Екоминистерството подготвя 10 от закъснелите над 200 заповеди за зони за местообитания

Дунавски крайречни гори

© Вера Стаевска, Личен архив

Дунавски крайречни гориДнес екоминистерството публикува проекти за заповеди с конкретни режими за опазване на няколко защитени зони от "Натура 2000", всяка от които опазва различни видове местообитания. До 19 април е срокът, в който граждани могат да изказват мнение и препоръки за предлаганите мерки за опазване на зоните "Трите братя" (край Айтос), "Чокльово блато" (между Радомир и Кюстендил), Градинска гора" (Първомай и Стара Загора), "Гора Шишманци"(Раковски), "Долни Коритен" (Кюстендил), "Остров Чайка" (Силистра), "Гора Тополчане"(Сливен), "Гора Блатец" (Сливен), "Билерниците" (между Враца и Монтана) и "Изворо" (Разлог).


По силата на членството си в Европейския съюз страната трябваше да обяви мерки за защита за всички 234 зони за местообитанията от "Натура 2000" на своята територия до 2016 г. (повече виж тук). Заради забавянето тези защитени обекти реално съществуват само "на хартия" и не опазват различните видове редки за Европа местообитания в тях - гори, влажни зони, ливади, степи, дюни и други. Въпросът за липсващите заповеди и защита за "Натура 2000" в България се обсъжда на ниво Европейски парламент след въпрос от българския депутат Радан Кънев.


Тревожни са констатациите и на националния одитен доклад на Сметната палата, която през декември 2019 г. установи неизпълнения на задълженията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за "Натура 2000". Институцията отчете, че към 31 юли 2019 г. за 211 защитени зони са закъснели отвъд срока заповедите от екоминистерството за определяне на специални защитени или консервационни зони по директивите и че това "води до липса определени режими за опазване на защитените зони от мрежата и до стартирането на наказателни процедури".
Заради липсата на тези заповеди през януари 2018 г. започна наказателна процедура срещу България за неизпълнение на екологичното законодателство на съюза. В писмото на еврокомисията за обявяване на процедурата от 24 януари 2019 г. се посочва, че България не само не е обявила заповеди за част от зоните, но и "регулярно и непрекъснато е пропускала да определи специфични за зоната подробни цели и мерки за опазване на която и да било от тях".


За да бъдат подходящи и ефективни предлаганите сега мерки за 10 от закъснелите заповеди, е важно граждани и експерти да дадат своите препоръки в обществената консултация. Десетте зони за местообитанията, които подлежат на обсъждане до 19 април, трябва да защитават гори, влажни зони и акватория на Дунав, както и редките видове, които ги обитават.


Пълният текст на всяка една от проектозаповедите, както и придружаващата ги информация, могат да бъдат изтеглени оттук. Освен това те са на разположение в административните сгради на регионалните инспекции по околната среда и водите в Благоевград, Перник, Бургас, Монтана, Враца, Стара Загора, Пловдив и Русе.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK