Тази година Часът на Земята ще се проведе изцяло по домовете и в дигитална среда

Тази година Часът на Земята ще се проведе изцяло по домовете и в дигитална среда

© WWF БългарияВъв връзка с пандемията от COVID-19 тази година Часът на Земята ще се проведе с концерти и обръщения в онлайн среда, както и с традиционното изключване на осветление в домове и знакови сгради.


От съображения за сигурност Световния фонд за дива природа (WWF) призовава хората да отбележат глобалната инициатива от вкъщи, като на 28 март изключат светлините символично между 20:30 и 21:30 ч. Събитието ще се случи в над 7 хиляди града от 180 държави в целия свят.


Сайтът на Световния фонд за дива природа (WWF) кани за включване в инициативата чрез подписване на международната петиция "Глас за Планетата", която призовава за спешни действия за опазване на общия ни дом - планетата. Платформата wwf.bg/planet дава възможност на всеки да направи и своето лично обещание към планетата, както и да го сподели в социалните мрежи, предизвиквайки свои приятели да се присъединят.
Различни начини за отбелязване на Часа на Земята от вкъщи предлагат от WWF-България:

 • - Изгасете всички светлини, които не са жизнено необходими на 28 март от 20:30 до 21:30 ч.
 • - Вечеря на тъмно.
 • - Присъединете се към събитието онлайн
 • - Играйте настолни игри или си направете четене на свещи.
 • - Тематична филмова нощ.
 • - Дайте своя глас за планетата онлайн.
 • - Направете си лагер в двора или хола.
 • - Еко модно шоу.
 • - Упражнявайте се в нощно снимане.
 • - Рисувайте със светлина.
 • - Разширете познанията си за устойчивия начин на живот.
 • - Напишете писмо до бъдещото ви "аз".
 • - Театър на сенките.
 • - Йога у дома.

Честване с онлайн концерти


Днес, събота, в 11:00 специално за най-малките цигуларката Бояна Желязкова ще изпълни "Приказен концерт за Земята". С помощта на музиката тя ще разкаже различни истории, вдъхновени от планините, реките, птиците, небето, морето и цялата планета Земя.


Кулминацията на Часа на Земята ще бъде в 20.30 ч. на 28 март. С изключването на светлините започва и международният LIVE концерт "Глас за планетата". Участие в него ще вземат изпълнители от различни краища на света, които ще покажат, че независимо от тежката ситуация днес, все пак можем да бъдем заедно в името на природата.


Всички концерти можете да чуете от фейсбук страницата на WWF.


Инициативата в България


В онлайн видео обръщение още в петък експерти от българския екип на Световния фонд за дива природа разказаха повече за предизвикателствата през опазването на Земята.


"Нуждата от обединение и грижа за нашата планета и човечеството никога не е била по-голяма. В този критичен момент повече от всякога се нуждаем от солидарност и обединеност. Това са изключително трудни времена, но заедно можем да се справим, подкрепяйки се един друг, и да излезем от тази криза по-силни, по-обединени и по-подготвени за справяне с глобалните предизвикателства", казва Веселина Кавръкова, изпълнителният директор на "WWF България".


"В България тазгодишната кампания ще обърне внимание на грижата за горите. Те имат ключова роля в овладяване на промените в климата, тъй като поглъщат въглеродния диоксид от атмосферата и го складират в дърветата, растителността и почвата", съобщи пред БНР Нели Дончева, главен експерт във "WWF България".


Българският офис на Световния фонд за дива природа WWF работи по програма за възстановяване и опазване на горите, която си поставя две ключови цели до 2022 г. - опазването на над един милион декара вековни гори и отглеждането на половин милион млади дръвчета по бреговете на българските реки. Само през последните 4 години организацията проучи повече от 300 000 хектара горски територии в райони със стари гори като Източни и Западни Родопи, Стара планина и Средна гора.


През 2016 г. благодарение на дългогодишната работа и сътрудничеството между WWF, лесовъди, учени, Изпълнителна агенция по горите и партньорски организации, Министерството на земеделието, храните и горите официално обяви 109 000 хектара стари гори за защитени от изсичане. Възстановени са над 400 декара гори в две защитени зони от "Натура 2000": по поречието на р. Дунав и по поречието на р. Марица. В момента екипът на WWF фокусира усилията си в създаването на нова крайречна гора в близост до Стамболийски.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK