Природозащитници питат кабинета за бъдещите планове за Южното Черноморие

Хотелът над плаж "Бутамята" на Синеморец още от 2004 г. показа възможното застрояване на брега на Странджа. По-късно знаковата "патешка глава" изчезна от фасадата, но сградите около комплекса се увеличиха.

© Анелия Николова

Хотелът над плаж "Бутамята" на Синеморец още от 2004 г. показа възможното застрояване на брега на Странджа. По-късно знаковата "патешка глава" изчезна от фасадата, но сградите около комплекса се увеличиха.За днес беше планирана датата за общественото обсъждане на проекта за нов устройствен план на община Царево, предвиждащ 3 пъти завишаване на плажния капацитет и застрояването по странджанския бряг. Събитието беше отменено от регионалното министерство, след като над 1100 граждани изпратиха становища против новите строежи, но все още не е ясно как ще продължи процедурата. Това напомнят днес от природозащитната инициатива "Зелени закони", която проведе кампания за граждански възражения срещу плановете за застрояване (виж тук).


Природозащитниците обявиха също, че след като в деня след получаването на рекордния брой становища Министерството на регионалното развитие и благоустройството отмени обсъждането на 13 април (виж тук), то няма следващи новини за процедурата. Затова в петък от "Зелени закони" са изпратили запитване по Закона за достъп до обществена информация.


Природозащитниците са задали въпроси за това дали обсъждането ще се проведе в ясен срок след извънредното положение, как ще бъдат отразени получените над 1100 възражения срещу новите строежи и дали процедурата ще бъде започната наново заради установените нарушения в документите. Те напомнят, че са поискали ново задание и процедура от регионалното министерство заради неспазени изисквания на европейските директиви и националните закони, които налагат пълно преработване на проекта на община Царево (виж тук).


Според законовия срок правителството трябва да отговори на запитването в двуседмичен срок.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK