Извънредното положение може да отслаби контрола за изгаряне на медицински отпадъци

Извънредното положение може да отслаби контрола за изгаряне на медицински отпадъци

© Вера СтаевскаМинистърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро е поискал по време на вчерашното обсъждане в правната комисия на Закона за извънредното положение да се позволи изгарянето на болнични отпадъци със съкратени процедури и в съществуващите инсинератори в страната. Предложението му е като спешна мярка заради вируса COVID-19 Това бе оповестено днес от правния сайт Lex.bg в преглед на печата.


Според Димитров възлагането на обезопасяване без процедури на обществена поръчка с гаранция за съществуващите параметри на инсинераторите "е единствено свързано с онези отпадъци, които вече са по границата и не можем да ги изнесем от България, и отпадъците, които са свързани с коронавируса".


Предложението на министъра от квотата на ВМРО е да се възложи изгарянето в два инсинератора - един за Западна и един за Източна България, като не се уточнява кои са те и какви са техническите им характеристики и процедури по безопасност.
Според чл. 24 на действащата в страната Наредба №1 от 09.02.2015 г. за изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения
лечебните заведения, "които нямат собствено съоръжение за третиране на отпадъците, сключват договор с лица, притежаващи документ по чл. 35 ЗУО за третиране на отпадъците". А в цитирания чл. 35 от Закона за управление на отпадъците се определя, че се изискват или процедури за разрешително от РИОСВ (които включват), или още по-сложната процедура по комплексно разрешително по Закона за опазване на околната среда.


Всички тези предпазни мерки, ще отпаднат, ако парламентът разреши изгарянето на болничните отпадъци в съществуващи инсинератори. Независимо дали става въпрос за топлоцентрали или циментови заводи те със сигурност не са пригодени за обезопасяване на такъв вид отпадък, нито са проверявани за такава пригодност. Болничните отпадъци включват спринцовки, марли, калъфки, постелъчен материал, биологични отпадъци. Допълнително бързи процедури без обществени поръчки и издаване на разрешителни министър Димитров предлага и за обезвреждане на стари пестициди.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на edin drugii
    edin drugii
    Рейтинг: 2849 Неутрално

    Глупости , хората идват и със специални контейнери носят за горене всичкия отпадък от лекарските кабинети .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK