Събитията за Седмицата на гората тази година се заменят с онлайн конкурси

Снимката е от архива на първия управител на народния парк Витоша – Георги Малчев. Първите залесявания на Витоша са направени през периода 1925-1934 г. в над 25 местности с обща площ около 10 000 дка. Преди обявяването на парка (1934 г.) залесяванията се ръководят от софийската секция по укрепяване на пороите и залесяване към Министерството на земеделието и държавните имоти. На снимката: Лесничейският дом Боерица на Витоша заедно с горския разсадник - на заден план е вр. Черната скала. Днес районът е напълно покрит от гори.

© Музей на ЛТУ

Снимката е от архива на първия управител на народния парк Витоша – Георги Малчев. Първите залесявания на Витоша са направени през периода 1925-1934 г. в над 25 местности с обща площ около 10 000 дка. Преди обявяването на парка (1934 г.) залесяванията се ръководят от софийската секция по укрепяване на пороите и залесяване към Министерството на земеделието и държавните имоти. На снимката: Лесничейският дом Боерица на Витоша заедно с горския разсадник - на заден план е вр. Черната скала. Днес районът е напълно покрит от гори.Традиционно дните между 6 и 12 април се честват в България като Седмица на гората. Агенцията по горите към ресорното Министерство на земеделието, горите и храните излезе с приветствие към професионалната общност и обяви, че традиционните залесявания и празнични събития за горите тази година се отменят заради извънредното положение за вируса COVID-19.


Отлагат се и образователните събития, с които Лесотехническият университет (ЛТУ) традиционно отбелязва професионалния празник на лесовъдите, обяви в интернет страницата на висшето учебно заведение и с публикация във "Фейсбук" доц. Мариус Димитров, който е декан на факултет "Горско стопанство" на институцията. Университетът се надява да ги проведе по-късно през годината.


Учените обаче призовават седмицата отново да бъде повод за отдаване на "нужната почит и респект" към българската гора. За това Факултетът по Горско стопанство на Лесотехническия университет и Съюзът на лесовъдите в България обявяват творческа сесия на тема "Гората и хората - съвременни предизвикателства" и канят за участие автори с материали в различни жанрове: есе, разказ, очерк, рисунка, стихотворение и т.н. Жури ще подбере и публикува най-впечатляващите работи във вестник "Българска Гора". Повече за конкурса можете да видите тук.
"В най-трудните моменти в историята на нашия народ и държава българската гора е била закрилница, хранилница и упование, давала е сили и надежда за по-добър живот. Днес отново изживяваме труден период. Надявам се, че въпреки несгодите и проблемите, с които държавата и всеки от нас трябва да се справя, любовта и признателността към гората ще ни дадат енергия и вяра в настоящето и близкото бъдеще", добавя обръщението на доц. Мариус Димитров.


Като алтернатива на всички отменени събития, по повод Седмицата на гората - 2020 г., и Изпълнителната агенция по горите отправи предизвикателство към подрастващите да пишат, рисуват и творят за гората. Конкурсът за деца е със срок до до 30 април 2020 г, като през есента на всички участници ще могат да су включат в залесявания на терен, напътствани от лесовъди и горски служители. Повече информация можете да прочетете тук.


Седмицата на гората


Това честване на българската общност на пазителите на горите е започнало като Празник на залесяването през 1925 г., въведен покрай приемането на осмия за България Закон за горите, според справка на списание "Гора". С приемането на закона две министерства - на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти - постановяват създаването на празника, като той се превръща в масово залесяване из страната и продължава и през следващите години. Целта на празника през този период е доброволен труд за страната, която по това време се нуждае много от залесяване на оголените склонове и озеленяване на градове и села. Честването се превръща в Седмица на гората през 1934 г. и включва разнообразни събития - от залесявания до беседи.


Повече за историята на горското стопанство и как залесяването е променило изцяло облика на българската природа можете да видите в архивни кадри на списание "Гора" тук.


Повече за развитието на българското горско стопанство ви каним да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK