Над 1100 граждани са възразили срещу проекта за още застрояване в община Царево (обновена)

Хотелът над плаж "Бутамята" на Синеморец още от 2004 г. показа възможното застрояване на брега на Странджа. По-късно знаковата "патешка глава" изчезна от фасадата, но сградите около комплекса се увеличиха

© Анелия Николова

Хотелът над плаж "Бутамята" на Синеморец още от 2004 г. показа възможното застрояване на брега на Странджа. По-късно знаковата "патешка глава" изчезна от фасадата, но сградите около комплекса се увеличихаТочно 1139 копия на становища са подадени от граждани срещу предлаганите промени в Общия устройствен плана на община Царево. Това съобщиха от инициативата "Зелени закони", която анализира проекта и призова гражданите да възразят срещу част от планираните строежи с примерно становище. Според природозащитниците общият брой становища е дори по-голям, тъй като не всички граждани, изпратили становище, са изпратили копие до тях.


За "Дневник" вчера архитектът на Царево Даниел Калудов заяви, че общината вече е поискала отлагане на обсъждането от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но засега няма решение. Днес в 16ч. регионалното министерство, което е възложител на проекта, отмени планираното за 13 април обсъждане на живо в Царево. Засега няма яснота как ще продължи оспорваната от гражданите процедура.


Изявлението на инициативата "Зелени закони" съобщава също, че заради огромния наплив електронната поща на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, обявена за приемане на становища, е била препълнена. Въпреки това всички становища са получени от Министерството на околната среда и водите и община Царево и всеки изпратил мнение гражданин би трябвало да е получил или да получи скоро входящ номер. От "Зелени закони" ще сравнят официалната справка с копията, които те са получили.
От инициативата напомнят, че всички граждани, които са подали становище с копие до тях, настояват да не се допуска ново мащабно застрояване на крайбрежието на Странджа и планът с тези предвиждания да бъде преработен. Съобщението на инициативата добавя, че сагата с новия общ устройствен план на Царево продължава вече 22 години. Тъй като и новият предложен вариант съдържа множество неточности и грешки при прилагането на българското и европейското законодателство, той ще трябва да бъде преработен изцяло. Всички проблематични аспекти на плана, включително неспазени изисквания на директивите за "Натура 2000", са били детайлно анализирани от Тома Белев, експерт към "Зелени закони" (виж тук).


Според анализа на инициативата, ако бъде приет в този му вид, документът би допуснал нови 835 декара за застрояване в парк "Странджа" и урбанизация за 3 пъти по-голям плажен капацитет от ивицата, която има брегът на община Царево. Появяват се и несъществуващи плажове, както и разрешения за строителство върху заменени държавни гори и дюни край Царево, Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара. Новото масово строителство на жилища е предвидено, въпреки че и сега 62% от жилищата в общината не се обитават. По изчисления на експерти това би създало редица проблеми, един от най сериозните от които е снабдяването с питейна вода при подобно увеличаване на туристическия капацитет по най-южната част на Черноморието.


Срещу това са се обявили всички над 1000 граждани, изпратили становище до "Зелени закони", обобщават от инициативата. Обсъждането на живо на проекта бе предвидено за 13 април, но заради извънредното положение в страната и големия брой получени становища се очаква отлагането му, допълва съобщението.


Вчера апел за отлагане на обществената консултация отправиха и от сдружение "Да запазим Корал". Те изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, с което напомнят, че съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение от 13 март спират да текат и сроковете за приемане и процедиране на проекта за изменение на Общия устройствен план на община Царево.


От сдружението за запазване на най-северния плаж на общината от застрояване апелират също за откриване на нова процедура след отмяна на извънредното положение в България, с изцяло преосмислено задание. С оглед предстоящата икономическа рецесия в контекста на пандемията от COVID-19 те смятат, че сегашният проект на общината би предизвикал поредица от започнато и недовършено строителство на мащабни инвестиционни проекти. "Черноморието ни вече е осеяно с подобни недомислици и последиците за облика на крайбрежието ни са катастрофални", заявяват от "Да запазим Корал".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK