Зелена сделка по време на пандемия

Снимката е илюстративна

© Associated Press

Снимката е илюстративнаЕвропейската зелен сделка (The European Green Deal) предлага ясен и устойчив път за това как Европа да продължи напред след икономическите и социалните въздействия на Covid-19, да ускори енергийния преход и да запази и създаде работни места. Тя е икономически стимулиращ пакет и затова е добре съвместима с мерките за икономическо възстановяване по време и след вирусната пандемия.


На 11 декември 2019 г. Европейската комисия обяви предложението си за Европейската зелена сделка. На 11 март 2020 г. Световната здравна организация обяви заразата с коронавируса пандемия. Повечето държави по света въведоха ограничителни мерки, които биха били невъзможни за демократичните общества само седмици по-рано. Фондовите пазари се сринаха, прогнозата за глобален и национален икономически растеж е мрачна.
Изправени сме пред внезапна и дълбока икономическа криза и дълъг период на възстановяване. Какво ще се случи с Европейската зелена сделка в тази ситуация?


Подобно на много други политики тя ще бъде променена. Чуха се гласове, които казват, че не е време за зелени идеи, първо трябва да възстановим икономиката. Чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че трябва да забравим за Зелената сделка. Подобни призиви не са оправдани не на последно място защото енергийните пазари бързо реагираха в подкрепа на потребителите. Цените на петрола, газа, енергията и въглеродните емисии се сринаха и осигуриха краткосрочно облекчения за разходи, в случай че енергийният сектор прехвърли тези намаления към клиентите си.
Европейската зелена сделка е и пакет от икономически стимули


и затова тя трябва да бъде съвместима с пандемичната и следпандемичната криза и мерките за икономическо възстановяване. Призивът сега е да спасим живота на повече хора и да спасим икономиката. Спестяването на икономиката обаче означава и спасяване на живота на хората, особено в средносрочен и дългосрочен план. В повечето европейски страни непосредственият икономически отговор правилно е насочен към предотвратяване на бързата загуба на работни места. Трябва обаче да мислим и за реакцията към икономическата криза по-комплексно, отколкото просто като краткосрочна защита на заетостта. Възможностите са много.


Ниските цени на енергията предлагат възможност за премахване на част от субсидиите, с които се ползват конвенционалните енергийни сектори. Би било неразумно, ако ниските цени бъдат използвани за удължаване на живота на иначе боледуващи компании. Трудният въпрос е как да решим какво да подкрепяме и какво да жертваме.


Европейската зелена сделка предлага добра стратегическа посока


Спасяването на умиращи въглищни компании сега, само за да ги видим да фалират няколко години по-късно, едва ли е най-смисленият подход. Пакетите за икономически стимули могат да се използват за ускоряване на прехода, а не за забавянето му. По този начин работните места ще бъдат осигурени, вероятно дори ще се увеличат, а болката от очакваните затваряния на въглищните компании ще бъде избегната. Мислете за това като за две операции под една упойка.


Икономическото възстановяване ще се нуждае от огромна публична финансова подкрепа. Би било несправедливо просто да се хвърлят огромни публични средства за разширяване на нисковъглеродния енергиен капацитет. Добрата новина е, че много нови енергийни и други индустриални технологии са зрели и търговски жизнеспособни и ще се нуждаят предимно от политическа и регулаторна, а не от финансова подкрепа. Ускореното изграждане на фотоволтаичен капацитет с промишлени размери в районите на въглища може да създаде много краткосрочни строителни работни места, като същевременно ще намали както цените на електроенергията, така и въглеродните емисии.


По-бързото интегриране на европейските и съседните на Европа електроенергийни пазари и увеличаването на разпределените системи за съхранение на енергия и на управление на потреблението на територията на целия континент също ще спомогне за по-ниски и по-стабилни цени на електроенергията. Като част от по-бързата трансформация на отоплителния сектор Европейската комисия, както и националните и местните власти биха могли да подкрепят амбициозни програми за внедряване на соларно отопление - конкурентноспособна технология, популярна в много европейски страни. Естествено политика, която би могла да бъде подкрепена, е рязкото увеличаване на трудоемкото масово енергийно обновяване на сградите.


Европейската зелена сделка трябва да се разглежда като дълъг списък от мерки, които биха могли да запазят и разширят броя на работните места, като същевременно продължават програмата за намаляване на въглеродните емисии и модернизацията на индустрията.


Зеленият компонент на икономическите пакети за стимулиране на икономиката


следва да бъде значително увеличен не чрез обилно субсидиране на избрани предприятия, а чрез намиране на начини за стимулиране на иновациите и индустриалния преход.


Китай направи това през 2009 г. чрез екологизиране на огромна част от икономическите си стимули след кризата. Това решение е една от причините Китай сега да напредва в много нисковъглеродни индустрии и технологии. Трябва да проучим въздействието на зеления компонент на пакетите за 2008 г. и да научим нашите уроци.


За разлика отпреди 12 години днес ние имаме ниска цена на възобновяемата енергия и бързо напредващи технологии за съхранение на енергия, които улесняват бързото разширяване на капацитета от нулево въглеродни енергийни източници. Дигитализацията на енергийния сектор предлага също широк спектър от решения за ефективно управление на енергията и трансформация на индустриалните системи. Основната бариера ще бъде инертността на политиката и натискът от страна на старите установени бизнеси.


През 2020 г. ще видим и драматичен спад на пътуванията, заменен от работа на разстояние, социално общуване, образование и медицина. Ще открием, че голяма част от нашите неистови пътувания всъщност не са необходими, докато технологията за замяната им съществува от доста време.


Преплитането на икономическите мерки за смекчаване на криза, предизвикана от пандемията, с Европейската зелена сделка може да засили въздействието и на двете. Този подход ще укрепи икономиката и ще спаси живота на много хора сега и далеч в бъдещето.


Статията е публикувана първо в списанието Foresight Climate and Energy. "Дневник" я публикува със съгласието на автора.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Може просто да забравите за "зелената" сделка. Това беше нескопосан продукт на скучаещите европейци, които когато нямаме проблеми се чудим как да си измислим такива. Е, сега ще може всеки от "зелените пионери" да разгърне капацитета си и да предложи решения на истинските належащи икономически проблеми. Само дано не са със същата ефективност като "зелената" глупост.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  Зелени заклинания. Можеше да ги напише и Синият шаман.

  Еретик
 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  С ЕС е свършено. С тази лудост трябва да се прекрати.

 4. 4 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 641 Весело

  Зеленчукът вие на умряло. Добра вест.

 5. 5 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  Гладни затоплистки шарлатани вият по месечината. Кеф

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  Алчни затоплисти изпълзяха на припек.

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Не вярвам след това опустошение да останат пари за зелените глупости.

 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Много общи които нищо не казват.
  Всъщност казват:
  Другари дайте да дадете!

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  "Добрата новина е, че много нови енергийни и други индустриални технологии са зрели и търговски жизнеспособни и ще се нуждаят предимно от политическа и регулаторна, а не от финансова подкрепа."

  Добре. Значи зелена сделка не ни трябва. Нека се развиват в нормална пазарна цена без субсидии. А щом са толкова успешни развитието на новите технологии ще се субсидира от частни компании, както това се прави за другите технологии.

 10. 10 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Не му ли е неудобно на този брюкселски лобист на ВЕИ с диплома по българска филология точно в този момент да ни занимава с налудничавите си бъртвежи?

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  До коментар [#9] от "pamela":

  Ми така е. При цена на тока около 110лв./MWh фотоволтаиците вече са на печалба, значителна печалба...

 12. 12 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Зеленикавите сделки трябва да влязат във фризера, а Грета да си трае и да си седи вкъщи за да не пипне короната.
  Когато човек е болен и трябва да взема лекарства, хич не мисли дали лекарствата са био и екологично произведени.

 13. 13 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 287 Весело

  Я вижте едно видео с Юлиан Попов от недалечното минало:
  https://www.youtube.com/watch?v=9oByFBpMgcA

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 14. 14 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 287 Весело

  „А сега кой ще ни даде париии!? Кажете ни! Отговорете! Мълчите! Позорно мълчите!“

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 15. 15 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Статията е пълна с общи приказки и философстване на ангро. Дори примерите са неподходящи. Какво например значи "да се проведат две операции с една упойка"? Кои са двете операции? Зелената сделка и възстановяването на икономиката ли? Ами те са АЛТЕРНАТИВНИ, заедно не вървят. Или дори ако някой ги пробва заедно, то упойката ще е толкова силна, че ще доведе до летален изход.
  Преди повече от 20 години разговаряхме със специалисти от Швейцария и бяхме възхитени от техните екологични проекти. Само че те бързо ни охладиха желанието за екологична енергетика в България - "Първо си оправете КПД-то на икономиката и тогава мислете зелено"

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Барба Ганьос ги направи
  Барба Ганьос ги направи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сега е моментът Зелената сделка да се првеърне в Новата сделка за Европа.

 18. 18 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Статията е пълна с общи приказки и философстване на ангро.
  —цитат от коментар 15 на marker


  Ами нищо случайно няма - автора е филолог, навремето превеждаше книги от руски и имаше малко издателство. Във фондацийката за реклама на Зелената енергия дето работи вероятно точно такива хора са търсели - дето умеят да разтягат локуми без грам конкретика, да правят фалшиви аналогии и да ни обрисуват светлото бъдеще.

 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Просто е- 100-те милиарда за Зелената сделка, отиват в проекта SURE.

  И това в период от 7 години, нито заран, нито пОзаран.

 20. 20 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  "Зелените болшевики" под маската на загриженост за природата и бъдещето на децата ни, се опитват да крадат и манипулират като техните предшественици "червените болшевики". Тези последните, вилняха през почти целия Двадесети век под маската на хуманисти загрижени за светлото бъдеще на човечеството.
  "Зелените болшевики" са наследниците на същите хора и действат със същите методи. Вече няма да мине номера.

 21. 21 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Сега е моментът Зелената сделка да се првеърне в Новата сделка за Европа.
  —цитат от коментар 17 на Барба Ганьос ги направи  Грета Тунберг форевър!

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Сега е моментът Зелената сделка да се првеърне в Новата сделка за Европа.
  —цитат от коментар 17 на Барба Ганьос ги направи


  Абсолютно !
  Но я виж, какво става..

  Ето пример - статия в "Дневник" показва, как либераст-болшевиците изневиделица са се извъртяли и вече не искат да намаляват въглеродните емисии на всяка цена в София..

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2020/04/06/4050055_iasen_cvetanov_proektut_za_insinerator_na_otpaduci_v/?ref=id&_ga=2.15600630.1102988905.1585123750-1574221669.1584095028

  Някакъв си Ясенчо Цветанов е изпълзял на припек, има и платени раданистки газпромаджийски тролове..
  Попържат Грета Тунберг!

  А дето беше спрян Ковачки, чрез насъскананата прокуратура?

  Това ли ни е на нас, българите, Зелената Сделка?
  Да не искаме всъщност въглеродна неутралност??

  А каква радосдт беше, когато циментовите заводи се отказаха от природния газ и почнаха да горят бали , биомаса и стари гуми ..

  "Зелената сделка!"

  "Добра новина!"

  "Гуми - за унижените и оскърбените!"

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

  Много добре!
  —цитат от коментар 3 на lio30501754  Една добра новина
  —цитат от коментар 4 на Пипера е много лют  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Къде го предишният ентусиазъм?
  Европейци сме, ама май не чак до там ..

 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Има много хугбав филм по въпроса на Дьеф Гибс в канала на Майкъл Мур:
  https://youtu.be/Zk11vI-7czE

  Зелената сделка е пълна измама.
  Тя ще угои точно определени персони, които са показани конкретно във филма.
  Алтернатива на фосилните горива, всъщност няма.

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK