Мъртъв делфин е намерен на автобусна спирка във Варна

Мъртъв делфин е намерен на автобусна спирка във Варна

© Георги КожухаровМъртъв делфин е намерен на автобусна спирка във Варна, съобщи Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Екоинспекцията вече е сезирала Районната прокуратура в града.


Делфинът е от вида муткур (морска свиня) - китоподобен бозайник, защитен от "Натура 2000". Намерен е в понеделник (26 май) на 2 метра от спирка "Студентска". При проверката на място екоинспекторите не са забелязали по тялото му следи от рибарски мрежи или човешка намеса, довели до смъртта му, се казва в съобщение на РИОСВ - Варна. Не е установен и начинът, по който тялото на делфина е попаднало в района на спирката.


Делфините от вида муткур попадат под закрилата на Закона за биологичното разнообразие, в който се забранява преместването на намерени мъртви защитени екземпляри от мястото, на което са открити. За нарушение на тази забрана наказанието е глоба от 100 до 5000 лв. за физически лица и от 500 до 10 000 лв. за юридическите лица.
От екоинспекцията уточняват, че прокуратурата ще установява дали е извършено престъпление по реда на Наказателния кодекс. Ако такова не се установи, но бъде намерен извършителят, ще му бъде съставен акт по реда на екологичното законодателство.


Вчера се разбра за пореден случай на намерен мъртъв делфин, но на Южното Черноморие, на плажа "Алепу". От екоинспекцията в Бургас казаха за "Дневник", че от началото на тази година са получили общо 25 сигнала за намерени мъртви делфини, от които 16 са муткури - един от трите вида китообразни, които се срещат в Черно море и които са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Една от заплахите за тях е заплитането и непреднамерено улавяне в различни риболовни уреди. Повече за заплахите за делфините вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK