Строителният контрол не видя нови строежи на Иракли

В отговор на въпроси на "Дневник" Дирекция "Национална служба по строителен контрол" към регионалното министерство заявява, че проверките на Иракли не са констатирали строителство. В писмото се указва, че въпросите на "Дневник" от 14 май са и първият сигнал по случая, заради който регионалната контролна служба в Бургас е извършила проверката.


Граждански сигнал до "Дневник" от 11 май 2020 г. посочи местата, в които се изграждат заграждения и се поставя настилка.

Граждански сигнал до "Дневник" от 11 май 2020 г. посочи местата, в които се изграждат заграждения и се поставя настилка.

Граждани сигнализираха след първия уикенд, разрешен за пътувания, за огради, препречващи пътищата към плажа и поставяне на плочки и бетон. Става въпрос за два имота на юг от бившия пионерски лагер и река Вая, до които има достъп от пътя към село Емона. Местността е защитена и по двете европейски природозащитни директиви с две зони от мрежата "Натура 2000" - за птиците и за местообитанията, и това налага преценка за ефекта върху тях на новото строителство. Част от защитените от "Натура 2000" местообитания са пясъчните дюни.Стана ясно, че и за двата имота е имало намерения за строеж на къмпинги, които са спрени поради липса на общински устройствен план. В социалните мрежи и през настоящата последна седмица на май 2020 г. отново се публикуват свидетелства на излят бетон.
В констатациите си от проверката, изпратени до "Дневник" на 28 май следобед, строителният контрол твърди, че са проверени три имота, всичките в земеделска земя. Два от тях са в рамките на отказаните разрешителни за строеж от февруари 2020 г. на регионалната екоинспекция в Бургас - виж тук и тук.


ДНСК констатира, че в "горепосочените имоти не е установено извършване на строително-монтажни работи (СМР), като и наличие на строителна техника". Службата потвърждава също, че имотите са земеделски и процедурата за преценката дали там може да се строят къмпинги е спряна.


За първия имот е установено, че същият е ограден с дървени колове през 3 м и 2 броя напречни дъски, като има и табела "частен имот" на оградата. Констатацията е, че "през имота е преминавал нерегламентиран черен път, който е достигал до плажа".


За втория е установено, че същият е частично ограден с ограда - дървени колове през 3 м и монтирани на места метални прозирни пана - мрежа. Отново службата констатира, че "през имота е преминавал нерегламентиран черен път, който е достигал до плажа". Все пак строителният контрол добавя, че "имотът е терасиран в торната си част, положен е в изкоп кабел с неустановено трасе", като явно не приема това за нарушение на забраната за строеж.


За третия имот, който е овощна градина, "е установено извършено прочистване, чрез изсичане на храсти, клони от овощни (бадемови) дръвчета, струпани на купчини".В допълнение, строителният контрол е проверил и препречването на официалния път към плаж "Вая", но приемат обяснението на концесионера, застроил бившия пионерски лагер. Според него коловете, което препречват пътя, не ограничават достъпа до плажа, "тъй като средният кол е подвижен". По данни от концесионера на плаж "Вая" същите са монтирани от фирмата, стопанисваща плажа, с цел предупреждение и предпазване от навлизане на автомобили в пясъчна зона (плаж "Вая").


При проверката на изпълнения строеж "Ваканционен комплекс" (бивш пионерски лагер, зад плаж "Вая") "не е установено извършване на строително-ремонтни работи върху регистрирани дюни", добавят от строителния контрол. Наистина, дюните на Иракли не фигурират в специализираните карти.


Както и други дюни по морето, те могат да бъдат застроявани, защото нито едно ведомство не е документирало съществуването им. В официалната карта на зоните на Агенцията по геодезия, картография и кадастър не са отразени много плажни дюни, за които периодично възникват спорове поради липса на експертно удостоверение за статута им. Растителността на Иракли също не е експертно документирана като отговаряща на защитените от "Натура 2000" дюнни местообитания.


Според специализираната държавна карта на дюните на Иракли няма дюни. На снимката: новите къщи върху терена на бивш пионерски лагер "Иракли".

© Тома Белев, Асоциация на парковете в България

Според специализираната държавна карта на дюните на Иракли няма дюни. На снимката: новите къщи върху терена на бивш пионерски лагер "Иракли".


Дали некартираните от държавата дюни са по-малко дюни от картираните остава отворен въпрос.


Констативният протокол на ДНСК след сигнала на "Дневник" от 14 май е съставен на 18 май. Отговорът до "Дневник" е изпратен на 28 май. Тепърва според този отговор "на Окръжна прокуратура - Бургас, ще бъден изпратен допълнителен отговор под формата на доклад, в указания във възлагателния акт срок".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK