Емил Димитров: Задължението за екооценки на националните паркове ни връща в изходна позиция

Емил Димитров: Задължението за екооценки на националните паркове ни връща в изходна позиция

© Георги КожухаровРешението на Върховния административен съд (ВАС) за задължителни екооценки на плановете за управление на националните паркове е постигнало целта "да се върне всичко в изходна позиция", заявява министърът на околната среда и водите Емил Димитров, известен като Ревизоро, в интервю за "24 часа". На 29 април ВАС излезе с окончателно решение по казуса с Националния парк "Пирин", като задължи министъра на околната среда да извърши екологична оценка на проекта на план за управление на "Пирин" за периода 2014 - 2023 г. Повече за казуса четете тук.


"Това беше целта - да се върне всичко на изходна позиция, някъде в безкрая. Взетите решения на съда обаче не се коментират, а се изпълняват. Ще гледаме за в бъдеще да не допуснем грешки", казва в интервюто Емил Димитров.


На въпрос за изтеклите срокове за издаване на редица заповеди за обявяване на защитени територии Димитров казва, че те са изтекли още през 2014 г. , "когато аз не съм и сънувал, че ще съм министър". Изтъква, че откакто е оглавил МОСВ, вече има над 40 издадени заповеди от общо 90 забавени, а е заварил в министерството 0. "Мислите, че някой каза "браво"? Няма такова нещо - вместо това има "Защо закъсняхте", обяснява той. Министърът уверява, че закъснението ще бъде наваксано.
Кметове използвали пари за депа за отпадъци срещу кризата с COVID-19


Говорейки по темата за "вноса" на битови отпадъци и парите за общините за рекултивация на старите депа за боклук, министърът посочва, че повечето общини са успели да се справят с проблема. През миналата година МОСВ предостави близо 300 млд. лева на общини, за да закрият и рекултивират закрити общински депа, които не отговарят на нoрмативните изисквания, както и за да изградят нови регионални системи за управление на отпадъците. Сега Димитров сигнализира, че някои общини използват тези средства не по предназначение.


"Преди дни узнах за поредна промяна в сумите, поискана от сдружението на общините. Знаете, че законодателят е решил, когато общината взема пари за отпадъци, да ги държи в специална сметка, та да може, като им се задръсти депото, да го рекултивират или да направят ново. Сега заради епидемията кметовете масово започнаха да ползват парите. И догодина, когато всичко това свърши, те ще кажат - нямаме пари, а вие ще ме попитате: "Какво правим, с какви пари общините да си рекултивират депата", обяснява министърът.


Той добавя, че "се моля" на народните представители да променят закона, така че кметовете да не могат да използват всички пари, предназначени за рекултивиране на депата, а само процент от тях и се оплаква: "Е, пак съм лош. Кметовете казват: "Тия пари са наши, този не ни дава да си ги ползваме." Депутатите тъкмо да се направят на добри, аз пак им преча."


За пречиствателните станции по морето


На въпрос дали навсякъде по морето вече има пречиствателни станции Димитров не дава конкретен отговор, а вместо това насочва вниманието към проблема със скъсания тръбопровод с фекални води, които се изливат във Варненското езеро. Повече за аварията - тук.


"Водолази влязоха, но е трудно, тръбите са на голямо разстояние. Изобщо, както обикновено, чакаме малък проблем да стане голям, за да отидем при премиера и да му кажем, че само той може да го реши. Сега Варна, естествено, пита къде е София да ни даде пари, а ако може - и да ни го направи. Ние сме направили предписания. Да опитат да се справят сами", казва той.


На въпрос има ли опасност да се изгубят предвидени за пречиствателни станции европейски средства от Оперативната програма "Околна среда" Димитров уверява, че се полагат всички усилия това да не се случи. "Притискаме ВиК-та да обявяват обществени поръчки. Виждам едно бавене, хайде тоя месец, хайде другия и накрая какво стана - не успяхме да се класираме. Да, ама като не успееш да усвоиш парите, те се връщат. За едни 3 милиарда става дума. МОСВ не строи, дава ги на ВиК-та да строят", казва той.


По темата за нивата на язовирите, станала особено актуална след водната криза в Перник, Димитров казва, че в момента имало едва два проблемни язовира, а когато оглави министерството, били осем. Уточнява, че въпросните язовири са в Шумен и Търговище, където властите не правели нищо, за да осигурят снабдяване от собствени водоизточници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK