Законови промени ще ограничат жалбите срещу строежи, увреждащи природата

Инвестиции чрез хотели върху дюни, защитени от "Натура 2000"

© B. Dimitrov

Инвестиции чрез хотели върху дюни, защитени от "Натура 2000"След като миналата седмица комисията по регионална политика придвижи оспорвани промени в Закона за биоразнообразието, депутати от Обединени патриоти" предлагат изменение на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) с промени в скорошни промени на Закона за отпадъците. Природозащитната коалиция "За да остане природа в България" внесе днес остро становище срещу втория проект, с който депутатите планират да улеснят строежи, увреждащи природата, като ограничат възможностите граждани да ги обжалват.


"Патриотите" мотивират проекта си, с който искат да намалят възможностите за обжалване на решения за пренебрежимо въздействие на строежи върху природата, с "икономическата криза, обхванала света" и с това, че "в момента най-важната цел е да бъде стимулиран инвестиционният процес", и в прав текст изразяват мнение, че обжалването на втора инстанция от граждани е "злоупотреба с права". От друга страна, тази сутрин в пленарната зала без никакви обсъждания се прие проект на ГЕРБ за промени в ЗООС , внесен с мотиви за "засилване на превантивния контрол" и за "по-активно участие на засегнатата общественост" с оглед "npитесненията на обществото" и "защита на здравето и околната среда".


С анализ, подаден днес към парламентарната комисия по околна среда, природозащитниците оспорват проекта за изменение на "Обединените патриоти". Той цели въвеждане на едноинстанционно съдебно производство за индивидуални административни актове за екооценки и оценки за съвместимост с мрежата "Натура 2000", когато оценките са за планове и инвестиционни предложения, определени като общински обекти с "първостепенно значение" или имат статут на "приоритетни инвестиционни обекти" според Закона за насърчаване на инвестициите. Това предложение е мотивирано със забавяне над 5 години вследствие злоупотреба с права за достъп до правосъдие, като е посочено, че от подобни забавяния са натрупани щети за над един милиард лева и 50 000 работни места - твърдения, които екокоалицията оспорва. По данни на Брюксел за 2019 г. българското административно производство е на второ място по бързина след Швеция.
Според "За да остане природа" мотивите за законопроекта заблуждават, че екооценките пречат на инвеститори, на фона на реална липса на механизми, по които вредни проекти да бъдат спрени. В момента България е в две наказателни процедури от Брюксел именно заради неефективни преценки на въздействието на строежи върху природата и допускането на по-голям натиск върху природата от допустимото - като това са само две от общо 34 настоящи процедури в областта на околната среда срещу България.


Първата процедура за екооценките е от 19 юли 2018 г. и е за това, че "в България кумулативното въздействие от съществуващите и одобрените планове и проекти върху зоните по "Натура 2000" систематично не е било вземано предвид" - тоест натрупват се множество инвестиции, които, събрани общо, увреждат природата, но са оценявани само поотделно. Например една къща за гости на границите на защитена зона може да не увреди природата, но 100 сгради една до друга увеличават безпокойството и човешкия натиск многократно. При все това всяка от тях според българската практика може да бъде оценена отделно, при което на хартия има отделни 100 оценки, според които въздействието е пренебрежимо.


Втората цитирана от "За да остане природа" наказателна процедура е от 7 март 2019 г. и е за неприлагане на директивата за извършването на оценки на въздействието върху околната среда (ОВОС). Тя отчита "сериозни проблеми във всички фази на процедурите по ОВОС у нас - от правилността на решенията за преценка дали е необходима ОВОС, през качеството на докладите за оценка на въздействието върху околната среда и информацията за обществеността до пропуски в последващия процес на наблюдение и контрол на разрешените проекти.


Процедурата на еврокомисията срещу некачествените оценки по ОВОС в България констатира, че в страната не само докладите, които позволяват строежите, не са качествени, но и "наблюдението на проектите, които имат значителни неблагоприятни последици, не отговаря на изискванията". Само през последния месец нова кореспонденция от Брюксел напомни на България, че трябва повече контрол, а не облекчен режим за "големите инфраструктурни проекти".


На фона на установена липса на механизми за гаранция, че "инвестициите" не увреждат природата, законопроектът за отпадъците обаче променя Закона за околната среда, за да забърза проектите, като ограничи обжалванията. Предстои приемането на предложенията на "Обединени патриоти" на второ четене в пленарната зала.


От "За да остане природа" напомнят, че процедурите по екологична оценка, оценка на въздействието върху околната среда и оценката за съвместимост с целите на "Натура 2000" имат обща цел - превенция на рисковете за човешкото здраве, живот върху средата на обитаване и върху живата природа. Природозащитниците цитират и решение на Конституционния съд на България срещу опита да се завишат таксите за обжалвания на ОВОС. В него конституционните съдии определят, че "околната среда е благо от най-висш порядък, което не може да бъде остойностено. Въздействието върху околната среда в неблагоприятен аспект в резултат на изпълнение на инвестиционно намерение може да има различни проявления - върху човешкото здраве, върху чистотата на въздуха и на водата, върху различните екосистеми и т.н."

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 728 Гневно

  Нема да им стъпим!!!

  Всичко засраха!

 2. 2 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 734 Любопитно

  "Това предложение е мотивирано със забавяне над 5 години вследствие злоупотреба с права за достъп до правосъдие..."

  Може и аз да съм идиота тук, но защо вместо да се забранява достъпа до правосъдие, просто не се увеличи капацитета на съда, за да разглежда делата по-бързо?

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Кога ще арестувате, Николай Кънчев, дясната ръка на Каракачанов във ВМРО, който е бил зам. министъра , при който са издавани разрешителните за зариването на България с боклук.
  Бобокови и Каракачанов са най- близки- кумове и кръстници помежду семействата им.
  Кога ще напишете за жената на Каракачанов , която е във ВКП.
  Каракачанов реално е бил в основата на разрешенията за депониране на боклук, които се изродиха в неспазване на екологичните норми и внасяне на боклук от италианската мафия.
  Чакаме присъединяване съм ОПГ на зам. министър от ВМРО -Николай Кънчев.

 4. 4 Профил на Бай Хикс-Игрек-Й
  Бай Хикс-Игрек-Й
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Всеки лев е вот.
  Гласувайте с парите си и оставете тия мутри да фалират. Всеки лев похарчен далеч от Черноморските акули е пирон в ковчега на мутрите. Ако настоявате да ходите в България на море, поне отидете в някое малко семейно хотелче и гласувайте за честните хора с парите си!

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  240 продажници продават "съпорт"!

 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Порочна практика е всяко (!) дело да минава през всички (!) инстанции, когато е очевидно, че няма шанс да бъде спечелено.

 7. 7 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Тиквун е мно-о-о-го десен, че чак ляв. Затова мор на природата е девизът му.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  Вместо да се спазват законите, защитаващи природата и разнообразието, ограничават жалбите срещу нарушителите. Поне пуснете един списък с лицата и фирмите гравитиращи около Боко & ко, та да знаем и не си хабим нервите и времето да протестираме и пишем жалби. Идиоти!

 9. 9 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Патриотите родината разсипват.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 10. 10 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 934 Неутрално

  като е посочено, че от подобни забавяния са натрупани щети за над един милиард лева и 50 000 работни места ................................оххххх милите, какви ползи изпуска народа.........те нали и милиарди лева и хиляди работни места щяха да идват покрай Южния и Турският пАток.......сега за втория плащаме а не получаваме 3 милиарда лева......а строежа се прави от италианци и руснаци.....жив българин няма!

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Кога ще арестувате, Николай Кънчев, дясната ръка на Каракачанов във ВМРО, който е бил зам. министъра , при който са издавани разрешителните за зариването на България с боклук. Бобокови и Каракачанов са най- близки- кумове и кръстници помежду семействата им.
  —цитат от коментар 3 на grayeagle


  Като се знае как администрацията на Бургас е джиросала шосе към Доган сарая със съдействието на ВМРО ...Велизар Енчев каза: ВМРО вече да се чете Вътрешна Масова Разбойническа Организация!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Колко "патриотично" е да се бориш със зъби и нокти за унищожаването на национално богатство, каквото е запазената природа. Едно от най-патриотичните стихотворения не започваше ли "Аз съм българче, обичам нашите планини зелени..." Не патриоти, а обединени мафиоти сте!

 13. 13 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#6] от "balgariez":

  За една нормална държава сте прав, НО в тази нормална държава самите институции ще имат работещи механизми за контрол, които да спират нарушителите в самото начало и тия институции ще имат високо обществено одобрение. Смятате ли, че това е случая с България?

 14. 14 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1075 Весело

  После едни тролчета ще плюят всеки за желанието му да почива при съседите,а не на лайноморието!

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3919 Любопитно

  Така ще бъде , докато коалиционните партньори си построят поне по една почивна станция за членовете си....подарък за сътрудничеството т.к.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4161 Неутрално

  До коментар [#9] от "Свинчуга":

  “Патриотите родината разсипват.”

  Да строят, ама около Варненското езеро. Чувам, че там било супер за плаж...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3921 Неутрално

  Цялото ни море и плажна ивица - като Варненското езеро, каквото е в момента ! Мечтата на ОПГ - то във властта !!!

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8104 Неутрално

  Що за племе сме. Колко пъти трябва да ни ударят по главата, за да разберем кой и зашо ни удря.

 19. 19 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Тиквун е мно-о-о-го десен, че чак ляв. Затова мор на природата е девизът му.
  —цитат от коментар 7 на ck


  това не е борисов. това са
  мокрите мафиотски сънища на калин тихолов,
  депесе архитекта и разрушител на Царево.
  то е ясно какво искат. да си направят един вилает
  там в странджа, а ние да им духаме под вода.
  валери симеонов в поредната мафиорска акция.
  абе нещо започнаха съвсем открито тея депесе мафиоти
  да ни ебат. нещо да кажат феновете на герб. кажете бе палячовци.
  кефите ли се на мафията, която обслужвате.

 20. 20 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Шкембе патрЕоти когато влизаха в парламента бяха група изгладнели патрЕоти. Сега са част от ОПГ гепп-обеднели патрЕоти, и са още по-лакоми.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 21. 21 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  "Патриоти" в кавички.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 22. 22 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1982 Гневно

  Патриотите родината разсипват.
  —цитат от коментар 9 на Свинчуга

  Най-долните комунистически продажници, самоназвали се "патриоти"!!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 23. 23 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  [quote#22:"virtual brain"][/quote]

  не са комунистически,
  а на пеевски проститутките.

 24. 24 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Каквото трябваше - стана. Сега вече може и законотворчество.

 25. 25 Профил на KoftiMastiqErato
  KoftiMastiqErato
  Рейтинг: 39 Гневно

  Да наречеш тези "партиоти" "долни, евтини, разплути курви" ще е обида към курвите.

 26. 26 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Абсолютни олигофрени са и в управлението и местните им слуги. Живял съм в ОК и там се хвалеха с един Bath и Cornwall, които не са нищо особено на фона на нашите природни и културни дадености. Яд ме хваща, че англетата щяха да се н*сират на лягане и ставане, ако имаха нашата територия, а тука разни тикви и местните им мутри бетонират и замърсяват всичко.

 27. 27 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Много пари за пране има в тази държава, ей!

 28. 28 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Лъсна истинската същност на Тъприотите,за какво милеят и какво издигат на пиедестал. Жалка орда койоти.

 29. 29 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  "Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено". Това каза днес премиерът Бойко Борисов пред министрите на първото от доста време насам присъствено заседание на Министерския съвет..

  КАК да не се съгласиш с това ултимативно изказване?
  ТОЙ, обаче дали разбира в дълбочина, това което е казал?
  Защота действително всеки ден безобразничат!

 30. 30 Профил на today
  today
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Измекярщина. То от обединените популистки и лобисти друго и не сме очаквали.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK