Въпреки спрения устройствен план на Царево, в Синеморец започнаха нови строежи

Въпреки спрения устройствен план на Царево, в Синеморец започнаха нови строежи

© Нели Дончева, Асоциация на парковете в БългарияВъпреки че преди месец проектът за нов Общ устройствен план на община Царево бе върнат за преработка след масови граждански възражения, предвижданото в него разрастване на застрояването вече започва. В оспорвания от граждани и за момента спрян проект община Царево предлагаше село Синеморец да се увеличи двойно, разчитайки на незастроените засега поляни.


Въпреки съпротивата срещу нови строежи обаче сигнали на български граждани показват строеж на поляните в местността "Корабите" до скалния бряг. Строежът е в нарушение на три закона - за устройството на територията, за биоразнообразието и за устройството на Черноморското крайбрежие.


След дълга сага (виж обзор на природозащитници тук) от опити застрояването на Южното Черноморие да се увеличи без екологична оценка, към момента общината няма план за устройство и новото строителство е незаконно от гледна точка на устройствените норми.
Законът за биологичното разнообразие е нарушен, защото строежът попада и в две зони от "Натура 2000" (за европейската природозащитна мрежа виж тук) и пряко уврежда приоритетното за опазване в Европа местообитание 6210 "Полуестествени сухи тревни и храстови съобщества върху варовик", което е и местообитание за орхидеи.


От трета страна Законът за устройство на Черноморското крайбрежие задава ограничения за височината и параметрите на сградите в близост до морския бряг ( т.нар. "Зона А"). Конкретният имот е извън тези лимити, според документите за имота, анализирани от Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.


Въпреки спрения устройствен план на Царево, в Синеморец започнаха нови строежи

© Вера Стаевска, Личен архив


Новият строеж е ясно видим над един от любимите за туристите на Черноморието пейзажи - емблематичното плато на село Синеморец над устието на река Велека. Теренът попада в две зони от европейската мрежа "Натура 2000" и в една национална защитена територия - Природен парк "Странджа".


Паркът обаче все още няма план за управление с ясни защитни правила, заради съпротива срещу предложенията за забрани за строителство, подадени от природозащитници. Зоните от "Натура 2000" в България също нямат конкретни и специфични мерки за опазване, за което вече текат наказателни процедури и кореспонденция от Европейската комисия към България.


В подножието на платото е и националната защитена местност "Устието на река Велека". В нейните режими е записана забрана за строителство, с оглед целите на защита - Запазване на характерния ландшафт на крайбрежната зона, скалните образувания и фиорди, специфичната преходносредиземноморска растителност и богат животински свят.Свидетели и граждански активисти сигнализираха за "Дневник", че през последните дни строителните работи продължават до 20 ч., като вече е видим изгражданият втори етаж.


Фотографии от днес показват активна строителна техника на видимия за плажуващите хоризонт и изграждане на втори етаж.


Въпреки спрения устройствен план на Царево, в Синеморец започнаха нови строежи

© Нели Дончева, Асоциация на парковете в България


Към момента строителният контрол не предприема мерки към няколко сигнали за проблемни строежи в защитени територии и зони по Черноморието. Това са случаи, в които контролът обявява сградите за допустими с разнообразни процедурни хватки - при Алепу с обявяване на морски плаж за свлачище), Иракли - бетонова основа за ограда, Св. Влас - застрояване след заменка на държавна гора тепърва ще се проверява и Тюленово, където сградата се оказва допустима, макар и придобита в конфликт на интереси, за който виновникът ще бъде глобен 10 хил. лева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK