Природонаучният музей: Докладите за "Натура 2000" са правени без данни

Национален природонаучен музей към Българската академия на науките

© Асен Игнатов, НПМ-БАН

Национален природонаучен музей към Българската академия на наукитеДокладите на България към Брюксел за състоянието на защитените от "Натура 2000" местообитания, както и на дивите птици, са изработени без провеждане на изследвания и не стъпват върху данни, въпреки наличието на финансиране и достатъчно време. На този фон проектоизмененията в Закона за биологичното разнообразие (виж тук), които екоминистерството предлага за бъдещото управление на зоните от европейската мрежа, будят съмнения за съсредоточаване на власт във ведомството и изключване на научните и неправителствени анализи при решенията за опазването на биоразнообразието. Това са констатациите, публикувани днес в две становища на Националния природонаучен музей към Българската академия на науките (НПМ-БАН).


Оценките за местообитанията и дивите птици - без проучвания


Становището на Общото събрание на учените на Националния природонаучен музей за оценките за периода 2013-2018г. по чл. 17 на Директивата за местообитанията и за състоянието на птиците по чл. 12 на Директивата за птиците констатира, че има неизпълнение на изискванията към докладите. Не са извършени изискваните редовни изследвания (чл. 11 на Директива 92/43 ЕИО) и научни анализи (чл. 18).


В доклада за състоянието на местообитанията повечето от оценките се основават на ограничено количество или на пълна липса на данни, а като източник на информация са посочени предишни приключили проекти, по които вече е докладвано при докладите към Европейската комисия за периода 2007-2013г, подчертават учените. Те са установили, че за редица видове оценките драстично се разминават с научните данни.
Докладването за дивите птици според НПМ-БАН не се базира на никакви реални теренни проучвания през периода 2013-2018 г., които да са проведени по установената научна методика. Голяма част от представените данни и карти са буквално преписани и взети без изменение от предишното докладване, без да се отчитат промените настъпили в периода 2013-2018 г., а там където са докладвани промени, те не стъпват на научни наблюдения. При оценките на състоянието на защитените от "Натура 2000" диви птици около 50% от оценките на числеността не са точни, а около 30% дори не се доближават до истината. Отново НПМ-БАН посочва конкретни случаи, в които оценките, подадени към Брюксел, рязко се разминават с научните наблюдения


В заключение Националният природонаучен музей към Българската академия на науките изтъква, че оценките на природозащитното състояние на зоните както за местообитанията, така и за дивите птици са направени в нарушение на чл. 11 и чл. 18 на Директива 92/43 ЕИО за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна. Те са подадени към Европейската комисия без проведен мониторинг и научни изследвания, както и без никакви данни от полева работа и при липсата на подходяща методика и експертен потенциал. Пълното становище за недостоверност на докладите за "Натура 2000" можете да прочетете тук.


Оценките както за местообитанията, така и за дивите птици, са платени с европейско финансиране чрез обществени поръчки на стойност общо 16 млн. лева с ДДС. Оспорвани през годините са били предишните доклади за "Натура 2000", отново платени чрез европейски средства и извършени от административни посредници, които наемат учени само за отделни задачи "на парче". Нееднократно са били предлагани варианти екоминистерството да възложи на научните институции да извършват регулярния мониторинг и докладване по "Натура 2000" - повече по темата виж тук и тук.


Законът за биоразнообразието - без научна обосновка за решенията


Във второто си публикувано днес становище НПМ-БАН изтъква, че проектът на Министерството на околната среда и водите за промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) предлага отслабване на научния подход и възможност за еднолични решения на екоминистъра при управлението на "Натура 2000" в България. Спорният проект бе започнат по инициатива на бившия министър Нено Димов, който в момента е разследван за престъпления по служба. Миналата година срещу проекта становища внесоха множество научни институти и неправителствени организации. Към момента МОСВ отново предлага същите принципи на промени в управлението на защитените зони от "Натура 2000". Пълното становище за предлаганите нови принципи на управление на "Натура 2000" чрез промени в ЗБР можете да прочетете тук.


НПМ беше и първата научна институция, която възрази публично срещу първоначалния опит на бившия министър Нено Димов да отслаби защитата на зоните от "Натура 2000" с проекта за промени в ЗБР през 2019г. - виж тук.


По рано тази година Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания на академията на науките (ИБЕИ-БАН) също излезе с остро становище за недостоверност и липса на данни при докладите към Европейската комисия - виж тук. ИБЕИ-БАН възрази миналата година и срещу предлаганите промени в Закона за биоразнообразието - повече тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Природолюбие по милиционерски !!!
  Вечна слава на ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3054 Весело

  "са изработени без провеждане на изследвания и не стъпват върху данни, въпреки наличието на финансиране и достатъчно време." - каква методика, като калинките излитат от пръстчето, което сочи посоката на вятъра, а вятърът духа все шумоленето на едни пари?! КОЙто и да дойде, да ревизира, КОЕто и да е сведено до ЕС, ще се чуди и мае от професионализЪма на БГ експертите. Но, нЕма КОЙ, по върховете са такива, а за терен са чували по мохабети и банкети.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Ма парите са усвоени - нали?

 4. 4 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Да и после тролене за екотерористи, унищожаване на природата и пандемии...и разбире се Сорос и САЩ са в дъното на всичко.

 5. 5 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Да и после тролене за екотерористи, унищожаване на природата и пандемии...и разбире се Сорос и САЩ са в дъното на всичко.

 6. 6 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Къде мога да погледна първите протоколи или доклади, с които бе създадена Натура 2000? Не ми казвайте изчезнали са! Искам да проверя за моя роден край, който до болка познавам, какво пише и какво е записано в протоколите.

 7. 7 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 469 Любопитно

  Xa така.....айде, на хаирлия да е, проверки до дупка....

  Яба-даба-ду
 8. 8 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#3] от "гражданин":

  мда от гръцки фирми които сключиха договора

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Хайдеее и музеите започнаха да разбират от управление!? Притеснявам се утре операта да не разкритикува приемането на еврото!

 10. 10 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 297 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK