Две пещери и една местност в България вече са защитени територии

Снимката е илюстративна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е илюстративнаДве местности и една природна забележителност в България са обявени за защитени територии със заповеди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, които са обнародвани този месец.


За защитена местност е обявено


"Средно поречие на река Негованка"
между великотърновските села Емен и Ново село. На територията на местността вече са забранени редица дейности като строителство, промени в хидроложкия режим и речното легло на Негованка, добив и изземване на инертни материали, разораване и залесяване, уточняват от екоминистерството.


Целта е да бъдат запазени характерният карстов ландшафт, крайречни гори и групи вековни дървета по поречието на р. Негованка, които са находища на застрашени и защитени растителни видове. Там растат елвезиево кокиче и снежно кокиче, а местността е обитавана от черен щъркел, обикновен мишелов, бухал, гарван гробар, видра, европейска дива котка и др. Местността, която е относително близо до природната забележителност "Каньон на река Негованка" и защитена зона "Емен", не се припокрива със защитени зони от екологичната мрежа "Натура 2000".


За защитена местност е обявена и


"Серапионова пещера"


до село Лютиброд, община Мездра. Тя е местообитание на видове прилепи от национална и европейска значимост: голям подковонос, малък подковонос, южен подковонос, голям нощник, остроух нощник, пещерен дългокрил, дългопръст нощник, както и видове безгръбначни животни, сред които и троглобионтното насекомо Beskovia bulgarica.


На територията ѝ са забранени строителство, извеждане на сечи, с изключение на санитарни, изкопна и друга дейност, водеща до трайни промени на ландшафта, скално катерене и екипиране на катерачески маршрути, провеждане на снимки и масови мероприятия. Освен това влизането в пещерата в периодите 25 май - 31 юли и 1 ноември - 1 април занапред ще бъде забранено.


За защитена природна забележителност е обявена и


пещерата "Дедова дупка"


в землището на село Челопек, община Враца. Пещерата има характерен подземен ландшафт, включващ 28-метрова пропастна пещера, забележителна със своите калцитни образувания - сталактити, сталагмити, сталактони дендрити, завеси, повлеци, ситрови езера, както и калцитни кристали с дължина 5-12 см, скална гъба и езеро.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Ми не е лошо, то в дедовите дупки ни бетон да излееш, ни чадърчета да наредиш.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Тя е местообитание на видове прилепи от национална и европейска значимост: голям подковонос, малък подковонос, южен подковонос, голям нощник, остроух нощник, пещерен дългокрил, дългопръст нощник""

  А коронавируси по прилепите?

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  До коментар [#2] от "gmbh":

  Ние поне не ги ядем.

  Еретик
 4. 4 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#2] от "gmbh":

  Корона вируси винаги е имало по прилепите, от хиляди години, но изведнъж нали без научна помощ от някои учени в комунистически Китай.. Един от тях кихнал на панголин, което животно е застрашено между другото и тоя панголин кихнал на човек и това е логично някак си, защото нека си го признаем... Хората са овце и не обичат да мислят...

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2828 Неутрално
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Сигурно още никой не ги пожелал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK