Сезонът на мъртвите делфини започна официално

Муткур (морска свиня) - китоподобен бозайник, защитен от "Натура 2000"

© Зелени Балкани

Муткур (морска свиня) - китоподобен бозайник, защитен от "Натура 2000"С началото на туристическите посещения на Черноморието през почивните дни започна и официално регистриране на сигнали за изхвърлени на брега мъртви делфини. Днес телевизия БиТиВи оповести сигнал за плажа Алепу. Според данните на телевизията досега има десетки сигнали за изхвърлени тела по българския морски бряг.


Дори и по време на ограниченията за пътуване заради пандемията на COVID-19 граждани подаваха в социалните медии сигнали за намерени тела на китоподобни. За Алепу обаче на 23 май е подаден сигнал от гражданин, но не до регионалната екоинспекция (РИОСВ-Бургас), а до Би Ти Ви, които са предали информацията до институцията на 25 май.


Причините са неясни


За "Дневник" отговорната регионална екоинспекция за област Бургас заяви, че резултатите от проверката на сигнала за Алепу не са категорични. Снимките, които телевизията им е предала вчера, са на телата на три мъртви китоподобни от вида муткур (морска свиня). При проверката тази сутрин на плажа е намерено тялото на един малък муткур, но в напреднал стадий на разлагане, който не позволява да се установи причина за смъртта. Според РИОСВ-Бургас подробен анализ на тялото може да се направи единствено от лицензираната лаборатория на Българското дружество за защита на птиците БДЗП.
От БДЗП обаче отговориха на запитване на "Дневник", че не разполагат с такава лаборатория. "Дневник" изпрати въпроси до екоминистерството за бъдещ анализ на причината за смъртта на малкия муткур.


Предисторията


За тази година досега в РИОСВ-Бургас са получени 25 сигнала за намерени мъртви делфини, от които 16 са муткури. Не е ясна причината към момента.


Според данните на РИОСВ-Бургас през 2016 г. са регистрирани 180 случая на мъртви китоподобни по Южното Черноморие. За същата област броят на смъртните случаи намалява в следващите години: 72 през 2017 г., 68 през 2018 г. и 57 през миналата година. От екоинспекцията посочват, че при пика от 2016г. Министерството на околната среда и водите е заплатило за анализ от външна лаборатория и тогава причината е била във вирусна болест. Оттогава насам смъртността на китоподобните по Южното Черноморие намалява, уточняват от институцията.


Заплахите за китоподобните


В Черно море има 3 вида китоподобни: афала, муткур и обикновен делфин. И трите са защитени от Закона за биологичното разнообразие - националния закон, който транспонира за България европейските природозащитни директиви (за местообитанията и за птиците), определящи правилата за опазване на европейското природно наследство чрез мрежата "Натура 2000". Една от заплахите за тях е заплитането и непреднамерено улавяне в различни риболовни уреди (основно дънни хрилни мрежи, ползвани за калкан и акули), което засяга основно морската свиня и в по-малък мащаб афалата. Повече за заплахите за делфините виж тук.


През 2017г. сдружение "Да запазим Корал" представи анализи на масовата смърт на малки делфинчета, който показва удавяне на морските бозайници. Според сдружението нелегалният (бракониерски), нерегламентиран и нерапортуван стопански риболов (Illegal, Unreported and Unregulated (IUU)), е доказано вероятно най-големият проблем не само за смъртта на делфините, но и за морските екосистеми като цяло. Особено важно място заема нелегалният улов на калкан в Черно море с дънни мрежи (gill nets), които са главната опасност специално за вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena). Тези мрежи обикновено са с обща дължина десетки и стотици километри и малките на Phocoena phocoena влизат в очите на мрежата и се удавят в рамките на минути. Очите на мрежата представляват ромбове със страни 18-20 см., а самата мрежа е тънка и найлонова, "невидима" във водата за малките муткури.


От "Да запазим Корал" уточняват, че уловът на калкан в Черно море е най-доходоносният бизнес в рибарството. Съществуват квоти, специални разрешителни, регулация и всякакви законови разпоредби не само в България, но и в другите страни с излаз на Черно море. Въпреки това през последните години се наблюдава трайна тенденция на намаляване на популацията на калкан, а сред причините са нелегалният риболов и прекомерният улов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Гневно

  Женската е била бременна !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  Намериха мъртъв делфин, изхвърлен в храстите до спирка "Студентска" във Варна !
  Не е ясно как бозайникът е домъкнат до това място и защо някой го е направил.

  При всички случаи трупът ще започне да гние и да пръска зарази съвсем скоро, ако не бъде премахнат от храстите.

  [email protected]
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Портних ще ви оправи ! вЕрвай му !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Починали от вирусна инфекция през 2018 . Чудно ми е ,че още има живот на л@йноморието

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Животни умират непрекъснато и това е съвсем нормално. Морските свине не правят изключение.

 6. 6 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 115 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В делфинариума в Δελφι е свършила водата. В същото време, но в Делхи, млад цирков артист е гонен от тигрова овца, която иска да му изяде кобрата.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Остава и някоя зараза от делфините да прихванем, че прилепите са малко.

 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2177 Весело

  Важното е , че Ангелкова се грижи за коронавируса да го няма по Черноморието ,колкото до мъртвите морски животинки , то те са както се твърди единични случаи , а останалите по крайбрежието са изхвърлени от нейни недоброжелатели от …….за да й провалят сезона !

 9. 9 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":

  Те че умират ,умират ...Но когато говорим за застрашени животни е важно да се знае и от какво умират ...Преди време в Африка имаше масово измиране на хипопотами ...Накрая се оказа че е от бактерия която живее в тинята на реките ...И заради сухия сезон след като водата намалява до крайност...Хипопотамите имат доста голям достъп до тинята и дъното ...И от там с бактерията ....
  ТА това е нагледен пример че трябва да се знае от какво умират застрашените видове ...Че даже и не застрашените видове ..... Просто защото някой път човека може да вземе мерки и да спомогне смъртността да е ниска ....
  Друг път умрелите животни се дължат точно на дейност на човека ...
  Така че е важно да се знае когато умират десетки бройки от даден вид ....

 10. 10 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivanpopov":
  Заразата е човека.

 11. 11 Профил на wkz55633864
  wkz55633864
  Рейтинг: 5 Неутрално

  В черно море, пълно с лайна, не само морските свине ще умрат, а и тези, които серат лайната и ги пращат по тръби в морето. В питейната вода навсякъде има вече има 12% процента „фекалийни води“. Всеки човек сере дневно по 300 -500 гр. лайна - тулупите до кило, а и повече, колко е населението на човечеството, което сере редевоно на планетата? Умножете го по количествата изсрани лайна на ден - да не говорим за изпиканата урина, и други замърсители, и пресметнете колко лайна и мръсотия всекидневно влизат в световния океан. Скоро ще си живеем в лайната и мръсотията.

 12. 12 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  Делфинът не е риба, нали знаете.. На Паша дере плувайки залива успоредно на брега , мернах тъмна сянка , тяло почти колкото мен на 10на метра . Излязох на плажа с световен рекорд, хем осъзнавайки, че акули няма тук. Там се бяха насъбрали хора, викат -що не плува с делфинчето. Отговарям - идете вие навътре па си плувайте с нещо , колко вас голямо :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  " Особено важно място заема нелегалният улов на калкан в Черно море с дънни мрежи (gill nets), които са главната опасност специално за вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena). Тези мрежи обикновено са с обща дължина десетки и стотици километри и малките на Phocoena phocoena влизат в очите на мрежата и се удавят в рамките на минути."

  Човешката лакомия унищожава всичко по пътя си, до което е насочена, включително и самия човек.....

 14. 14 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 619 Неутрално

  На бас че няма замесени "рибари" в цялата тая работа!

 15. 15 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Колкото ще намерят авджията гръмнал лешоядчето , толко ще намерят траулера задрал делфините .

  То природата си знае работата. Те японците прекалиха с китовете и е го цунамито във Фукошима . Много сме и безобразно нехайни за средата и природата не вирус ами нещо по-деструктивно ще ни прати.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  На бас че няма замесени "рибари" в цялата тая работа!
  —цитат от коментар 14 на bretschneider


  Подобна е историята и на тюлена монах - повечето от тях бяха убити от рибари. Някои със сопи.
  Макар че и на рибарите не им е било весело, като гледали как тюлените изяждали рибата от мрежите им.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До 11:"wkz55633864"...В черно море, пълно с лайна, ..... Скоро ще си живеем в лайната и мръсотията...."

  Силно парфюмиран постинг!
  И защо е пълно с л...а? В България нямаме ли технологии са пречиствателни станции? Кой по света строи градове без канализация и пречиствателни станции? Защо в програмата на ГЕРБ няма заложен бюджет за пречиствателни станции? Или министрите на Борисов отново ги имаме за красота? Или самия Борисов?

  За едно съм сигурен, но строежът на пречиствателните станции не е задача на частния бизнес?

 18. 18 Профил на Emil Rashkovski
  Emil Rashkovski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivanpopov":

  ти вече си хванал, със сигурност

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK