Риболовци ще протестират в два града срещу замърсяването на реките

През декември 2019 г. бе установено замърсяване на река Въча с нефтопродукти.

© община Кричим

През декември 2019 г. бе установено замърсяване на река Въча с нефтопродукти.Тази вечер в София и в Габрово риболовци ще протестират срещу замърсяванията на българските реки. Цитирани са случаите от последните месеци, в които вредни отпадъци от производството бяха констатирани в реките Тополница (виж тук), Тунджа, Янтра, Осъм, Марица (тук), Въча (тук), Юговска и Чая (виж тук), Стрелченска Луда Яна, Искър (за последния случай виж тук), Струма (тук), Малък Искър, Златаришка и Места.


Организатор е риболовният клуб "Балканка". Друг проблем, за който риболовците сигнализират от години и който искат да осветлят с протеста си, е пресушаването на реки от малки водно-електрически централи (ВЕЦ). Риболовният клуб "Балканка" също работи и срещу незаконното изземване на речна баластра, която се ползва като безплатен строителен материал, за което сигнализираха след подобен случай с река Вит.


Клубът е подал и жалба към Европейската комисия срещу липсата на институционални мерки за превенция и контрол на замърсяванията. Жалбата разкрива регулярно неспазване на директивите за водата, за местообитанията, както и за екологичните оценки. За някои от тези проблеми в България вече има започнати наказателни процедури от Брюксел. Към момента правителството е разследвано общо по 34 теми, свързани с неспазване на екологичните директиви на Европейския съюз.


Управлението на реките е задача на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като на регионално ниво се следи от регионалните екодирекции (РИОСВ) и четирите басейнови дирекции. Басейновите дирекции към екоминистерството разработват и са отговорни за приложението на планове за управление на всеки от басейните на водосбор на реките.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Дано имат успех, защото определено този проблем е глобален.

 2. 2 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Правилно, то чиста река не остана, изобщо чист водоем не остана в тази държава!

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4235 Весело

  А обикновени рибари може ли да участват в процеса, или само членове на Ловно-Рибарския съюз?

 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  аз съм сигурен, че разкапаната ни от корупция псевдодържава дори не знае какви реки и водоеми (и кой ги управлява) има на територията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK