Общински музей наводни гнезда на редки птици в Поморийското езеро, обяви екоорганизация

Общински музей наводни гнезда на редки птици в Поморийското езеро, обяви екоорганизация

© Зелени БалканиС публикация в социалната мрежа "Фейсбук" и официален сигнал до община Поморие природозащитното сдружение "Зелени Балкани" съобщи за потопени гнезда с неизмътени малки на саблеклюни. В сигнала си, изпратен до местния кмет и регионалната екоинспекция на Бургас, природозащитниците разясняват, че става въпрос за умишлено наводняване на гнезда на защитения вид птица от Музея на солта, чиито служители са били предупредени за напредналата гнездова активност и нуждата да се изчакат дни, докато малките птици се излюпят и могат да избегнат водата.Посетителският център на Поморийското езеро е създаден през 2010 г. от сдружение "Зелени Балкани", което от десетилетия работи за поддържане на местообитанията на диви птици в района. Работата на екипа в района включва развитие на туризъм, научен мониторинг на птиците, почиствания и укрепване на изкуствените съоръжения, на които гнездят и си почиват редица редки и защитени видове птици - гривеста рибарка (Thalasseus sandvicensis), речна рибарка (Sterna hirundo), дебелоклюна рибарка (Gelochelidon nilotica), малка белочела рибарка (Sterna albifrons), саблеклюн (Recurvirostra avosetta), морски дъждосвирец (Charadrius alexandrinus) и др.
Саблеклюн

© Николай Николов, Зелени Балкани

Саблеклюн

В сигнала си до институциите природозащитниците изтъкват, че саблеклюните са защитен и застрашен от изчезване вид според Закона за биологичното разнообразие и редица други международни конвенции. Саблеклюните са под защитата и на европейската мрежа "Натура 2000", част от която е и зоната "Поморийско езеро".


Езерото е зона от екологичната мрежа "Натура 2000" и по двете природозащитни директиви - Директивата за местообитанията и Директивата за птиците. Благодарение на дългогодишни усилия на "Зелени Балкани" в Поморийското езеро са възстановени нови гнездови местообитания на рибарки, саблеклюни и други дъждосвирцови птици. Новосформираната край езерото колония на гривеста рибарка представлява една от най-големите колонии на вида в Югоизточна Европа.


От "Зелени Балкани" напомнят, че птиците на Поморийското езеро са и един от притегателните центрове за туристите с интерес към природата, които посещават и общинския Музей на солта. За "Дневник" от сдружението разясниха, че тази година от музея са закъснели с наводняването на басейните. Предишни години, когато водата е пускана по-рано, птиците са изграждали гнездата си над нейното ниво.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Тровим риба с фекални води, наводняваме гнезда, разораваме дюни и унищожаваме места за гнездене, убиваме бебета делфини...

  Докато глобите са символични, а контролът минимален, така ще е.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  Глоба за музея, която естествено ще плащаме всички ние.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Тия пилета плащат ли данъци, генерират ли приходи във фиска?
  ГЕРБ и Гешеф няма да търпят това!

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Що за разграден двор е тази нашата държава. Всеки прави, каквото си иска и за нищо, пред никого не отговаря.

 5. 5 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 294 Неутрално
 6. 6 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Ако институциите си въшеха работата, би трябвало първо РИОСВ да констатира нарушенията и тлъстия акт вече да е издаден! Но у нас цялата структура на МОСВ е изградена така - ниски заплати на служителите с цел нискоквалифицирани и демотивирани кадри, лесно поддаващи се корупция, заедно със символични глоби, позволяващи на нарушителите да си правят каквото искат и най-лошото което може да им се случи е да бъдат глобени с някаква смешна глобичка - плащат и продължават със своеволията!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK