ТЕЦ "Бобов дол" е с нова забрана за горене на отпадъци

ТЕЦ "Бобов дол" е с нова забрана за горене на отпадъци

© Георги КожухаровТЕЦ "Бобов дол" временно спира горенето на отпадъци и биомаса заради установени нарушения на условията в комплексните разрешителни и на екологичното законодателство.


Нарушенията са установени при проверка за дейността на свързваната с бизнесмена Христо Ковачки централа от екоинспекциите в Перник, София, Враца и Стара Загора. Проверките са по заповед на министъра на околната среда Емил Димитров след разпореждане от Върховната административна прокуратура от края на март.


"Не отговаря на изискванията автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии. Не е извършено основно охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството. За останалите отпадъци не са съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване", съобщава пресцентърът на екоминистерството. Освен това е установено и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, който следва да се използва единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация.
"Бобов дол" е една от централите, с които в началото на годината Столичната община подписа договор за оползотворяване на RDF отпадъците от завода в София. Сега забраната за изгаряне на биомаса и отпадъци ще е в сила до отстраняване на нарушенията.


В началото на годината екоминистърът Емил Димитров заяви, че електроцентралата има проблеми с филтрите и ще ѝ бъде наложена забрана за горене на боклук. От "Бобов дол" отхвърляха твърденията, а в края на февруари съобщиха, че екоминистерството им е разрешило отново да горят отпадъци. Посочиха, че са изпълнили изискването за изграждане на система за мониторинг на една от двете сероочистващи инсталации и имат ангажимент да монтират измервателни станции за чистотата на въздуха в района на Дупница и Големо село, както и в Бобов дол.


В края на февруари полиция и прокуратура правиха проверки в ТЕЦ-а, а срещу изпълнителния директор Емил Христов бе повдигнато обвинение по разследването за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и за разположени на близка площадка тонове италиански боклук. За обяснения по случая в прокуратурата бе извикан и министърът на околната среда Емил Димитров.


В началото на февруари прокуратурата влезе в офисите на дружеството "Брикел" и на "Траш юнивърс" ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи. Тогава от държавното обвинение уточниха, че акцията е част от разследването за внос на 127 контейнера с отпадъци от Италия, извършен в нарушение на законовия ред.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK