България трябва да даде още милиони за заменките, вместо да си върне държавната помощ

Камчийски пясъци е най-дългата пясъчна ивица в България с уникални видове дюни и гори. Един от най-известните и все още незастроени плажове премина по време на заменките през статут на защитена местност до пасища с цел да бъде застроен

© Александър Иванов, Българска фондация Биоразнообразие

Камчийски пясъци е най-дългата пясъчна ивица в България с уникални видове дюни и гори. Един от най-известните и все още незастроени плажове премина по време на заменките през статут на защитена местност до пасища с цел да бъде застроенСлед като през 2014 г. Европейската комисия определи 132 горски заменки за незаконна държавна помощ и задължи България да си върне парите според пазарната стойност на раздадените на бизнесмени държавни имоти край морето и националните паркове, горското министерство е изчислило, че в някои от случаите, вместо да вземе пари, бюджетът трябва да даде още на бенефициентите. Това открива анализ на оценителските доклади на министерството, изготвен от природозащитната инициатива "Зелени закони", за който тя съобщи днес.


Още през декември от "Зелени закони" анализираха част от заменките и обявиха, че само за 10 сделки държавата трябва да си върне над 1.5 милиарда лева. Официалната оценка на държавата обаче е за връщане само на 80 милиона лева за общо 103 заменки. По казуса вече има подадени сигнали към Европейската комисия, включително въпрос в Европейския парламент от депутата Радан Кънев.


Схемата на замяна на евтини частни гори срещу държавни имоти край морето и курорти в планините беше известна като "кон за кокошка", а прекратяването на определяната като "корупционна" практика и осъждането на виновните - част от предизборните обещания на ГЕРБ преди първия мандат на Бойко Борисов като премиер.
Природозащитниците са анализирали докладите на оценителя - държавната фирма "Агролеспроект" ЕООД, в които се твърди, че в редица случаи "кокошката", която държавата е получила (например гора във Видин), е по-скъпа от "коня", който е дала (например гора до морския бряг). Официалните оценителски доклади приемат номинални цени и като претендират, че оценяват пазарни стойности, в крайна сметка констатират стойности, според които би трябвало правителството да доплати за такива сделки на облагодетелстваните фирми, посочват от "Зелени закони".


Според екоинициативата именно заради нереални и неотговарящи на пазарната реалност оценки досега Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) е отказвало да даде достъп на експертите до оценителските доклади. Изпълнителят на оценката "Агролеспроект" ЕООД освен това е фирма, притежавана 100% от МЗХГ, и докладите трудно могат да бъдат приети за независими.


Пълните оценки за стойността на заменките, които от "Зелени закони" прецениха за занижени, бяха публикувани след отказ да бъдат предоставени като обществена информация, за което природозащитната организация "WWF България" осъди Изпълнителната агенция по горите.


От "Зелени закони" обявяват, че са анализирали подробните доклади, като са ги сравнили с наличната информация в Имотния и Търговския регистър за пазарни сделки от годините на заменките в съседни имоти, което е единственият според тях пазарен метод за оценка на реалната стойност на държавната помощ. Те са установили, че фрапиращи номинални оценки от докладите на държавния оценител дават основание облагодетелствани фирми да получат още държавна помощ.


Екоинициативата обяви също, че вече е подала доклада си към прокуратурата, еврокомисията и две министерства - ресорното МЗХГ и Министерството на финансите. От "Зелени закони" ще направят доклада публичен във вторник.


Ще връща ли пари държавата на фирми, свързвани с Красимир Гергов


Приетата от горското министерство занижена оценка определя, че фирмите със заменки край Каварна и Балчик би трябвало да получат от държавата 1,5 милиона лева като "надвзети" суми

© Зелени закони

Приетата от горското министерство занижена оценка определя, че фирмите със заменки край Каварна и Балчик би трябвало да получат от държавата 1,5 милиона лева като "надвзети" суми


Като един от анализираните абсурдни случаи, в които оценителят определя, че държавата е длъжник на облагодетелствани фирми, от "Зелени закони" посочват заменки край Каварна и Балчик на фирми, които екоинициативата свързва с Красимир Гергов. Бизнесменът придобива 421 дка държавни гори на първа линия до морето между Балчик и Каварна (виж онлайн картата на заменките), придобити от свързаните с него фирми "Трейшън клифс голф енд спа резорт" ЕАД (2008 г.) и "Про консулт 2004" ЕООД (2009 г.) чрез заменки. Част от заменените гори вече са превърнати в голф игрище към едноименния черноморски голф курорт. В съседство на тях са заменките на "БГ Ленд Ко" ООД и "Минтекс-Георги Крумов" ЕТ.


Според "Зелени закони" в резултат на оценките на "Агролеспроект" ЕООД на заменените държавни гори до голф игрищата не са реални и са занижени в полза на "Трейшън клифс голф енд спа резорт" ЕАД, "Про консулт 2004" ЕООД, "БГ Ленд Ко" ООД и "Минтекс-Георги Крумов" ЕТ до цената 1 лв./кв.м при административно определена цена от 8 лв./кв.м и изчислената от неправителствените експерти реална пазарна цена към 2007 г. от над 60 лв./кв.м.


От екоинициативата посочват, че според техните анализи на цените от Търговския и Имотния регистър "Трейшън клифс голф енд спа резорт" ЕАД и "Про консулт 2004" ЕООД трябва да върнат имотите на държавата или да възстановят незаконната държавна помощ от 50 милиона до над 100 милиона лева, колкото е разликата между нормативната цена на МЗХГ от 2008-2009 г. и реалните пазарни цени в района. Приетата от горското министерство занижена оценка на "Агролеспроект" ЕООД обаче определя, че двете фирми би трябвало да получат обратно от държавата 1.5 милиона лева като "надвзети" суми, посочват от "Зелени закони".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  За водачът на мисирките тая тема е приключена.

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  "горското министерство е изчислило, че в някои от случаите вместо да вземе пари, бюджетът трябва да даде още на бенефициентите."
  Това е скандално, направо крадат безогледно от държавата. Не разбрах кой може да спре това безобразие и как ще се спре по-нататъшния грабеж от страна на "бизнесмените". Надежда всяка тука оставете

 3. 3 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Измислиха схемата от МЗХГ посредством подставен "оЦениТел".
  А ние можем ли да закрием това безумно министерство?

 4. 4 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Пълна бутафория е в клетата ни територия.
  Мутрокомунистите се оляха.
  Народът е в будна кома и проспива унищожението си.
  С една дума - трагедия...

 5. 5 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 540 Неутрално
 6. 6 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Борисов подиграва ли ни се?

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  На следващите избори мислете преди да гласувате! Иначе пак ще получавате фурми!

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Мат`ряла най-обича да мисли, ама след избори! Преди избори обича да слуша по телевизора, кой щял да спечели изборите...! ;)

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  той така тръгна доган с тея заменки
  още по времето на царя. безкрупулни
  десета. ояли се самодоволни мафиоти.
  все едно много сме хитри. ама всчико
  е на наш гръб. и на тея които са гласували
  за тея боклуци. гласувайте за демократите.

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Вече разбрахме, че сте решили, че трябва да се интересуваме от бизнес интересите на тази фирма "Зелени закони", но поне се постарайте изложението да е малко по ясно, сега е от главата за краката.

 11. 11 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Мафията властва в тази територия, но това е вследствие на мат'ряла, който зяпа учиндолския простак-чалгар и след втората миризлива парцуца крещи: Костов е виновен.
  Материала, материала.

 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3824 Разстроено

  Държавата да връща ?! Тази , конкретно е навикнала да дава.....при това и избирателно !

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Като сме дали държавата на мафията...

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Всеки случай е различен. Естествено място до плажа си е печелившо, но такива са малко. Повечето терени "до морето" са на километри от морето. В някои случаи са заменени вековни букови гори и даже такива с изключително ценна дървесина за безлюдни и безплодни каменисти чукари на които даже тръни и бодили не растат. А някъде направиха на километри от морето ваканционни селища за емробаламурници, от които са останали само руини. А туристите си харесват стайче с всички екстри на не повече от 200-300 м от морето. Освен това морето зове 2 месеца през годината, през другото време е нездравословно. Но ако някой много го влече, ще му предложим да се хвърли от моста. След опиянението идва изтрезняването и проглеждане за истинските ценности. Цената на земята започна от нулата, но сега расте най-бързо. И ще продължи да расте. Горите също. Защото те са истинската ценност. Морето е просто блян.

 15. 15 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  " Не разбрах кой може да спре това безобразие и как ще се спре по-нататъшния грабеж от страна на "бизнесмените". Надежда всяка тука оставете"
  Госпожо Роси , като водач в рейтинга на Дневник би било добре да предполагате кой може да спре грабежа - обикновения българин ли да знае! ?
  А надеждата - умира винаги последна !
  Понякога без да искаме показваме отчаяние и примиреност - УСТРОЙВАЩИ управляващата Мафия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK