Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

И европейски природозащитници подадоха сигнал за неверни доклади на България

И европейски природозащитници подадоха сигнал за неверни доклади на България

© WWFКоронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Докладите на България за състоянието на горските екосистеми, защитавани от "Натура 2000", не отговарят на реалността и правителството е подала статистика, без да събере теренни данни. Това становище до Европейската комисия на Световния фонд за дива природа (WWF) бе оповестено от природозащитната организация днес.


Според становището нереалистично завишени са оценките на природозащитното състояние на 27-те горски природни местообитания, установени в страната ни в три биогеографски региона.
Притесненията на WWF са предизвикани по време на участието им в обществена консултация за данните за "Натура 2000" на европейско ниво, която приключи на 8 март. Според световната природозащитна организация докладваните от България драстични промени в природозащитното състояние на горските местообитания в сравнение с предходното докладване от 2013 г. не отговарят на истината. През 2013 г. преобладаващата част от оценките са за неблагоприятно-незадоволително състояние. През 2019 г. обаче за 16 от горските типове природни местообитания е докладвано изцяло благоприятно състояние и то предимно за разположените в долния лесорастителен пояс, който е подложен на негативното въздействие на климатичните промени и на засилен човешки натиск, посочват от WWF.


"Отчитането на подобна драстична промяна в рамките само на 5-6 години се прави в условията на непрекъснато увеличаване на ползването от горите (от 7 млн. куб. метра през 2013 г., до 8.5 млн. куб. метра през 2019 г.) и на ежегодни мащабни повреди, причинени от природни фактори и човешка дейност. Това дава основание да смятаме, че докладваната промяна е нереална," разяснява експертът по гори за България Добромир Добринов.


Според становището на WWF оценката е грешна и неприемлива, особено като се има предвид, че докладването от 2019 г. е направено, без да има теренен мониторинг, основаващ се на повтарящи се измервания в определени обекти през определен период от време по единна методика. От световната природозащитна организация посочват, че това поражда съмнение за неизпълнение на задълженията на България по чл. 11 и чл. 17 на Директивата за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.


"Неизпълнението на задължението за научни изследвания, въз основа на които да се изготвят докладите за "Натура 2000" създава сериозен риск докладването от България да даде нереална представа относно състоянието на опазване на природните местообитания и да подведе останалите държавите членки, което неминуемо ще се отрази негативно и в цялостното докладване на ниво Европейски съюз," посочват от WWF в становището си до Европeйската комисия.


По-рано през годината сигнали за нереални оценки в докладите и подаването им без извършване на задължителните теренни проучвания подадоха природозащитници и учени от Българската академия на науките. В свой отговор Изпълнителната агенция по околна среда миналия месец посочи източниците на докладите си, сред които липсват регулярни теренни изследвания, които се изискват от чл. 11 на директивата. Експерти посочиха, че нереалистичните доклади ще доведат до липса на мерки за защита на уязвими видове - например, недостатъчно пари за теренни дейности, за изкупуване на частни земи и за компенсиране на собственици за ограничения в ползването на имоти в рамките на "Натура 2000".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 409 Неутрално

  експерта по гори, горо горов, е станал експерт, как??? като е доказал че има знания и умения да получава и усвоява грантове???

 2. 2 Профил на zpl07627198
  zpl07627198
  Рейтинг: 118 Гневно

  Защо ни занимавате със соросоидни НПОта?

 3. 3 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 736 Любопитно

  Абе, тези ВВФ, не бяха ли някаква офшорка регистрирана в Цуг Швейцария. Същите дето ни плюеха за втория лифт в Банско.

 4. 4 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Браво! Бой по манерката, тия мошеници само това ги оправя!
  Малко граждански сектор имаме, но добре си върши работата!

 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Защо ни занимавате със соросоидни НПОта?
  —цитат от коментар 2 на zpl07627198


  Тамън тръгна да им се сбъдва мечтата: да изчезне човечеството, дето уврежда природата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 961 Разстроено

  А пък форумчето на Дневник все повече се превръща в зверилник. Преди години ставаха сносни дискусии щото имаше индивиди.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3652 Весело

  WWF просто преписват от нашите зелени.
  Като "Дневник" от ДВ.

  Еретик
 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Абе, тези ВВФ, не бяха ли някаква офшорка регистрирана в Цуг Швейцария. Същите дето ни плюеха за втория лифт в Банско.
  —цитат от коментар 3 на nhh18551388


  Не - WWF са задгранична агентура на Тома Белев.

  На вас само герберската кочина ви харесва.

 9. 9 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Демек корабът майка на нашите рекетьорчета иска да се намеси директно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK