Днес е Денят на околната среда. Как я опазваме

Една от гражданските победи: Проектът за ново строителство в община Царево беше спрян и ще се преработва. Той предвиждаше село Синеморец до устието на Велека да нарасне двойно.

© Вера Стаевска, Личен архив

Една от гражданските победи: Проектът за ново строителство в община Царево беше спрян и ще се преработва. Той предвиждаше село Синеморец до устието на Велека да нарасне двойно.Днес е Денят на околната среда. Множество граждански организации канят на дебати (например за дивите божури) и празници с концерти за природата (онлайн с регистрация тук). Министерството на околната среда и водите отбелязва с кратко съобщение международното честване, инициирано от Организацията на обединените нации, като призовава да "се обединим в името на природата".


Какво се случва с опазването на околната среда в България?


Граждански действия срещу бетона в планините и по Черноморието постигнаха окончателни успехи, като след дългогодишни саги и съдебни спорове стана ясно - устройствените планове за още застрояване на Пирин и черноморските общини са незаконни. Окончателното съдебно решение в полза на природозащитниците за Пирин бе произнесено през април, за Приморско едва преди дни, а планът за Царево ще се преработва след масови протести със становища през март срещу предвижданите нови строежи.
Но докато съдът решава и гражданите протестират, околната ни среда се променя. Свлачището Алепу се укрепва със законен - и огромен - хотел и бъдещи съседни ваканционни селища - а попада в национална защитена територия и в две европейски защитени зони от "Натура 2000". Имоти край Иракли в зони от "Натура 2000" се ограждат и се излива бетон, въпреки че институциите не успяват да видят нарушение. Край шабленското село Тюленово на емблематичното скалисто плато хоризонтът бе "разчупен" от частна сграда - която се оказа построена в конфликт на интереси, установен отново след сигнали на граждани и природозащитни организации.


Бивш екоминистър и заместник-министър са разследвани за неспазване на законите за опазване на околната среда, с което се уврежда здравето на хората.


Срещу България има 34 процедури от ЕК в областта на околната среда


за неспазване на общностните директиви. Две от тях са за некачествени оценки и контрол при строежи.


Започнати са промени в Закона за биологичното разнообразие, което дава право на екоминистъра да се разпорежда със зоните от "Натура 2000", без да се съобразява с научните данни. Чрез законови врътки Законът за отпадъците отваря вратички за промени в Закона за опазване на околната среда и ограничаване на протестите на граждани срещу проекти за застрояване на природата.


Независимо от медийни разследвания и граждански протести строителният контрол не спира строежите на Алепу - и не само. Да напомним: строителният контрол не само трябва да спре незаконни строежи, той трябва и да ги разруши - напълно, без да остави следа от бетона. Затова и всичко се оказва "законно" - по документи. Досега в България строителният контрол е разпоредил да се разрушат само два доказани незаконни строежа - в парк "Странджа" в община Царево и в резерват "Яйлата" в община Каварна.


Денят е подходящ да си припомним, че


когато сме принудени да се лишим от разходки в природата - страдаме,


както се случи по време на пандемията, която ни връхлетя тази година. Влошава се здравето и качеството ни на живот. Затова нека наистина да се обединим в името на природата.


Още повече че с решението на Върховния административен съд за спиране на общия устройствен план на Приморско съдът се потвърждава, че "защитата на природата и осигуряването на възможността за нейното общо ползване от всички граждани на държавата по правило имат приоритет над правото на собственост върху отделните компоненти на околната среда". Дали "частен интерес" включва и оспорвани решения на отделни институции, чиято функция е да служат на гражданите?


Именно гражданските действия засега спасиха Пирин, Приморско и Царево от още бетон. А за в бъдеще? Може би ще могат да спасят Алепу, Иракли. Особено ако екоминистерството и строителният контрол "в името на природата" изпълнят задълженията си по закон.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK