Протестиращите в защита на Пирин се активизираха срещу Закона за биоразнообразието

Протестите в защита на Национален парк "Пирин" през 2018г. обединиха десетки градове от България и български граждани в чужбина.

© Юлия Лазарова

Протестите в защита на Национален парк "Пирин" през 2018г. обединиха десетки градове от България и български граждани в чужбина.Коалицията от природозащитни организации и граждански групи "За да остане природа в България" призова на протест срещу промените в Закона за биологичното разнообразие, предлагани от "Обединените патриоти" още от мандата на Нено Димов в екоминистерството и които дават власт на ведомството да променя зоните от "Натура 2000" без да се съобразява с научните данни. Към момента между първо и второ четене на закона депутати, сред които и Валери Симеонов, са внесли допълнителни текстове, с които връщат част от отпадналите спорни предложения на Димов.


С тези текстове "патриотите" планират собствениците на земи да имат решаващ глас при определяне на дейностите в зоните от "Натура 2000", чиято цел по закон е опазване на биологичното разнообразие. Депутатите начело със Симеонов настояват също природозащитните цели на зоните от европейската мрежа да се съвместяват с "икономическите, социалните и културните изисквания". Допълнително те отново предлагат научните данни за ценните за Европа видове и местообитания да бъдат задължително предоставяни на държавата, независимо кой и с какво финансиране ги е събирал - предложение, което самият Димов оттегли като недопустимо преди година.


Срещу тези планове за национализация на научните данни и срещу обръщането на логиката на "Натура 2000" от природозащитна към икономическа се обявиха още преди година научни и природозащитни организации. Становища против тези идеи бяха подадени от от Националния природонаучен музей и Института по биоразнообразие към БАН и от експертните звена към Софийския, Пловдивския аграрен и Лесотехническия университети), така и от неправителствените организации, работещи в сферата на биоразнообразието (Асоциацията на парковете, Българското дружество за защита на птиците, WWF-България и други.
Дори и без тези спорни текстове, подадени между двете гласувания, приетият на първо четене проект също срещна съпротива - виж тук.


След като повече от година правителството не преработи проекта, тази седмица от "За да остане природа" обявиха протест, изказвайки опасения, че промените в Закона за биоразнообразието (ЗБР) ще обезсмислят напълно зоните от "Натура 2000" в България, част от които и досега нямат ясни режими, които да гарантират опазването на природата в тях.


Към момента за следващия четвъртък, 25 юни, са обявени протести в Бургас, Варна, Пловдив и София. Организаторите призовават всички градове, включили се в няколкомесечните протести през 2018 г. в защита на Пирин на "За да остане природа в България", да се включат и в протестите за Закона за биоразнообразието. След окончателното съдебно решение в полза на природозащитниците срещу промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин", те се надяват с помощта на цялото гражданско общество да спрат и спорните промени в ЗБР, за да се изработят заповеди с природозащитни режими за всички зони от "Натура 2000" според изискванията на Европейския съюз.


Те напомнят, че всички скандални случаи от последните месеци показват, че и към момента природата в зоните от "Натура 2000" не е под достатъчна защита - строежите в Алепу, Иракли и Синеморец се извършват при вратички в законите и въпреки че попадат в зони от европейската мрежа. Повече за "Натура 2000" в България и законовите рамки можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK