Природозащитници сезираха Брюксел за незаконна държавна помощ за "Марица-изток 2"

Природозащитници сезираха Брюксел за незаконна държавна помощ за "Марица-изток 2"

© За ЗемятаБългария системно нарушава европейското законодателство и икономическата логика, като финансира дългове на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Това твърди юридически анализ от организациите "Грийнпийс" - България, "За Земята" и международната екологична правозащитна организация Client Earth, които днес внесоха жалба в Европейската комисия за нарушаване на пазарните правила на съюза.


От "За Земята" припомнят в съобщение до медиите, че след гласуване в парламента на 29 февруари 2020 г. Българският енергиен холдинг е увеличил капитала на ТЕЦ "Марица-изток 2", като е преобразувал 597 млн. лв. дълг в капитал. Правителството е извинило тежкото финансово състояние на централата с поскъпналите парникови емисии, необходими, за да продължи тя работа.


Жалбата до Европейската комисия твърди, че държавната подкрепа от стотици милиони левове годишно нарушава принципите на пазара и спира възможността тези средства да бъдат насочени към все по-конкурентните алтернативи за пестене на енергия и за производство, балансиране и складиране на енергия от възобновяеми източници.
Изявлението на неправителствените организации цитира данни, според които за 2018 г. загубата на централата е била от 332 млн. лева, което е двойно от тази през 2017 година. За 2019 отново е регистрирана загуба (230 млн. лева), което според подателите на жалбата означава, че "евтиният" ток, който централата произвежда, се дължи единствено на държавна подкрепа.


Според Генади Кондарев от "За Земята" държавната помощ покрива над 120 хиляди лева разход за поддръжка на едно работно място в тази централа годишно, добавени към всички други оперативни и инвестиционни разходи. "Става въпрос за 300 милиона лева годишно за емисии, които не могат да се отразят в цената на електроенергията, тъй тя ще стане непродаваема," уточнява експертът.


Според природозащитниците, високите разходи на подпомаганата от държавата топлоцентрала отразяват тежката глобална цена, свързана с промените в климата, която индиректно се плаща в здраве, липса на продоволствена сигурност, загуба на биоразнообразие и засилени международни конфликти. Те напомнят, че цените на въглеродните емисии нарастват, а въглищата на централата се изчерпват и добивът им ще става все по-скъп, в допълнение , че те са от силно замърсяващите лигнити. Това ще доведе до фалит на ТЕЦ "Марица-изток 2" и шоков изход от въглищната енергетика за страната, които биха могли да бъдат избегнати с постепенен преход към по-устойчиви производства и подготвка за жителите на засегнатите райони.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Добре де,какво да правим с Франция тогава,която също помага на държавно ниво на частни компании?

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Браво, позакъсняло, но вече е факт!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Аман от "българи" на хранилка руска или американска все едно само че накрая всичко опира да една синя шестоъгълна звезда

 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Тези не са природозащитници а платените щутове на едни хора със сериозни интереси в енергетиката, които искат да си разчистят терена от производители на евтино електричество. Грийнпийс защо не протестират, че държавата покрива и въглеродните квоти на американските ТЕЦове?

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Аз пък бих призовал някои НЕприродозащитници , а БЪЛГАРОзащитници да СЕЗИРАТ Европа за ФИКСИРАНИТЕ ЦЕНИ на Марица 1 и 3 /известни още като "Американските централи "на Костов /, които всички плащаме като попве вече 20 години!

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 341 Разстроено

  "незаконна държавна помощ"

  Защото от 10 г. ни управлява бъзльо ;(

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2075 Гневно

  Няма да е лошо тези "природоедикаквиси" да отидат и да обяснят това на работещите в ТЕЦа Не дистанционно, а очи в очи.

 8. 8 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":

  това с американските централи
  е на румен овчаров.
  не се прави на много пекан,
  щото всичките ви лъжи
  са отдавна оборени.
  румен оваров уби българската
  енергетика.

 9. 9 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jazzdevil":

  я да видим как го прави това, че не разбрах.
  това не ти са на пригожин всекидневните
  задачи. кажи как става.

 10. 10 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#7] от "stedim":

  А след това ще имат ли очи ?

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 11. 11 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 389 Весело

  Европейската зелена сделка и Тимерманс ще размажат главата на рубладжийската БГ енергийна и атомно-въглищна мафия !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 12. 12 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Точно когато Ахмет Доган приведе ТЕЦ Варна да работи на газ. Случаеност? Не мисля.

 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":това с американските централие на румен овчаров.не се прави на много пекан,щото всичките ви лъжи са отдавна оборени.румен оваров уби българскатаенергетика.
  —цитат от коментар 8 на mihail_p


  ....и РУМЕН ОВЧАРОВ !

 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  #КОЙ е собственик на “Грийнпийс България” и “За Земята” и защо ни занимавате с негови бизнес интереси!?

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5603 Весело

  Пак ще трябва Боко да се прегръща с европейските лидери. О, забравих че заради коронавируса вече само се кланят.

 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":това с американските централие на румен овчаров.не се прави на много пекан,щото всичките ви лъжи са отдавна оборени.румен оваров уби българскатаенергетика.
  —цитат от коментар 8 на mihail_p


  А сега на въпроса :КОЙ КОЙ Е ????

  Кой яде от енергийната баница?
  Само за година българският данъкоплатец дава над 700 млн. лв. неправомерна държавна помощ на „американските централи“, твърди в свой коментар Васил Велев

  Кой яде от енергийната баница?

  Снимка: Ройтерс, архив

  Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България


  Тези дни гледаме рекламни клипове по ТВ, четем платени публикации в медиите, четем авторски материали на „независими“ енергийни и прочие експерти, слушаме лекции, които ни казват колко хубави, чисти и потребни са т.н. американски централи, как без тях не можем и как в никакъв случай не трябва да се прекратяват/променят договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия на преференциални цени! Че цените не са чак толкова високи /има и по-високи/, че трябва да сме им вечно благодарни, че са инвестирали в такова лошо и опасно място като България и т.н.

  Ето малко исторически факти:

  1. Договорите (за изграждане на едната и рехабилитация на съществуващата друга ТЕЦ) са подписани в последните дни от управлението на Иван Костов. Те гарантират възвръщането на инвестициите на инвеститорите с добра печалба отгоре, като прехвърлят ВСИЧКИ рискове от оскъпяване по всякакви поводи и причини върху българския потребител.

  Нещо повече – колкото по-разточителни са в харчовете инвеститорите, толкова по-добре за тях и респективно по-зле за България, защото се увеличава базата, а от там и общия размер на печалбата, която трябва да им заплатим при една и съща норма на възвращаемост!

  Тук оставям настрана много неудобни въпроси, като: Защо в последния момент (по информация от очевидци) е променена същността на единия договора от “Изгради, Експлоатирай, Прехвърли за един долар“ в „ Изгради, Експлоатирай, Запази“? Или пък защо при обновяване на съществуваща централа държавата от 100% дял остава едва с 27% при положение, че обновяването е направено на практика с кредит, гарантиран от съществуващата централа и договора с държавата, а мощността е повишена едва със 7% (от 850 на 908 МВт)? Защо и от кого са закупени държавни активи от частни лица и препродадени на централите в пъти по-скъпо? И т.н. и т.н.. От глупост или от корист. Или и от двете? Така или иначе, прокуратурата, сезирана от 4-те представителни организации на работодателите (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ), не откри престъпления. Корупция се доказва трудно, а глупостта не е криминализирана.

  2. Всички правителства след това са имали възможност да прекратят или предоговорят условията на договорите с по-изгодни за България разпоредби (главно поради неспазване на срокове за реализиране на инвестициите), но вместо това договорите бяха променени в полза на инвеститорите, като бяха добавени допълнителни обезпечения. В интерес на истината трябва да отбележим, че правителство на ГЕРБ предоговори по-добри за България цени, които плащаме на централите, когато не работят, но въпреки това те останаха в пъти по-високи от цените за студен резерв.

  3. Няма други такива договори в ЕС. Имаше в Полша и Унгария, но бяха прекратени, след като страните станаха членове на ЕС, т.к. това е недопустима държавна помощ. Противоречи на правото на ЕС. Прекратени са отдавна и успешно за държавите. Обратно към действителността.

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#7] от "stedim":

  "... държавната помощ покрива над 120 хиляди лева разход за поддръжка на едно работно място в тази централа годишно..."!

  120 хиляди лева разход, за да съществува едно работно място?! Да...! С чиста съвест мога да отида да питам всеки един в този ТЕЦ, в името на какво е всичко това?!!
  Иначе, за една медицинска сестра 1000 лева били много пари за един месец, нали...?!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#7] от "stedim":

  Значи ти смяташ, че е редно с нашите данъци държавата да дотира фалирали предприятия??? Ти си истински социалист, пич, но аз НЕ ЖЕЛАЯ моите данъци да се наливат във предприятия,работещина загуба! Фалират, съкращават всички и се опитват на чисто или въобще не се опитват! И въобще не ме интересува кой ще реве и кой не! Но след като социалистите от ГЕРБ и ДПС (с чиито гласове Народното събрание взе решението) са решили друго - и аз, заедно с балъците,фенове на тези партии,/и на патериците им от БСП и ОП/ ще плащаме от нашите данъци и глобата кън ЕС която ще е между 150 и 250 милиона евро /сумата е посочена в писмото от Брюксел от януари 2020г./ ..И няма никакво значение дали някакви си "природозащитници" бими сезирали ЕК - самата ЕК е изпратила предупредително писмо януари 2020г. това да не се прави, но Барба Ганьос и Ко. са толкова к.у.х.и., че се правят на по-тъпи, отколкото всъщност са и взеха обратното решение ... Т.е. накратко за по-глупавичките -не са виновни псевдоприродозащитниците, а Барба Ганьос и престъпниците от Народното събрание ...:):):):

 19. 19 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#16] от "doroteus":

  нищо не казва тази статия.
  сори.
  опитай пак с факти тоя път.
  не с дезинформации и платени лъжи.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  Добре де,какво да правим с Франция тогава,която също помага на държавно ниво на частни компании?
  —цитат от коментар 1 на deaf


  Същото! Докладвайте! Едва ли някой ще Ви спре!

 21. 21 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Ами Берое що ще чини тогаз?

 22. 22 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Нищо добро не очаква държава, която се води не от съветите на учените, а от политици и бизнес-интереси на енергийна мафия.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  До коментар [#14] от "svoboden":

  Защо във всичко търсим скрити подбуди. Не е ли вярно, че дотираме "Марица-изток 2", а после ни лъжат, че това бил много евтин ток. Ами това, което доплаща държавата са също наши пари.

 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Весело

  До коментар [#7] от "stedim":

  Ти отиди очи в очи при сините качулки дилъри и им кажи че от утре милицията няма да ги закриля.
  Да ги закриват Мариците - като не могат, кой им е виновен - дай ми на мен заплата като на шефа на ФЕД, за да компенсираш това че нямам акъл като неговия.

 25. 25 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#16] от "doroteus":

  Минусите ви /10 на брой/ показват , че в "Дневник " все още пишат ЧУКЧИ !

 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Весело

  До коментар [#21] от "Bada Bing":

  К'вото заслужава - фалит и на село.

 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Весело

  До коментар [#25] от "doroteus":

  Сам ли си комуникираш!? Поне го прави с някой от другите си профили.

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  "като е преобразувал 597 млн. лв. дълг в капитал."

  Всъщност трябвало е да бъдат преобразувани 1200 млн. лв. (4 години по 300 млн. лв. за парникови емисии) като инвестиция в "светлото бъдеще", която инвестиция да влезе в капитала на дружеството. Тъй де, "светлото бъдеще" ще трябва да се отплати/възвърне направената инвестиция. Хубаво е тия пари за парниково емисии да не отиват за грантове на нагли громогласници, а за развитие на технологията на инвеститора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK