Авария на ВЕЦ замърси Панчаревското езеро и предизвика измиране на риба

Авария на ВЕЦ замърси Панчаревското езеро и предизвика измиране на риба

© Юлия ЛазароваАвария във ВЕЦ "Кокаляне" е довела до замърсяване на Панчаревското езеро със смазочни течности и измиране на риба, съобщи БНТ. След сигнал на място е била извършена проверка от Столичната Районна инспекция по околна среда и води, Басейнова дирекция "Дунавски район", лаборaторията към Изпълнителна агенция по околна среда и представители на районна администрация "Панчарево".


Взети са контролни водни проби от водата, а резултатите ще бъдат оповестени след анализа. По първоначални данни на 11 май е аварирало едното от работните колела на едната турбина на ВЕЦ "Кокаляне". Вчера то е било ремонтирано, тъй като е нужно да се осигури свободен обем в язовир Панчарево


За целта е включена аварийна помпа за източване на водите от изтичалото, която е засмукала рибата от него, която е умряла. Установените маслени петна в река Искър под моста в местност Зона за отдих "Плажа" са в резултат на работата на аварийната помпа и отмиване на смазочна течност.
За установените нарушения ще бъдат предприети административно-наказателни мерки.


Язовир "Панчарево" се стопанисва от "Напоителни системи" ЕАД. Водите му се използват за напояване и промишлено водоснабдяване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK