Природозащитници призовават за становища срещу застрояването на Южното Черноморие

Все още незастроените поляни в землището на Синеморец

© Юлия Лазарова

Все още незастроените поляни в землището на СинеморецДо 31 март могат да се подават становища по промените в Общия устройствен план на община Царево, които предвиждат драстично увеличаване на застрояването на най-южната част от българското Черноморие. Според промените само село Синеморец би нараснало двойно. Това се разбира от съобщение до медиите на инициативата "Зелени закони" и природозащитната коалиция "За да остане природа в България", които предлагат упътване и примерно становище.


През последния месец хаотично представената документация по проекта за устройствен план доведе до удължаване на срока за становища от 17 март до 31 март. Междувременно обаче документацията изчезна от интернет страницата на общината, но все още е достъпна на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Страницата за обществени консултация за проекта на община Царево е неактивна от 17 март 2020 г.

© Община Царево

Страницата за обществени консултация за проекта на община Царево е неактивна от 17 март 2020 г.
От инициативата "Зелени закони" са разработили примерното становище, което може да послужи на всеки гражданин, който желае да изрази мнението си и да помогне за запазването на крайбрежието на природен парк "Странджа". Основните аргументи, които експертът на инициативата Тома Белев е извел при анализа си на стотиците страници от проекта за устройствен план и докладите по екелогичната му оценка и оценката за съвместимост с мрежата "Натура 2000", включват освен несъразмерното спрямо плажната ивица застрояване и грешки и законови нарушения при предвижданията.


В становището се посочва, че в новия общ устройствен план необяснимо как плажовете в общината са нараснали почти двойно спрямо 2008 г., когато са били 344 декара активна плажна площ. В сегашния проект площта им вече възлиза 602 декара. Това увеличение на хартия води до увеличаване на капацитета на плажовете от 43 хил. души до 75 хил. - по официалните коефициенти според наредбата за изчисление на капацитета.


Освен това авторите на новия план предвиждат ниво на урбанизация за 140 хил. души, което е над три пъти повече от посочения реален капацитет на плажовете, ако той е изчислен по официалната правителствена наредба, която посочва 43 хил. души. "Това би означавало хората да лежат на плажа по трима един върху друг или да се въведе нощна смяна плажуващи", коментират от "Зелени закони".


Природозащитниците също изтъкват ,че в проекта се предлага огромно ново застрояване от 5160 декара при условие, че 62% от жилищата в общината в момента са необитаеми. Според тях, ако бъде прието новото застрояване, ще се увредят природата и невероятният пейзаж от Варвара до Резово, за да се строят нови необитаеми сгради.


Посочва се също, че е незаконно както предвиденото строителство върху дюни (защитени от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие), така и върху горски имоти, които са част от горските заменки и за които има забрана за промяна на предназначението им в Закона за горите. Дюни, които трябва да бъдат изключени от застрояването, има според "Зелени закони" край Ахтопол и плаж "Нестинарка", а горски заменки на държавни гори - в Лозенец и край защитена зона Караагач.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK