Радан Кънев пита Европейската комисия за държавната помощ за заменките

Радан Кънев пита Европейската комисия за държавната помощ за заменките

© Юлия ЛазароваЕвропейската комисия ще трябва да отговори на въпроси за това как се изпълнява решението ѝ от 2014 г., според което българското Министерство на земеделието трябва да си върне държавната помощ, която е раздало незаконно чрез замени на държавни гори. Въпросите към еврокомисията са от българския депутат в Европейския парламент Радан Кънев и са публикувани на страницата на институцията преди ден.


В питането си евродепутатът разяснява, че в своето решение от 5 септември 2014 г. по наказателната процедура за заменките Комисията е преценила, че 132 сделки за замяна, извършени в България между 2007 и 2009 г., са включвали изплащането на частни дружества на неправомерна държавна помощ. Кънев уточнява, че сделките са свързани с 20 милиона квадратни метра държавна гора в туристически курорти, а през 2019 г. правителството стигна до заключението, че 103 от 132-те сделки са включвали държавна помощ, която оцени на общо на 40 млн. евро (80 млн. лева).


Радан Кънев цитира във въпроса си съдебни експертизи и независими оценки (виж тук) и разследвания на национални медии (тук), според които в действителност неправомерната държавна помощ е възлизала на повече от 500 млн. евро и големи суми държавна помощ са били предоставени на дружества, които не са били включени в списъка със 103-те сделки. Евродепутатът посочва на Комисията, че разследванията сочат манипулиране на правителствените оценки с цел драстично намаляване на държавната помощ, която трябва да бъде възстановена.
С оглед тази предистория Кънев пита за това какви мерки ще приеме Комисията, за да гарантира, че българските органи няма да позволят предоставянето на още неправомерна държавна помощ чрез манипулиране на процедурата по възстановяване.


Междувременно през февруари българският главен прокурор обяви разследване за оценките на стойността на незаконната държавна помощ (тук), а анализи на разминаванията в пазарните цени и правителствените оценки са изпратени от неправителствени експерти до еврокомисията и до прокуратурата (виж тук).


Във въпроса си евродепутатът Кънев пита също дали Комисията ще поиска от българските органи да направят обществено достояние оценките на правителството за всички тези сделки за замяна и да извършат нови, напълно прозрачни и независими оценки на сделките.


Правителството отказа да публикува доклада, но след решение на съда по дело на WWF - България, че той трябва да бъде публичен, оценките по делото бяха предоставени на неправителствената организация. Въпреки това докладът с подробните експертизи все още не е публикуван на страницата на Министерството на земеделието, храните и горите. Тези експертизи трябва да обосновават защо 103 имота, сред които такива край националните паркове Пирин и Рила и по Черноморието, са оценени от правителството на общо 80 млн. лева.


В началото на годината природозащитници поискаха от министър Десислава Танева да преразгледа оценката, като приложиха пазарни оценки, показващи, че само за десет от оценяваните 103 незаконните заменки държавната помощ е в размер над 1.5 млрд. лева (виж тук). Става въпрос за превърнали се в частни имоти бивши държавни гори край Камчия, Боровец и Мальовица, Иракли, Каварна, Балчик, Карадере, Банско, Бургас, Панчарево и Благоевград.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK