Климат, почиствания, глобално здраве: Денят на Земята чества 50-годишнина онлайн

Климат, почиствания, глобално здраве: Денят на Земята чества 50-годишнина онлайн

© www.ianos.grДнес Денят на земята отбелязва своята 50-годишнина чрез онлайн активизъм. Световната мрежа на Деня на Земята поставя различен фокус за привличане на обществена енергия всяка година, като миналата година това беше загубата на биологичното разнообразие.


22 април се отбелязва като Ден на Земята от 1970 г., когато в Съединените американски щати 20 милиона души се събират на протест, за да обърнат внимание върху околната среда. Тогава Денят на Земята е бил организиран като израз на нововъзникващо съзнание на реакция срещу масовото потребление и е насочил енергията на антивоенното протестно движение към проблемите на природата.


Според Световната мрежа за Деня на Земята, която поддържа традицията на ежегодната кампания, "първият ден на Земята предизвика приемането на законите за чист въздух, чиста вода и застрашени видове и създаването на Агенцията за опазване на околната среда в САЩ".


Онлайн действия за Земята
Световната мрежа за Деня на Земята предлага три начина на действие за тазгодишната кампания в условията на пандемията от COVID-19.


Съвместно интернет присъствие - активистите призовават за онлайн участие, с което "Мрежата да залее дигиталния пейзаж с глобални разговори, призиви за действие, представления, видеообучения и други", като дават инструменти и указания.


Онлайн събития - организират се от граждани по цял свят като част от кампанията на Световната мрежа. Всеки може да избере и да участва събитие в своя район или по тема, която го интересува, в онлайн картата на Деня на Земята 2020.


24-часово предизвикателство - Световната мрежа ще обявява на всеки час нов призив за действия. Така в рамките на денонощие Денят на Земята 2020 цели да стимулира действия на големи и малки, като даде платформа на различни гласове и да подпомогне смели действия за хората и планетата. За последните три часа темите на предизвикателството са "Създавай изкуство за Земята", "Соло почиствания за Земята" и "Сподели въздуха си: документирай качеството на въздуха край себе си". Всички призиви за граждански действия, обявявани на всеки час в рамките на 24-часовата кампания, можете да видите тук.


В България - от онлайн изложби до политически призиви


Няколко природозащитни организации се включват в световната кампания със свои призиви в България.


Фондация "По-диви Родопи" ще представи онлайн обновената си изложба "Властелините на Родопите", в която представя биоразнообразието на този район - пейзажи, диви бозайници, редки птици, влечуги и растения. В продължение на две седмици всеки ще може да "посети" онлайн галерията в платформата "Артстепс" (Artsteps).

Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ) обяви по случай на Деня на Земята днес началото на кампания за "посланици за климата". Природозащитниците търсят млади хора, които ще изследват и популяризират взаимовръзките между климата, живота и условията на планетата Земя. Целта на БФБ е да привлекат "бъдещите учени, предприемачи и хора на изкуството между 18 и 35 години" и с тяхна помощ да информират и ангажират българското общество за действия за по-устойчив бизнес и по-отговорни политики. Повече информация можете да видите във видеото на кампанията.


В свой нов доклад Световният фонд за дива природа WWF подчертава, че свръхескплоатацията на планетата е един от факторите, стоящи зад появата на нови заболявания. Документът, озаглавен "Загубата на природа и възходът на пандемиите", показва как начинът, по който човекът третира Земята, го поставя в непосредствен контакт с дивата природа и улеснява предаването на непознати болести, включително нови щамове бактерии и вируси. Една от пагубните за природата и човешкото здраве практики е незаконната търговия с диви животни, която има глобални последствия, подчертават от WWF. Българският офис на организацията разпространи съобщение, в което се присъединява към глобалния призив към правителствата да се обединят в "Нов договор за природата и хората", който да спре унищожаването на местообитания и изчезването на животински видове, както и да гарантира намаляването на човешкия отпечатък върху планетата наполовина.


Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), което е член на световната мрежа BirdLIfe ("Бърдлайф"), се присъедини към глобален призив към Организацията на обединените нации (ООН) да превърне правото на здравословна природна среда в основно човешко право. Дружеството разпространи кампанията на BirdLIfe, която предлага на ООН като част от отговора си към пандемията на коронавирус да добави "член 31" към Всеобщата декларация за правата на човека. С този нов член би трябвало да се утвърди "универсалното право на здравословна природна среда, гарантирано от публичните политики, ръководени от устойчивостта и научните и традиционните коренни знания".


От БДЗП напомнят, че Всеобщата декларация за правата на човека е приета в отговор на разрухата след Втората световна война и очертава за първи път основните човешки права, които трябва да бъдат защитени в световен мащаб. Нейните 30 члена обхващат теми като изтезания, робство и образование, но няма нищо за опазването на околната среда - от която според "Бърдлайф" зависят човекът и целият живот на планетата. Ако бъде успешно, предлаганото изменение за право на чиста околна среда ще бъде първото допълнение на документа след 1948 г., твърдят защитниците на птиците.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Никой не казва КОЙ ни налага тези измислени празници. Нито се разбира от къде идват парите с които ще се плаща на "активистите" за изброените мероприятия.

 2. 2 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Умнокрасивите пак са се превъзбудили. :-) Добре, че отдавна никой не им се връзва на лакърдиите.

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 456 Весело

  Седемдесетте години... тогава е било време за мерки. Сега мерки може да вземе само някоя гадост като корона вируса, която да ни разреди. Зелената енергия е политика за изтръскване на джобовете на населението. Само за да построим инфраструктурата за "зелено електричество, според оценка на Световната банка, ни трябват в повече: 34 милиона тона мед, 40 милиона тона олово, 50 милиона тона цинк, 162 милиона тона алуминий и не по-малко от 4.8 МИЛИАРДА тона желязо. И това е само от добре извесните метали.
  Производството на индий, необходим за соларни панели, трябва да се увеличи 3 пъти. Литий за батериите, които ще съхраняват ток за поддържане на мощностите изисква увеличение от 2700%. Това изобщо не включва батериите на автомобилите. И забележете трябват близо 2 000 000 литра вода за производството на 1 тон литий!
  Добивът на полезни изкопаеми е причина номер едно за обезлесяването, срива на цели екосистеми и унищожаване на биоразнообразието.
  Така, че не вярвайте много на зелените шамани.

  https://getpocket.com/explore/item/the-limits-of-clean-energy?utm_source=pocket-newtab

  http://documents.worldbank.org/curated/en/207371500386458722/The-Growing-Role-of-Minerals-and-Metals-for-a-Low-Carbon-Future

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK