Съдебното дело за въздуха срещу Столичната община се отложи за нови експертизи

Съдебното дело за въздуха срещу Столичната община се отложи за нови експертизи

© Николай ДойчиновСофийският градски съд обсъжда днес дали само двама експерти ще дадат становища за чистотата на въздуха в София. Експертизата по тази тема ще бъде готова през ноември, когато се очаква съдът да разгледа делото по същество.


През месец май миналата година съдът назначи екологична експертиза от трима специалисти, определени от екоминистерството, която да установи какъв въздух са дишали хората в София между 2015 и 2017 г. Решението за броя експерти ще се вземе месец след изчакване дали един от тях ще поеме отговорността да състави становище по темата. Съдът дискутира, че е трудно да се постигне консенсус при евентуално несъгласие от двама експерти.


Делото срещу Столичната община заради мръсния въздух в града бе заведено през месец май 2017 г. колективно от "За Земята", фондация "Спаси България", Асоциация Диабет тип 2, сдрежиние "Център за независим живот" и трима граждани. Междувременно към него са се присъединили с искове срещу общинските власти още граждани. Днес те обаче не са били коректно призовани като страни в съдебното заседание, което е дало още един повод делото да бъде отложено.
На заседанието днес съдията Елена Маврова е определила за нужна и експертиза за ефектите върху човешкото здраве от мръсния въздух. По тази тема ще бъде поканен д-р Александър Симидчиев - пулмолог, участващ в множество публични събития по темата. Дали д-р Симидчиев ще поеме задачата все още не е известно.


Към момента Европейският съюз продължава от 2009 г. насам няколко разследвания срещу България заради неизпълнение на стандартите за качество на въздуха, като последната процедура е отворена през май 2020 г. Наказателните процедури са за теми като ограничения на достъпа до правосъдие за качеството на въздуха, неправилно транспониране на Директивата за индустриалните емисии и завишени нива на емисиите на серен диоксид (виж повече тук) и на фини прахови частици (тук).


По темата за превишените нива на серен диоксид Европейската комисия за втори път сезира Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на ЕС за качество на въздуха - виж тук . Първото съдебно решение беше с осъждане на България - това беше решението от 5 април 2017 г., с което съдът потвърди, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици ПЧ10 в пет области, включително в агломерация София, която включва Столичната община.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK