Природозащитници: Търговията със защитени животни е проблем не само за природата

Пазар с части от животни, които се използват за традиционна медицина в Африка

© Българско дружество за защита на птиците

Пазар с части от животни, които се използват за традиционна медицина в АфрикаТърговията с диви животни не само води до унищожаване на биоразнообразието, но и вреди на поминъка на селските общности и е заплаха за здравето на хората. Светът вече е бил жертва на появата на инфекциозни болести, пренасяни от животни, като SARS, Nipah, ебола и Ласа треска. Това напомня в съобщение до медиите обединение от природозащитници, сред които са организации от Африка и Българското дружество за защита на птиците.


Екозащитниците напомнят, че се предполага, че продължаващата световна пандемия от вируса COVID-19 произхожда от пазара за диви животни в Ухан, Китай. Китай вече е забранил търговията и консумацията на диви животни, като официализацията на тази забрана в закона се очаква по-късно тази година. Виетнам също е последвал този пример, забранявайки търговията.


Според данни на природозащитниците в световен мащаб и по-специално в Африка незаконната търговия с диви животни продължава да бъде растящ многомилиарден бизнес. Статистиката сочи, че незаконната търговия с диви животни генерира между 7 и 23 милиарда долара годишно. Един от всеки четири вида птици или бозайници на планетата е жертва в търговията с диви животни.
Обединението от екоорганизации напомня също, че в Африка основно се търгува с бивни на слон и носорог, люспи от панголин, тропическа дървесина и застрашени птици, включително и лешояди. В международен план тези видове са защитени от Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). За по-ефективна защита в най-засегнатите страни, държавите, които са страни по конвенцията, трябва да обмислят включването на различни аспекти на борбата срещу престъпленията срещу дивата природа в съответствие със CITES и в своето национално законодателство и да най вече - да работят за силно прилагане на това законодателство, смятат природозащитниците.


"Ролята на националното правителство, местните общности, традиционните институции, природозащитните организации и бизнеса е от решаващо значение за спиране на търговията с диви животни на целия континент. Най-важното е властите да прилагат политики и влезлите в сила закони и да въведат ефективни системи за мониторинг на незаконната търговия с диви животни на целия континент. Търговията с дивата природа надхвърля националните граници, следователно сътрудничеството между държавите е от решаващо значение", казва Ребека Гарбет от BirdLife - световна мрежа от организации, член на която е Българското дружество за защита на птиците.


"Забраната на търговията с диви животни в допълнение към по-голямата осведоменост на обществеността относно въздействието на тази търговия върху биоразнообразието и рисковете, които представлява за здравето на хората, е от огромно значение. Трябва да се предприемат решителни действия за спиране на тази търговия", отбелязва Клоуи Поршие от Фонда за опазване на Сахара (SCF).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK