Природозащитници сезираха Брюксел за незаконна държавна помощ за "Марица-изток 2"

Природозащитници сезираха Брюксел за незаконна държавна помощ за "Марица-изток 2"

© За ЗемятаБългария системно нарушава европейското законодателство и икономическата логика, като финансира дългове на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Това твърди юридически анализ от организациите "Грийнпийс" - България, "За Земята" и международната екологична правозащитна организация Client Earth, които днес внесоха жалба в Европейската комисия за нарушаване на пазарните правила на съюза.


От "За Земята" припомнят в съобщение до медиите, че след гласуване в парламента на 29 февруари 2020 г. Българският енергиен холдинг е увеличил капитала на ТЕЦ "Марица-изток 2", като е преобразувал 597 млн. лв. дълг в капитал. Правителството е извинило тежкото финансово състояние на централата с поскъпналите парникови емисии, необходими, за да продължи тя работа.


Жалбата до Европейската комисия твърди, че държавната подкрепа от стотици милиони левове годишно нарушава принципите на пазара и спира възможността тези средства да бъдат насочени към все по-конкурентните алтернативи за пестене на енергия и за производство, балансиране и складиране на енергия от възобновяеми източници.
Изявлението на неправителствените организации цитира данни, според които за 2018 г. загубата на централата е била от 332 млн. лева, което е двойно от тази през 2017 година. За 2019 отново е регистрирана загуба (230 млн. лева), което според подателите на жалбата означава, че "евтиният" ток, който централата произвежда, се дължи единствено на държавна подкрепа.


Според Генади Кондарев от "За Земята" държавната помощ покрива над 120 хиляди лева разход за поддръжка на едно работно място в тази централа годишно, добавени към всички други оперативни и инвестиционни разходи. "Става въпрос за 300 милиона лева годишно за емисии, които не могат да се отразят в цената на електроенергията, тъй тя ще стане непродаваема," уточнява експертът.


Според природозащитниците, високите разходи на подпомаганата от държавата топлоцентрала отразяват тежката глобална цена, свързана с промените в климата, която индиректно се плаща в здраве, липса на продоволствена сигурност, загуба на биоразнообразие и засилени международни конфликти. Те напомнят, че цените на въглеродните емисии нарастват, а въглищата на централата се изчерпват и добивът им ще става все по-скъп, в допълнение , че те са от силно замърсяващите лигнити. Това ще доведе до фалит на ТЕЦ "Марица-изток 2" и шоков изход от въглищната енергетика за страната, които биха могли да бъдат избегнати с постепенен преход към по-устойчиви производства и подготвка за жителите на засегнатите райони.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK