Годишните награди за биоразнообразието набират номинации

Началото на номинациите за наградите се обявяват на Световния ден на биоразнообразието и се приемат до 22 август.

© Българска фондация Биоразнообразие

Началото на номинациите за наградите се обявяват на Световния ден на биоразнообразието и се приемат до 22 август.По случай 22 май - Световният ден на биоразнообразието, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обяви началото на кампанията за номиниране на най-ярките постижения за опазване на природата в България. Номинирането е публично и всеки може да отправи предложения в една или повече категории, стига да се отнасят за постижения от периода 22 май 2019 - 22 май 2020.


Категориите, за които фондацията приема номинации до края на август, са:


1. Най-успешна кампания
2. Най-добър журналистически материал
3. Активист за биоразнообразието и климата
4. Политик с най-голямо внимание към българската природа и климата
5. Награда за отговорни бизнеси
6. Награда за международен експерт с принос за българската природа
Наградите са само положителни, защото с негативните случаи цялото ни общество се сблъсква ежедневно, коментират организаторите от БФБ. Годишните награди са част от дългогодишните усилия на фондацията в опазването и популяризирането на българската природа, като тази година организаторите добавят и темата за климатичните промени и техния ефект върху живота в България. Климатичните промени са едно от най-големите предизвикателства на съвремието ни, защото променят баланса в екосистемите и рефлектират и върху ресурсите, които ползваме от природата, разясняват от БФБ.


Годишните награди се провеждат за първи път през 2006г., като през последните две години БФБ не са имали възможност да ги организират. Победителите получават символичен паричен приз, след като са избрани сред номинациите. Изборът се прави от жури от изявени общественици и чрез гласуване на публиката през социалните мрежи.


През годините наградите по биоразнообразие отчитат и обективните журналистически материали, помагащи за обществена осведоменост и реакция при посегателства срещу природата. Сред отличените медии неколкократно са и изданията на Икономедия чрез автори като Албена Пино от в-к Дневник (2007г.), ежедневникът "Дневник" и седмичникът "Капитал" за цялостна работа и за фотоси от района на "Зеления пояс" (2007г.), Босилена Мелтева от "Дневник" (2013 г.), Десислава Лещарска от "Капитал" (2016 г.).


Българска фондация "Биоразнообразие" отправя и видео призив за изпращане на номинации:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK