Еврокомисията заяви, че може да съди България за заповедите за "Натура"

Еврокомисията заяви, че може да съди България за заповедите за "Натура"

© Associated PressАко се установи, че България не е обърнала достатъчно внимание на повдигнатите въпроси от писмо за наказателна процедура от 25 януари 2019 г., Европейската комисия може да продължи започнатото производство и като крайна мярка да отнесе случая до Съда на Европейския съюз. Това гласи отговор на институцията към въпрос от евродепутата Радан Кънев.


Въпросът на Кънев е свързан със закъснение от 2016 г. насам при обявяването на заповеди с режими на защита за зоните от "Натура 2000" в България, които опазват приоритетни местообитания на Европейския съюз. Заради липсата на мерки за защита зоните остават защитени само "на хартия". Без заповеди са над 200 зони и растителността в тях остава без необходимите конкретни за всяка зона цели и мерки за защита (повече виж тук).


В отговор на уведомлението за начало на наказателна процедура за повече от година България не е обявила нито една нова заповед. През последните два месеца екоминистерството публикува проекти за 20 от липсващите над 200 заповеди. Това се случи в отговор на:

  • Брюксел от 25 януари 2019 г. - наказателната процедура от Европейската комисия
  • 23 декември 2019 г. - констатирани от Сметната палата нарушения на екоминистерството при необявяването на заповедите за "Натура 2000"
  • 3 февруари 2020 г. - въпрос на Радан Кънев в Европейския парламент.

Според одит от края на миналата година на Сметната палата (виж тук) липсата на заповеди създава неяснота за собствениците на имоти, попадащи в защитени зони. Тъй като "не е ясен предметът и целите на защитената зона, общата площ, описът на имотите, както и забрани или ограниченията на дейности", се създава "риск да се предприемат действия, водещи до увреждане или унищожаване на местообитания или видове, и се ограничава възможността за получаване на компенсаторни/инвестиционни плащания за пропуснати ползи и извършени разходи".


Сроковете за подаване на мнения към предложените режими за защита според обявените към момента 20 проекта на заповеди са няколко:

    • на 19 април (за 10 зони, опазващи гори, влажни зони и Дунавски остров - виж тук)
    • на 26 април (4 зони за степни растения и родопски и пирински гори - тук)
    • и на 8 май (за 6 проекта за режими за опазване на влажни зони и крайречни гори, сред които Шабленското езеро, Камчия, асеновградската река Чая и други - виж тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK