Устройственият план на община Царево: Колко ще се строи и как да дадете мнение (обновена)

18:00ч: Четири часа след материала на "Дневник" на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе публикувано съобщение за удължаване на срока за подаване на становища до 31 март и отлагане на обсъждането на живо в Царево за 13 април. Няма съобщение за промяна в документацията. Към момента на страницата на община Царево все още са обявени срок за становища до 16 март и дата на събитие 23 март.


След седмица - на 16 март - изтича срокът за становища в консултацията за Общ устройствен план (ОУП) на община Царево. Поради дългогодишната сага с оспорване на проектите за ново строителство по Южното Черноморие и факта, че това е общината с най-голяма част от морския бряг на държавата, "Дневник" обобщи информацията в публичното пространство досега, която може да помогне на гражданите да оформят мнение и да го подадат официално към властите.


Километри строежи и 5 пъти нарастване на обитателите край дивия досега бряг


При обявяването на обществената консултация природозащитници съобщиха, че устройственият план предвижда 83.5 хектара за застрояване в парк "Странджа". Тома Белев от Асоциацията на парковете в България поясни за "Дневник", че общото ново застрояване (в защитената територия и извън нея) се планира да бъде на площ 518 ха (над 5 кв. км) с общ капацитет за 127 хил. обитатели през лятото, като в тази цифра се включват местните жители и туристите. Този капацитет предвижда нарастване на посещаемостта от 5 пъти, като досегашните данни, цитирани от проекта, са за общо 25 хил. души през лятото, поясни Белев.


Плажове или скали
Според документацията на предлагания план за община Царево селата Варвара и Резово разполагат с дълги пясъчни плажове, които имат капацитет да поемат ново застрояване за улесняване на потоците от летовници.

© МРРБ

Според документацията на предлагания план за община Царево селата Варвара и Резово разполагат с дълги пясъчни плажове, които имат капацитет да поемат ново застрояване за улесняване на потоците от летовници.


Прегледът на единствения "нетехнически" документ (Нетехническо резюме на Доклад за Екологична оценка на проект за Изменение на Общ устройствен план на община Царево) показва обаче, че тези сметки са базирани на трудно обясними данни. Нарастването от пет пъти на посещаемостта се обосновава с километри пясъчни ивици край селата Варвара и Резово, които са известни именно с дивите си скали, които досега ги защитаваха от урбанизация, макар и към момента също да са силно посещавани от любители на гмуркането и почиващите извън населените плажове.


Гражданите от фейсбук групата срещу застрояването край Синеморец посочиха също, че документацията описва несъществуващ дълъг пясъчен плаж между защитената местност Силистар и село Резово.


Документация в нечетлив вид


Към момента за граждани е трудно да разгледат документацията, публикувана за обществените консултации.


В опит на репортер на "Дневник" да се ориентира в публикуваните доклади и карти за устройствения план той достигна до нечетливи заглавия, неясни абревиатури, компресирани папки и блокиране на компютър при опит за визуализация на карти на плана във формати jpeg.


Въпреки нечетливите имена на документите, видно от данните в тях планът предвижда повече от два пъти увеличаване на урбанизираните територии в землището на село Синеморец -54%.


Устройственият план на община Царево: Колко ще се строи и как да дадете мнение (обновена)

© МРРБ


Успешен беше опитът за онагледяване на карта във формат pdf, но при опит за разглеждане на детайли на местата на бъдещите строежи образът е силно размазан.


Картата във формат пдф може да бъде разглеждана само в общ план при детайл от 25%.

© МРРБ

Картата във формат пдф може да бъде разглеждана само в общ план при детайл от 25%.


Трудната ориентация в предоставените документи не е предпоставка голям брой граждани да се запознаят с проекта за устройство на общината и да изкажат мнения.


Онлайн консултацията не предоставя и специализирани карти за достъп с географски информационни технологии, което експерти определиха пред "Дневник" като пречка за това да направят анализ на конкретните предвиждани строежи.


Миналата седмица жалба срещу нечетливата документация подадоха дори двама общински съветници от Царево (виж документа в гражданска група във фейсбук). Въпреки че на тях не им се налага да се ориентират в електронни документи с неясни формати и предназначение, дори и запознаването с плана на хартия се е оказало, че не дава яснота за точните места и обхват на новото строителство.


В интервю за националното радио експертът Тома Белев също пояснява, че документацията е предоставена в трудно разбираем вид. "Предлагат се едни документи, които са зачертавания, подчертавания електронни, с въпросителни, неформатирани, с множество грешки", уточнява Белев и окачествява като обида към министерството, общината и гражданите представянето на нечетлива документация.


Мотиви за застрояването - няма


Дългогодишният експерт на "WWF-България" Катерина Раковска цитира, че според стр. 242 на доклада по екологична оценка на Общия устройствен план на община Царево изрично се посочва: "Жилищните територии в настоящите граници на населените места са предостатъчни, като следва да се отбележи и големият дял на необитаемите жилища - около 62.6%, повечето от които вили, апартаменти и къщи за почивка, формиращи значителен дял от местата за настаняване."


Раковска уточни, за "Дневник", че и в стр. 67 от доклада по Екологична оценка на проекта за устройствен план се цитира и Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма, в която изрично е записано, че сред основните "негативи за сектора, отнасящи се и за община Царево", е посочено на първо място именно презастрояването.


В същото време предвижданията са за нови проектни площи за следните устройствени зони: вилни, курортни и разширения на жилищни зони.


От общината предлагат проект с ново строителство въпреки възможността за "нулева хипотеза" в устройствения план, при която е възможно да се планира развитие в рамките на досегашната урбанизация. Експерти уточняват, че още от 2012 г. Законът за устройство на територията предвижда, че новите общи устройствени планове могат да отменят дори и досега одобрявани проекти за строежи с оглед опазването на природата и здравето.


Съвместимост с "Натура 2000" и природните ресурси - несигурна


Неслучайно засега община Царево все още има незастроени скали, дюни и гори по брега си. В нейната територия има богато европейско природно наследство, защитено от европейската природозащитна мрежа "Натура 2000" и пазено от 6 защитени зони - двете зони, съвпадащи с природен парк "Странджа" (една за птиците и една за местообитания), зона "Босна" за 13 вида редки местообитания, включително гори и техните обитатели, зона "Ропотамо", която защитава гори, дюни и акватория и зона "Караагач", която трябва да пази блатни местообитания и характерни за тях земноводни, риби и редки пеперуди и прилепи.


В информация, оповестена от националното радио, беше пояснено също, че в оценката за съвместимост с целите на "Натура 2000" е пропусната една от защитените зони, което е недопустимо по законодателството на ЕС. Също така предвижданото водоползване на общините Приморско и Царево надхвърля наличните ресурси, което на фона на водната криза в страната тази зима (например в Перник, Ботевград и Шумен) би могло да бъде сериозен довод за преосмисляне на проекта.


Консултацията


Докато граждани се организират във фейсбук група със споделени данни от разчетените документи, а експерти подготвят становища с инструкции за подаване, срокът за оспорване на строителството тече и е с краен срок 16 март, като за изпращане на становище е даден адрес [email protected]


След това гражданите могат да възразят на място с присъствиe на обсъждането в читалището на Царево на 23 март от 17.30 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK