Още 4 от закъснелите 200 заповеди за зони за местообитания са обявени за обсъждане

Зоната от "Натура 2000" Таушан тепе (или "Зайчия хълм") е забележителен пример за убежище на степна растителност, оцеляла от древни времена (повече <a href="https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/06/09/3922195_fotogaleriia_cvetiata_koito_jiveiat_po_kamunite_i/" target="_blank">тук</a>). Сред най-редките растения на степите е и Червеното усойниче (Echium russicum) - на снимката

© Вера Стаевска, Личен архив

Зоната от "Натура 2000" Таушан тепе (или "Зайчия хълм") е забележителен пример за убежище на степна растителност, оцеляла от древни времена (повече тук). Сред най-редките растения на степите е и Червеното усойниче (Echium russicum) - на снимкатаВ петък Министерството на околната среда и водите (МОСВ) публикува проекти за четири заповеди за режими на защита на зони от "Натура 2000" (виж повече за зоната тук). Проектите са за зоните "Стралджа" (Карнобат), "Таушан тепе" (варненско), "Круше" (Разлог) и "Брестовица" (Перущица). Тези зони по европейската директива за местообитанията трябва да защитават съответно солени ливади и езера, редки степни растения, изворна и скална растителност, както и няколко вида родопски и пирински гори. Становища до екоминистъра по предложените от екоминистерството режими за защита могат да се подадат до 26 април.


Страната трябваше да обяви мерки за защита за всички 234 зони за местообитанията до 2016 г. Липсващите откакто зоните са създадени заповеди ги превръщат в "паркове на хартия", защото означават, че тези места не се опазват от специални режими. Преди десет дни екоминистерството обяви проекти за други от закъснелите заповеди за зони - това са 10 обекта от "Натура 2000", които защитават гори, заливни ливади и Дунавски остров - виж тук.


Закъснението от над пет години е част и от наказателна процедура от януари 2019г. на Европейската комисия срещу България. Разработването на режимите в заповедите за зоните от местообитанията изисква експертен и научен капацитет, който е отслабнал в екоминистерството след сливането по времето на министър Нено Димов на отделите "Натура 2000" и "Защитени територии" в рамките на дирекция "Национална служба защита на природата". В момента настоящият екоминистър Емил Димитров предлага намаляване на щата за специалистите по биоразнообразие в дирекцията - проектът за щатни промени на МОСВ е обявен за консултация тук.
Заради забавянето на заповедите със защитни режими тези зони в България по Директивата за местообитанията реално не опазват различните видове редки за Европа хабитати, които са установени в тези места - гори, влажни зони, ливади, степи, дюни и други. Въпросът за липсващите заповеди и защита за "Натура 2000" в България се обсъжда на ниво Европейски парламент след въпрос от българския депутат Радан Кънев (Демократична България).


Заради липсата на тези заповеди през януари 2019 г. започна наказателна процедура срещу България за неизпълнение на екологичното законодателство на съюза. В писмото на еврокомисията за обявяване на процедурата от 24 януари 2019 г. се посочва, че България не само не е обявила заповеди за част от зоните, но и "регулярно и непрекъснато е пропускала да определи специфични за зоната подробни цели и мерки за опазване на която и да било от тях".


Тревожни са констатациите и на националния одитен доклад на Сметната палата, която през декември 2019 г. установи неизпълнения на задълженията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за "Натура 2000". Институцията отчете, че към 31 юли 2019 г. за 211 защитени зони са закъснели отвъд срока заповедите от екоминистерството за определяне на специални защитени или консервационни зони по директивите и че това "води до липса определени режими за опазване на защитените зони от мрежата и до стартирането на наказателни процедури".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK