Природозащитници: сливането на екоинспекциите за София и Перник ще влоши управлението

Питейният източник на Перник, язовир "Студена" на 6 март, след като се оказа, че и по време на режима за гражданите водата е ползвана за индустриални цели. Областният център беше на режим с ограничено ползване на вода от 18 ноември 2019г. досега, като от 24 март насам ограничението е "само" през нощта.

© Велко Ангелов

Питейният източник на Перник, язовир "Студена" на 6 март, след като се оказа, че и по време на режима за гражданите водата е ползвана за индустриални цели. Областният център беше на режим с ограничено ползване на вода от 18 ноември 2019г. досега, като от 24 март насам ограничението е "само" през нощта.Сливането на Регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ) за област София с тази на област Перник ще влоши управлението на природните ресурси. Това гласи становище на коалицията от природозащитни организации и групи "За да остане природа в България", внесено вчера в екоминистерството по повод намерението инспекцията на Перник да се влее в софийската.


В областите София и Перник е съсредоточена голяма част от населението, както и от промишлеността в България. На този фон, РИОСВ - София не разполага с нужния експертен капацитет, за да успее ефективно, ефикасно и адекватно да изпълнява ангажиментите си за такава голяма площ и обхват на икономически дейности, е оценката на природозащитниците.


Освен това закриването на РИОСВ - Перник представлява съкращаване на експертизата в специализираната администрация на екоминистерството. Освобождаването на дългогодишен квалифициран експертен персонал в инспекцията ще означава пренасочване на опита в управлението на ресурсите в Перник и Кюстендил, като досегашните експерти ще бъдат принудени да търсят работа в други сфери.
През последните шест месеца водната криза в Перник, замърсявания на Струма и сигналите за замърсяване на въздуха и горене на отпадъци от топлоцентралите в Перник и Бобов дол показаха, че РИОСВ-Перник има сериозни задачи на местно ниво, които биха натоварили значително администрацията в столицата, ако ѝ бъдат прехвърлени.


От "За да остане природа в България" изразяват и опасението, че РИОСВ - София няма да успява да реагира своевременно. при възникване на аварийни и бедствени ситуации като пожари, наводнения, нарушения в защитени територии, защитени зони, замърсяване на въздуха, водите или наличие на шумово замърсяване в отдалечени райони като Перник, Кюстендил и София област. В РИОСВ - София към момента работят 46 служители.


Природозащитниците предупреждават, че в резултат на засиления инвеститорски интерес на територията на София град и Софийска област, Пернишка област и Кюстендилска област в едно звено ще трябва да се обработват голям брой постъпили документи за инвестиционни предложения, планове и програми.


Според екокоалицията ефективността и ефикасността на работата на регионалните структури се обуславя от качествено обучения персонал с висок експертен капацитет и материална обезпеченост. Затова те препоръчват екоминистерството да инвестира в своите специалисти на регионално ниво, за да бъде работата им по-добра, вместо да унищожава звената.


"За да остане природа" апелира към Министерството на околната среда и водите да прекрати процедурата по изменение на Правилника за устройство на дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите и да запази съществуващата структура РИОСВ - Перник.


През изминалия месец екоминистерството започна и консултации за съкращаване на щата за специалисти по биоразнообразие в звеното, което отговаря за всички национални защитени територии и за зоните от европейската мрежа "Натура 2000" (виж тук).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  Егати простотията е това предложение?
  Защо ще ги сливат?

 2. 2 Профил на Зорница Стратиева
  Зорница Стратиева
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "Paolo Di Canio":

  щото е по-лесно по-малко заплати и по-малко умни :)

 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Всяка инспекция,на държавна копаня изпълнява узаконен рекет.

 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Весело

  Песимиста:
  - По-лошо от това не може!
  Оптимиста:
  - Може, може!

  мурзилка
 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#1] от "Paolo Di Canio":

  "Егати простотията е това предложение?
  Защо ще ги сливат?"
  ===========
  Защото ще има съкращения. В друг случай зелените биха изпаднали в екстаз, но става дума за "екополицаи", за тях им е мъчно.

  Еретик
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#1] от "Paolo Di Canio":"Егати простотията е това предложение?Защо ще ги сливат?"=========== Защото ще има съкращения. В друг случай зелените биха изпаднали в екстаз, но става дума за "екополицаи", за тях им е мъчно.
  —цитат от коментар 5 на Костадин Иванов


  Тия рекетьорчета наречени незнайно защо "зелени" трябва да се забранят! Като коронавируса са! Вредни до смърт!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Някой зелен те е шибал теб то е ясно.

 8. 8 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Някой зелен те е шибал теб то е ясно.

 9. 9 Профил на aloiziii_moro6ek
  aloiziii_moro6ek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Решението е целесъобразно! Поне 20 % от служителите във всеки РИОСВ не са натоварени и в доста случаи са излишни. Съкращения в държавната администрация и изобщо в целия бюджетен сектор са крайно наложителни, особено в сегашната икономическа депресия. Населението на БГ (данъкоплатците) намаляват с около 50 хиляди ежегодно, а бюджетарите се множат! Въвеждане на ясни правила, елеминиране на субективизма в чиновническата еко-преценка, електронно управление и т.н. са само част от мерките, които биха спомогнали за редуциране броя на служителите и ограничаване на държавния еко-рекет. Такъв съществува, отдавна е ясно! Пример: последните скандали в Басейнова дирекция - Пловдив и др. Подобни схеми действат почти навсякъде в системата на МОСВ и многобройните контролни органи. Щом за остъклен балкон на панелен апартамент в град, или ремонт на покрив и др. е регламентирано да се минава за съгласуване през местната РИОСВ (с цел да се прецени евентуално негативно въздействие върху видове и природни хабитати!), можете да си представите каква ненужна бюрокрация се е нароила през последните 10-15 години! И всичките бюджетари очакват Вие да работите, да си плащате редовно и съвестно данъците, за да има и за техните сигурни заплати и премии. Обаче често паразитът не оцелява, след като умре гостоприемника му...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK