Строителният контрол не видя нови строежи на Иракли

В отговор на въпроси на "Дневник" Дирекция "Национална служба по строителен контрол" към регионалното министерство заявява, че проверките на Иракли не са констатирали строителство. В писмото се указва, че въпросите на "Дневник" от 14 май са и първият сигнал по случая, заради който регионалната контролна служба в Бургас е извършила проверката.


Граждански сигнал до "Дневник" от 11 май 2020 г. посочи местата, в които се изграждат заграждения и се поставя настилка.

Граждански сигнал до "Дневник" от 11 май 2020 г. посочи местата, в които се изграждат заграждения и се поставя настилка.

Граждани сигнализираха след първия уикенд, разрешен за пътувания, за огради, препречващи пътищата към плажа и поставяне на плочки и бетон. Става въпрос за два имота на юг от бившия пионерски лагер и река Вая, до които има достъп от пътя към село Емона. Местността е защитена и по двете европейски природозащитни директиви с две зони от мрежата "Натура 2000" - за птиците и за местообитанията, и това налага преценка за ефекта върху тях на новото строителство. Част от защитените от "Натура 2000" местообитания са пясъчните дюни.Стана ясно, че и за двата имота е имало намерения за строеж на къмпинги, които са спрени поради липса на общински устройствен план. В социалните мрежи и през настоящата последна седмица на май 2020 г. отново се публикуват свидетелства на излят бетон.


В констатациите си от проверката, изпратени до "Дневник" на 28 май следобед, строителният контрол твърди, че са проверени три имота, всичките в земеделска земя. Два от тях са в рамките на отказаните разрешителни за строеж от февруари 2020 г. на регионалната екоинспекция в Бургас - виж тук и тук.
ДНСК констатира, че в "горепосочените имоти не е установено извършване на строително-монтажни работи (СМР), като и наличие на строителна техника". Службата потвърждава също, че имотите са земеделски и процедурата за преценката дали там може да се строят къмпинги е спряна.


За първия имот е установено, че същият е ограден с дървени колове през 3 м и 2 броя напречни дъски, като има и табела "частен имот" на оградата. Констатацията е, че "през имота е преминавал нерегламентиран черен път, който е достигал до плажа".


За втория е установено, че същият е частично ограден с ограда - дървени колове през 3 м и монтирани на места метални прозирни пана - мрежа. Отново службата констатира, че "през имота е преминавал нерегламентиран черен път, който е достигал до плажа". Все пак строителният контрол добавя, че "имотът е терасиран в торната си част, положен е в изкоп кабел с неустановено трасе", като явно не приема това за нарушение на забраната за строеж.


За третия имот, който е овощна градина, "е установено извършено прочистване, чрез изсичане на храсти, клони от овощни (бадемови) дръвчета, струпани на купчини".В допълнение, строителният контрол е проверил и препречването на официалния път към плаж "Вая", но приемат обяснението на концесионера, застроил бившия пионерски лагер. Според него коловете, което препречват пътя, не ограничават достъпа до плажа, "тъй като средният кол е подвижен". По данни от концесионера на плаж "Вая" същите са монтирани от фирмата, стопанисваща плажа, с цел предупреждение и предпазване от навлизане на автомобили в пясъчна зона (плаж "Вая").


При проверката на изпълнения строеж "Ваканционен комплекс" (бивш пионерски лагер, зад плаж "Вая") "не е установено извършване на строително-ремонтни работи върху регистрирани дюни", добавят от строителния контрол. Наистина, дюните на Иракли не фигурират в специализираните карти.


Както и други дюни по морето, те могат да бъдат застроявани, защото нито едно ведомство не е документирало съществуването им. В официалната карта на зоните на Агенцията по геодезия, картография и кадастър не са отразени много плажни дюни, за които периодично възникват спорове поради липса на експертно удостоверение за статута им. Растителността на Иракли също не е експертно документирана като отговаряща на защитените от "Натура 2000" дюнни местообитания.


Според специализираната държавна карта на дюните на Иракли няма дюни. На снимката: новите къщи върху терена на бивш пионерски лагер "Иракли".

© Тома Белев, Асоциация на парковете в България

Според специализираната държавна карта на дюните на Иракли няма дюни. На снимката: новите къщи върху терена на бивш пионерски лагер "Иракли".


Дали некартираните от държавата дюни са по-малко дюни от картираните остава отворен въпрос.


Констативният протокол на ДНСК след сигнала на "Дневник" от 14 май е съставен на 18 май. Отговорът до "Дневник" е изпратен на 28 май. Тепърва според този отговор "на Окръжна прокуратура - Бургас, ще бъден изпратен допълнителен отговор под формата на доклад, в указания във възлагателния акт срок".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Трябва да се сезират Европейските институции. Очите и ушите на българските са затворени с тлъсти пачки.

 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Тоя отговор има подател,подпис,печат.след 1година когато строежа е в напреднал или завършен вид,подателя да отговаря пред съда за това ,че си е затварял очите!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 3. 3 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Липсва ми калашникът от казармата... би влязъл в прекрасна употреба...

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  Вече е време хората да разберат, че със сигнали до институциите у нас, мафията намира само още един адвокат, който да и бди над престъпните интереси ! Или се сезират структурите в ЕС, или се образуват живи вериги в защита на природата, другото е просто гавра с обществеността и всички нас !

 5. 5 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Чиновниците извършили проверката трябва веднага да бъдат уволнени, но преди това, с чук и шило да разбият бетона.
  Няма да им е много трудно, защото според тях бетон няма.

 6. 6 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Тези институции виждат това за което им се плати.

  Ако платиш за извънземни, извънземни ще твърдят че са видели.

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  безполезни на обществото институции нагло търгуват с обществения интерес!

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тоя отговор има подател,подпис,печат.след 1година когато строежа е в напреднал или завършен вид,подателя да отговаря пред съда за това ,че си е затварял очите!
  —цитат от коментар 2 на АмброзСП


  то наистина така става, само че е подателят на сигнала този, който отговаря накрая :)... а който си мисли, че това не става със санкция отгоре е просто кретен

 9. 9 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 517 Любопитно

  От отговорите става ясно на кого са доставяни *пликове с неустановено съдържание*.

 10. 10 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Всеки пореден подобен случай ме убеждава, че "инвеститорите" няма да се спрат пред нищо докато остане и метър незастроено крайбрежие. Също и че законоприлагане напълно липсва - държавата е изцяло пленена и всички нейни функции са блокирани.
  И няма никаква светлина в тунела. Всякакъв оптимизъм за възможна позитивна промяна е просто наивен.

  Умен и красив жълтопаветник.
 11. 11 Профил на trola
  trola
  Рейтинг: 460 Весело

  Частната собственост е неприкосновена по конституция. Собственикът може да си построи къмпинг или каквото си поиска ,ако законът го позволи. Вие кои сте ,че да решавате като не сте собствениците ?

 12. 12 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Ежедневно стават абсурдни от 30г насам. Мислим се за велики, за траки за славяни за създатели на азбуки езици цивилизации европейци компютъра създали а накрая... Едно голямо нищо. Явно хората им е ок така

 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Строителният контрол не вижда незаконните строежи, Цацаровия Конпир не вижда виновни по апартаментгейт, прокуратурата не вижда виновните за КТБ.... бем ти и сляпата мафиотска държава, дето я носим на гръб!!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  Строителният контрол вижда избирателно

 15. 15 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Просто герб.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 16. 16 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Като "няма дюни" не е доказано че няма да се образуват. Чак ми се гади от подобна бюрокращина.

 17. 17 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Строителният контрол не видя нови строежи на Иракли

  Строителният контрол май въобще не е и виждал Иракли.

 18. 18 Профил на Данаил Лазаров
  Данаил Лазаров
  Рейтинг: 8 Гневно

  Защото така им е заръчал изрода Бойко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK