Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Природозащитници се обявиха срещу извънредното изгаряне на пестициди без обществени поръчки

Природозащитници се обявиха срещу извънредното изгаряне на пестициди без обществени поръчки

© ГрийнпийсВ Закона за мерките по време на извънредното положениe, приет вчера, окончателно беше прието спешно изгаряне на пестициди без обществена поръчка. Тази спешна мярка беше предложена от Министъра на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро преди седмица. От природозащитната коалиция "За да остане природа в България" днес заявиха в отворено писмо до екоминистъра, че това е опит да се прокара изключително опасната практика, в момент, в който вниманието на обществото е насочено изцяло в друга посока.


Според съобщение до медиите на сдружение "За Земята", което е член на природозащитната коалиция, няма аргументи какво налага да се разрешава прескачане на обществените поръчки, нито защо това става точно сега. Те предполагат, че се използва спешното приемане на закон в контекста на пандемията на COVID-19, за да се прикрият спорни разрешения за изгаряне на отпадъци в промишлената зона на Девня. Тези документи са издадени в миналото от регионалната дирекция на екоминистерството РИОСВ-Варна и облагодетелстват две конкретни фирми, добавя прессъобщението.


В писмото си до екоминистерството природозащитните организации заявяват, че България не разполага с инсталации за обезвреждане на залежали пестициди, гарантиращи спазване изискванията на приложимото законодателство. Те добавят, че публичният регистър на лицата, притежаващи документи за извършване на дейности с отпадъци, показва, че двете фирми имат разрешения за изгаряне на пестициди, издадени от РИОСВ-Варна, въпреки че описанията на технологичния процес в тях са непълни и неточни.
Природозащитниците предупреждават, че от техническа гледна точка и не може да се заключи ясно и еднозначно, че при проектирането и изграждането на съоръженията са спазени нормативните изисквания. Според екокоалицията и двете разрешителни са за камерни пещи с периодично действие, които не са подходящи за изгаряне на опасни отпадъци, към които спадат и пестицидите. Заради съмненията в двете разрешителни съществуват множество рискове от разрешението за изгяране на отпадъци в близост до Девня от двете фирми - има опасност от непълно изгаряне, както и от замърсяване на въздуха с устойчиви органични замърсители, които да влошат здравната обстановка във варненско.

Данита Заричинова от "За Земята" коментира: "Извънредното положение в България и други страни в Европа, постановено заради вируса Covid-19, не предполага по никакъв начин изгаряне на токсични вещества без необходими технологии за безопасност. Тъкмо обратното - такова действие крие потенциална заплаха за здравето на хората, живеещи в близост до двете инсталации, които имат разрешително".


Природозащитните организации очакват отговор от ведомството на министър Димитров по няколко въпроса: защо се прекратява износът на пестицидите за обезвреждане; каква е извънредната необходимост, която налага пестицидите да бъдат обезвредени в страната, за да бъде това част от закон за извънредното положение; каква е извънредната необходимост обезвреждането на пестициди да се прави без обществена поръчка; защо е разрешено изгарянето на опасни пестициди на по-малко от един километър от последните къщи на град Девня.


В интервю за Би Ти Ви тази вечер министърът коментира, че пестициди нямало да се горят на територията на страната, и това било "голяма тиражирана лъжа". Той каза, че определени количества пестициди са събрани от селата на една площадка и постоянно се издават нотификации за износ за чужбина, но засега никой не проявявал интерес. "А някой си помисли, че ще горим вредни отпадъци тук, в България, непременно, бомби, мини...", коментира той. Димитров добави, че не е редно събраните количества да бъдат връщани по селата, за да не се притеснява населението. но в цяла Европа инсинераторите били затворени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK