Текат проверки защо степите край Каварна са разорани отново

Теснолистият божур е едно от увредените от разораванетозащитени растения на Понто-сарматските степи край Каварна.

© Живко Барзов, Зелени закони

Теснолистият божур е едно от увредените от разораванетозащитени растения на Понто-сарматските степи край Каварна.През последния месец екоинспекцията на Варна отново провери сигнали за разораване на Понто-сарматски степи край село Видно, Каварна. Установени са общински имоти от 600 дка, в които заради оран защитеното от "Натура 2000" местообитание е увредено, като са унищожени ценни видове растения - ирис, пролетен и волжски горицвет, теснолист божур. За момента извършителите не са известни, но е сезирана прокуратурата, а наказанието е до три години затвор и до 10 хил. лева глоба.


Теснолист божур в Понто-сарматски степи в Крайморска Добруджа.

© Живко Барзов, Зелени закони

Теснолист божур в Понто-сарматски степи в Крайморска Добруджа.


В отговор на запитване от инициативата "Зелени закони" екоинспекцията е сезирала Държавен фонд "Земеделие" за проверка на ползването на общинските имоти, стопаните им в момента и получените за тях субсидии. Стопаните на имоти в защитените степи могат да получат субсидии за ползването им за паша на животни, но не и за земеделие с оран, напомня природозащитната инициатива в съобщение до медиите.


Увредените степи са в имоти на територията на европейската мрежа "Натура 2000" в защитена зона "Крайморска Добруджа", разясняват от "Зелени закони". Природното местообитание "Понто-сарматски степи" е защитено от мрежата. То представлява сухо тревно местообитание с видове растения, приспособени към плитки и каменисти карстови почви в съчетание със специфичния климат и релеф на Добруджа.
Понто-сарматски степи в Крайморска Добруджа.

© Живко Барзов, Зелени закони

Понто-сарматски степи в Крайморска Добруджа.


На територията на Европейския съюз Понто-сарматски степи се срещат единствено в българската и румънската част на Добруджа, в Черноморския биогеографски район. Поради високата си степен на застрашеност и уязвимост тези местообитания са защитени на територията на ЕС и за опазването му са обявени няколко защитени зони у нас и в Румъния. Европейската комисия стартира специална процедура срещу България във връзка с досегашното му унищожаване.


Съобщението на "Зелени закони" уточнява, че унищожаването на Понто-сарматските степи е криминално деяние по силата на Наказателния кодекс и се наказва с до три години затвор и глоба до 10 хил. лева. Наказанието отчита, че степните местообитания са много чувствителни към човешката дейност и лесно могат да бъдат унищожени при разораване или разкопаване. Възстановяването на първоначалния комплекс от видове е изключително труден и продължителен процес без гаранции за успех според природозащитниците.

Пилотни проекти за възстановяване на увредени степи се обсъждат от години, но за момента България все още не е възстановила увредените местообитания край Каварна, за които е в сила наказателно решение на Европейския съд от 2016 г. Скъпи и засега само дискутирани са и възможните инициативи за изкуствено възстановяване на увредени местообитания от дюни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Земята била разорана? Все пак не стана ясно тя държавна ли е, или частна?

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  #КОЙ е собственика на "Зелени закони" и защо ни занимавате с неговите интереси!?

 3. 3 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1309 Весело

  Тая Натура бърка в г*зовете на мутрите вече доста дълго време, въпреки яростните опити на държавата да я заобиколи, най-вече чрез екоминистерството, където дивашки мразят природата.

 4. 4 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Врата в полето.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#3] от "kapitan_laino":

  Същественият въпрос е кой допусна да бъдат наложени ограничения на непропорционално голяма част от българската територия. Зашо площите с ограничения се оказаха в България вместо да се разпределят равномерно в Европа. Нима в Дания, Нидерландия и Франция не обичат природата!?

 6. 6 Профил на Вера Стаевска
  Вера Стаевска
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":

  Общинска земя, но от кого се стопанисва и с какви субсидии - сега ще се проверява

 7. 7 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1008 Любопитно

  До коментар [#5] от "svoboden":

  Бе гледам половин Северозападна България седи неразорана. Необработваните земи там са непропорционално голяма част от територията. Що не ходят да ровят там, а ровят по защитените територии?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 8. 8 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darulio":

  Щото колкото и да е нелицеприятно, само соца може да се грижи за природата и го правеше , макър и не винаги. Останалото си е непреодолима и самоунищожаваща ни АЛЧНОСТ.

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darulio":

  Според Вас хората трябва да обработват не собствените си земи, а нечии такива в Северозападна България!?

 10. 10 Профил на ilieva123
  ilieva123
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хахаха! Не знаели кой е изорал земята. Това е абсолютно невероятно. 600 декара да не се изорават за 2 часа. Знаят, но си трайкат, защото всички са вътре.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  Много работа има за прокуратурата, но интересно защо, тя се занимава само с глупости.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK