Отново има български проект във финалистите за наградите на "Натура 2000"

"Горите във фаза на старост" съхраняват примери за биологично разнообразие, характерно за девствените гори, съществували някога из Европа и сега оскъдно останали в някои части на България. Те поддържат хранителната среда на множество живи същества.

© Георги Хинков, WWF- България

"Горите във фаза на старост" съхраняват примери за биологично разнообразие, характерно за девствените гори, съществували някога из Европа и сега оскъдно останали в някои части на България. Те поддържат хранителната среда на множество живи същества.Проекти за опазване на вековните гори в България и за устойчив бизнес по поречието на Дунав са сред финалистите в европейски природозащитен конкурс. Тази седмица Еврокомисията определи природозащитните проекти, които ще се борят на финалния етап за наградите "Натура 2000" и за които гражданите могат да дадат своя вот.


Финалистите са 27 и са избрани сред 80 кандидатствали проекти по преценка на нейно жури заради своя принос за ефективно опазване на природата в зоните от европейската природозащитна мрежа "Натура 2000" (повече за мрежата тук).


Организациите, които изпълняват проекти за опазване на европейското биоразнообразие, номинират дейностите си за принос в 5 категории: Природозащита, Социално-икономически ползи, Комуникации, Съвместяване на интереси и Трансгранично сътрудничество и работа в мрежа. Тазгодишното издание на наградите "Натура 2000" е пето поред.
При предишните четири издания на наградите "Натура 2000" са били получени 419 заявления за участие, от които са номинирани 94 финалисти и излъчени едва 23 призьори. От тези 23 победители през годините, българските организации са отличени с 5 спечелени награди - с 3 проекта, в които са водещи изпълнители и 2 проекта, в които са ключов партньор. С това постижение българската природозащита показва доказан принос за опазване на ценни видове и местообитания за Европейския съюз, които се опазват от зоните от мрежата "Натура 2000"


На тазгодишното пето издание на наградите "Натура 2000" сред 27 финалиста има 2 проекта с българско участие, от които един е изцяло осъществен от български организации и е постигнал практическа защита на старите гори в "Натура 2000" в България. Той се състезава в категория "съгласуване на интереси и възприятия".


Това е проектът за опазването на старите гори в България , благодарение на който държавният и неправителственият сектор през 2016г държавата обяви 10% от горите, които попадат в българските зони от "Натура 2000" за защитени със статута на "гори във фаза на старост", който забранява сечта в тях. След проучвания и предложения за конкретни ценни вековни масиви от природозащитните организации WWF, Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа Балкани и на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) в крайна сметка със статута, даващ защита от комерсиална сеч, бяха определени 109 000 ха стари гори държавна собственост, попадащи в обхвата на екологичната мрежа "Натура 2000".


От 2016г. насам природозащитната организация WWF продължава изследванията си за старите гори в България, като достигна до данни за ценни вековни гори и в общинските землища. В резултат вече има защитени гори със статут, предпазващ ги от сеч, и в общините Ботевград (преди година), Севлиево (преди месец) и Кюстендил (преди седмица).


"Горите във фаза на старост" не са просто дървета столетници. Тези вековни гори все още съхраняват примери за биологично разнообразие, характерно за девствените гори, съществували някога из Европа и сега оскъдно останали в някои части на България. Те са от голямо значение за поддържане на хранителна среда на множество живи същества, включително и на прилепите. Единствено в старите гори дърветата достигат пределната за вида си възраст, често между 300 и 400 години, и придобиват величествени размери от над 40 - 50 м височина и 1 - 2 м дебелина, като загиват, без да бъдат отсечени.


Вторият проект с участие на България тази година е LENA. Той включва още 7 държави за действия за развитие на природосъобразни икономически инициативи по поречието на Дунав. Той се състезава в категорията "социално-икономически ползи" и подпомага с консултации и реклама бизнеси, базирани на местните ресурси, като събиране на билки, природосъобразно земеделие, отговорен риболов, екологичен туризъм и устойчиво управление на защитените територии.


Вотът на граждани за предпочитания от тях проект продължава до 15 септември. В онлайн базата данни на наградите "Натура 2000" могат да бъдат избрани най-ценните за Европа природозащитни проекти въз основа на държава, категория на състезание или тема на работа. С тезо граждански вот се определят избраниците за наградите на публиката.


Отделно във всяка една от категориите жури от експерти на Европейската комисия отличава най-полезните за природата на Европа проекти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Брегоукрепването на Алепу така се надявах да спечели....

  Pure Chewing Satisfaction
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Няма ли да участва проектът за укрепване - единствен по рода си в света ?!?!?
  ОООчуден съм !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#1] от "serpico":

  Нашите хора са недосегаеми по съпорт !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#1] от "serpico":Нашите хора са недосегаеми по съпорт !!!
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  За вашите хора го знаем! Ама лошото е, че се разпиляха по света. Един в Дубай, други в ЮАР, трети нам къде си, а неуспелите търкат наровете в арестите.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  И двата проекта са важни и значими, но наистина този за старите гори е изключителен.
  Понеже ми се е случвало да ходя по диви гори (не съм ловец, нито рибар) и попадам в някаква дива, стара ама много дива и стара гора и на най-забутаното място, в най-дивото, най-красивото се цъцнала и пуши жижня.
  Правят дървени въглища за барбекюта от столетни дъбове или букове.
  Или джугани изнасят трупове на вековни дървета.
  И всичкото това с всичките надлежни горски разрешителни.
  Електроцентрали с европейски субсидии правят ток от дървесина и се борят с СО2то са опоскали и оголили цели хълмове и почват да настъпват към вековните дори и ако не ги спрем веднага ще ги ликвидират, за да успокоят Гретето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK