобразно изхранване


- Опазване и възстановяване на екосистемите и биологичното разнообразие


- Нулево замърсяване за постигане на нетоксична околна среда


-"Зелено" финансиране и инвестиции и осигуряване на справедлив преход.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Д. да ни е яко. :-( Комунистите не успяха да ни съсипят, но болшевишките либерасти в комбина със зелените талибани ще го направят!

 2. 2 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#1] от "Stargate":
  Отивай да дишаш кокаин, че въздух не остана...

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Зелената сделка -- врата у поле, са си мислели по всяка вероятност.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK