Природозащитници сезираха прокуратурата за незаконно строителство в парк "Странджа"

Няколко нови и стари строежи съжителстват на емблематичното плато край село Синеморец над устието на река Велека.

© Нели Дончева, Асоциация на парковете в България

Няколко нови и стари строежи съжителстват на емблематичното плато край село Синеморец над устието на река Велека.Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" заяви в отворено писмо до прокуратурата, че в Природен парк "Странджа" се строи в нарушение на закона и призова разрешилите строежите отговорни лица да бъдат разследвани. Става въпрос за строежи до село Синеморец, за които сигнализира "Дневник" преди седмица и които предизвикаха протести.


Разрешението за строежите е дадено от регионалната екоинспекция в Бургас (РИОСВ Бургас). Към момента няма проверки на екоинспекцията за законността на издаденото разрешително. След сигналите и протестите самата екоинспекция отложи довършването на новата сграда и обяви, че ще глоби собственика за това, че не е изчакал есента за строежа.


Същевременно екоинспекцията потвърждава публичните данни, че земите на платото до село Синеморец са под защитата на Природен парк "Странджа" и две зони от европейската мрежа "Натура 2000".
Природозащитниците твърдят, че всяко строителство в границите на природния парк е забранено, защото в заповедта за обявяване на парка от 2000 г. няма разрешено никакво строителство. Според чл. 31 от Закона за защитените територии в природните паркове са забранени "дейности и строителство, които не са разрешени със заповедта за обявяване на парка, плана за управление на парка и устройствените и технически планове и проекти".


20 години след създаването си, Природен парк "Странджа" все още няма и план за управление, въпреки че такъв е бил разработен преди 15 години, защото не е утвърден от екоминистерството. От друга страна, проектът за Общ устройствен план на община Царево беше върнат за преразглеждане след масови граждански становища, възразяващи именно срещу планираното в него ново строителство.


Междувременно, справка на природозащитната коалиция "За да остане природа в България" показва, че при липса на общите устройствени планове се издават множество отделни разрешителни за строежи. Според екокоалицията "РИОСВ Бургас продължава да издава десетки частни решения за застрояване на община Царево и на природния парк" и това е "съзнателен опит за заличаване на последните незасегнати части от южното ни Черноморие в нарушение на законовите режими на Природен парк "Странджа".


От "За да остане природа в България" са изпратили писмото си до Главния прокурор и министър-председателя преди два дни. В него те разясняват, че длъжностните лица от строителния контрол на област Бургас, екоинспекцията на Бургас, Община Царево и други, допуснали строителни дейности в границите на Природен парк "Странджа" и лицата, пряко извършвали такова строителство, довело до повреждане на парка, подлежат и на наказателно преследване по Наказателния кодекс.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 284 Весело

  Много свлачища, много нещо

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2431 Весело

  "земите на платото до село Синеморец са под защитата на Природен парк "Странджа" и две зони от европейската мрежа "Натура 2000". - щом са потвърдили от инСПЕкЦията, значи има напредък, не само ще са по-оГРЪМотени, но и по-загрижени. Грижите ми ако досега са били предимно за себе си, най-после трябва да се прехвърлят към природата, към всички. Българските граждани вярват в тях.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Лакомията на някои хора няма граници. Не страдат от никакви скрупули, да застроят и последните непокътнати кътчета на крайбрежието. Определено вина за това и кмета на Царево, който не би трябвало да допуска такова строителство. Определено дирекцията на парк ''Странджа'' бездейства.

 4. 4 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Лакомията на някои хора няма граници. Не страдат от никакви скрупули, да застроят и последните непокътнати кътчета на крайбрежието. Определено вина за това и кмета на Царево, който не би трябвало да допуска такова строителство. Определено дирекцията на парк ''Странджа'' бездейства.
  —цитат от коментар 3 на Voiko


  За кмета на Царево, а и на други селища по Черноморието нямам думи, но те получават подкрепа от електората обещавайки да им дадат места за лично ползване. Но що се отнася до парка Странджа, спомняте ли си че предишният директор вдигна доста шум срещу плана да се застроява, той беше набързо уволнен от ГЕРБ, както и доста други директори на паркове по това време, и настаниха послушници. Сега вече тези директори си мълчат. Да сте чули някой от тях да се е обадил?

 5. 5 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 694 Неутрално

  мда, треба да бъдат изпрани едни пари !
  да живее и пребъде shit hole Тиквостан !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Мръсните заменки с участието на петко арнаудов, георги лапачев, калин тихолов, данчо цонев - ментата и техните роднини, сватове, кумове и братовчеди, започват да дразнят и най-равнодушните български граждани.

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2054 Весело
 8. 8 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Схемата и целта на бавените от МОСВ планове са ясни. Въпросът е дали някой въобще ще разследва отговорните лица по цялата верига?
  Ало Гешев?

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 9. 9 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Решението е просто- тотална забрана на строителство на 200м от морето, в някои случаи с природни забележителности до 500.
  Прекалено ни е къса бреговата ивица, за да може всеки да кацне на брега.

 10. 10 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 23 Неутрално
 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 729 Гневно

  Тия "природозащитници" нещо много мязат на завистници Един от тях и думичка не е проронил за масовата сеч Протестите им на изнудване мязат

  гошо
 12. 12 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 614 Любопитно

  А Гешев къде е? Лично спасява поредният старец от ромски набези? Стои на амбразурата да пази върху слънцето да не падне сянка?

 13. 13 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Решението е просто- тотална забрана на строителство на 200м от морето, в някои случаи с природни забележителности до 500. Прекалено ни е къса бреговата ивица, за да може всеки да кацне на брега.
  —цитат от коментар 9 на magnas


  В Испания така ли е?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK