Как да изхвърляме безопасно предпазните маски и ръкавици

Как да изхвърляме безопасно предпазните маски и ръкавици

© Вера СтаевскаОт тази седмица в рамките на извънредното положение заради световната пандемия от вируса COVID-19 в България е задължително на публични места гражданите да носят маски. Предпазните маски и ръкавици са част от мерките за сигурност и в търговските обекти.


Новите масови предпазни средства обаче често са ползвани еднократно, като обикновено са от пластмаса или текстил, които в България невинаги се събират разделно и рециклират. На други места по света вече се появиха сигнали за неправилно изхвърляне и замърсяване от предпазни средства (виж тук). Важно е не само тези материали да не попадат в природата и околната ни градска среда, но и да бъдат изхвърляни така, че да не пренасят зараза.


"Дневник" обобщи основните съвети на отговорните институции за безопасно и правилно изхвърляне на тези отпадъци.
Лични предпазни средства

Според упътванията на Европейската комисия от преди седмица, немедицинските маски за лице и други повърхностни покрития от текстил имат предимството, че те могат да бъдат произведени лесно, те са миещи се и могат да се използват многократно. От друга страна, Световната здравна организация изрично предупреждава, че маските за еднократна употреба не трябва да се почистват и използват отново, а след овлажняване трябва да се изхвърлят в затворен съд за отпадъци.


Тоест гражданите могат да перат и ползват многократно текстилните маски. Еднократните трябва да бъдат изхвърлени в затворен съд. Какво се случва с тях след това?

Според здравните изследвания вирусът се задържа жизнеспособен до 24 часа на картон и до три дни на пластмаса и неръждаема стомана. Тоест, след отстранявенето на личните си предпазни средства в затворен съд изчакайте 3 дни, преди да ги изхвърлите.


Независимо дали са пластмаса за еднократна употреба или смес от материали, както някои от продаваните маски за лице, можете да ги изхвърлите в контейнер 3 дни след като сте ги свалили от себе си, без да застрашите здравето на хората, участващи по веригата на сепариране и крайно оползотворяване на отпадъците - рециклиране или изгаряне. За отпадъците, които са изцяло от пластмаса - например повечето ръкавици, обаче не можете да използвате разделните контейнери за пластмаса.


От фирмата за рециклиране на отпадъци "Екопак" уточниха за "Дневник", че няма смисъл в разделните контейнери да се изхвърлят отпадъци, които не са опаковки. Тоест маските и ръкавиците би трябвало да попаднат в общия отпадък. За контейнерите за пластмаса и стъкло е важно отпадъците да бъдат измити и максимално смачкани преди изхвърляне.


"Екопак" са въвели и специални предпазни мерки - очила, маски, ръкавици и дезинфекция на работните инсталации и техника. За момента нямат информация техен служител или служител на подизпълнителите им да е диагностициран с COVID-19.


Освен със службите по чистота и служителите на сепариращите инсталации за отпадъци обаче изхвърлените от гражданите маски и ръкавици влизат в досег с околната среда, а и с бедни хора, използващи изхвърлените в кофите ресурси. За да не се пренесе COVID-19 от потенциално заразен предмет, е важно преди да се озове в контейнерите, той да преседи недокосван 3 дни в затворен съд за отпадъци в дома. След този период вирусът вече не е опасен.


Как да махнете ръкавиците и маските


Изрични инструкции на Световната здравна организация (СЗО) настояват, че гражданите трябва да свалят ръкавиците и маските, като не докосват частите от тях, които евентуално са заразени. За ръкавиците това означава свалянето им от китката надолу и наопаки, без докосване на горната повърхност. За маските - развързване отзад или от ушите, без докосване на частта, защитаваща лицето. Както преди поставянето им, така и след изхвърлянето им ръцете трябва да бъдат измити с топла вода и сапун.


Инструкции на Световната здравна организация за носене и сваляне на лична предпазна маска.


Тези инструкции (виж илюстрации тук) бяха напомнени с линк в обобщението от миналата седмица на СЗО, което предупреди, че дори и при масово ползване на лични предпазни средства е важно те да бъдат осигурени като приоритет за здравните работници и работещите на първа лилия.


Болничните отпадъци


За тези отпадъци съществува специална Наредба №1 от 09.02.2015 г. за изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения и процедури за безопасност във всяка болница. Някои медицински заведения сами обезопасяват отпадъка си, други наемат фирми след обществена поръчка и разрешителни от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), удостоверяващи, че обезопасяването на отпадъка няма да име вредни последици


Заради извънредното положение и спряния износ за обезопасяване на болнични отпадъци извън България екоминистърът Емил Димитров предложи процедурите за избор на изпълнител за обезопасяване да се съкратят и медицинските отпадъци да бъдат изгаряни в две инсталации. За тях от 23 март с изменение на Закона за мерките по време на извънредното положениe е разрешено да изгарят както пестициди, така и болнични отпадъци.


Става въпрос за две фирми с разрешителни в Девня. Природозащитници изказаха опасения за двете инсталации поради несигурните им технически параметри и опасност за живеещите на по-малко от километър жители на града.


В зависимост от материала на маската и ръкавиците, извън изгарянето по специализираната процедура по наредбата за болничните отпадъци, те могат да бъдат дезинфекцирани чрез микровълнова радиация или в автоклав - стандартно оборудване в болничните заведения, според експерти на сдружение "За Земята". При все това, според становище на Световната здравна организация в секцията "Въпроси и отговори" от 31 март, е важно еднократните маски за медицинските работници да не бъдат стерилизирани и използвани отново (виж тук).


Болници в САЩ обаче вече стерилизират и използват неколкократно медицински маски (виж тук), а американската Университетска здравна организация съобщава, че такава практика е безопасна (тук).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Полезна статия.
  А иначе една млада циганка бъркаше в кофата пред блока (не се знае дали вътре не е имало и изхвърлени маски), една възрастна като шумкар в акция стоеше на 5 м. и се оглеждаше да не дойде жандармерията (полицията). И после тези партизанки с тези ръце сигурно се хранят.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  Аз ползвам биологични ръкавици и нямам подобни проблеми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Интересна статия, също и доста полезна ! Жалко, че обикновените маски се хвърлят в общата кофа за смет ! Мисля, че би било по - добре да се третират отделно от общия боклук, но си давам сметка и, че не сме изградили съответната организация за това !

 4. 4 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Това е въпрос от значение за тези, които са в контакт със заразени. Поне към момента за обикновените граждани използваната маска е обикновен боклук. Вероятността тя да е заразна е колкото и останалите предмети с които имаме контакт. Едва ли някой ще вземе маска от контейнера за боклук и ще си я сложи на носа. Ако изпаднем в ситуацията на Италия или Испания този въпрос ще стане важен.

 5. 5 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодаря за статията, Дневник! От няколко дни се опитвам да разбера какво е мнението на нашето Министерство или общините по въпроса, но не получавам ясен отговор. Нямаше никаква информационна кампания за гражданите, при положение, че това трябва да е основен момент при задължението да носят маски било то медицински или не, тъй като явно, че всички ни третират като болни. Хората масово не знаят как се поставя маска, за какво служи и къде и как трябва да се изхвърля. И смятам, че не са длъжни да знаят, след като нито една родна институция не си е направила труда да ги информира. Тези, които работят може би са получили инструкции, останалите обаче, не са.

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5867 Любопитно

  А употребената тоалетна хартия?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  Оглеждаме се да не види някой, и ги мятаме през балкона.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Зависи колко пласта е.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  А дрехите? :)

  Щото ако ти полепват вируси по маската и тя е опасна, те сигурно ти полепват и по якето. Ама никой не прави за якето. :)

  Виж за онея дето са с предпазни облекла имат процедура как да ги свалят.

 10. 10 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 630 Весело

  Добре, че са медиите, че да свършат работата на МЗ и щаба!

 11. 11 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Нещо много важно, което трябва да се разпространява сред хората, защото не всеки има тази култура!

  danitoledov
 12. 12 Профил на gaspod
  gaspod
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо вече месец и кусур не само, че няма адекватно предаване на информацията по темата чрез медиите, а дори и безумни заповеди за задължително носене на маски се издават. Жената от СЗО на клипа започва с ясната и красноречива препоръка - "освен ако не сте здравен работник или болен със симптоми НЕ носете маски."
  Само медицинските лица имат навиците да боравят с маски така, че да ги предпазват от вероятни зарази, нормалните хора ги пипаме отпред, мачкаме, сваляме, слагаме пак по н пъти на ден като в същото време се успокояваме, че сме "предпазени" и неглижираме реалните мерки и така увеличаваме риска от заразяване на себе си и на околните. И специалистите са преценили това при изготвянето на препоръките. Но когато се изкаже очевидно никой не го приема насериозно. Включително локалните отговорни лица, организации и медии. На фона на сериозното интерпретиране и прилагане на всички останали мерки това за мен е напълно необяснимо..

 13. 13 Профил на gaspod
  gaspod
  Рейтинг: 228 Неутрално

  И още един интересен факт - клапаните на маските с по-плътни филтри улесняват обмена на въздух и ограничават конденза но елиминират филтрирането на издишания въздух. Така че кой кого пази не знам, аз гледам да не рационализирам много, поне в действията си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK