Багерът на Рилските езера ремонтира пътеките по поръчка на Националния парк

Авторът на сигнала предостави на "Дневник" фотографията, като помоли за анонимност.

© граждански сигнал

Авторът на сигнала предостави на "Дневник" фотографията, като помоли за анонимност.Граждани сигнализираха във "Фейсбук" за поредно навлизане на строителна техника в защитена територия - национален парк Рила, който е и защитена зона от европейската мрежа "Натура 2000". Опасенията на гражданите са за нови строежи във вреда на природата, след скелети на сгради, които се появиха край емблематични диви места по морето - Алепу, Иракли и Синеморец.


За "Дневник" Красимир Андонов, директор на Национален парк "Рила", разясни, че багерът, който е заснет край езеро Бъбрека, е там с цел рехабилитация на увредения район, а не за строителни дейности. Андонов разказа, че дейността е част от мащабен проект на дирекцията на Национален парк Рила с обща стойност от 11 млн. лева. Други дейности по проекта са насочени към опазване на защитената дива коза, противопожарно оборудване, борба с бракониерството.


Дейностите за района на Рилските езера са на обща стойност около 3 млн. лева и са възложени с обществена поръчка на външен изпълнител. Те са насочени към рехабилитация на пътеките заради причинената от прекомерния туристически поток ерозия, както и към ограничаване на достъпа до района по нерегламентирани пътеки.
Според Андонов достъпът с моторни превозни средства не е най-сериозният проблем. Автомобилите се спират от парковите служители на границата на националния парк - 17 стълб на лифта над горския пояс, тъй като от хижа Пионерска до него теренът не е част от територията на парка. По-голям проблем е контролът през зимния сезон, когато достъпът от моторни шейни е труден за ограничаване, поради тяхното бързо придвижване и недостатъчно оборудване на дирекцията.


Красимир Андонов разясни, че най-сериозният проблем за района на Рилските езера всъщност е прекомерният туристически поток през летния сезон. Множеството посетители утъпкват разклонения на пътеките и причиняват ерозия на почвата и увреждане на растителността извън официалните пътеки.


За да реши тези проблеми дирекцията е предвидила във вече течащите ремонтни работи да се извърши рехабилитация на основните пътеки с обособяване на ясен маршрут с ширина 1.5 метра, както и поставяне на прегради от дърво по границите на пътеките и информационни табели против излизане от официалния маршрут и против къпане и увреждане на природата в и край езерата.


Основните опасения за ремонта според Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България, са от неясноти по отношение на планирания ремонт. В зависимост от това как ще се извърши има теоретична възможност багерът да увреди почвата и да предизвика допълнителна ерозия, както и чакълът да бъде отмит и да попадни в крехките екосистеми на езерата. "По принцип дейности по рехабилитация на района са нужни, но няма информация за планираните ремонтни дейности, които да дадат разяснения за вида настилка и други подробности," обясни Белев за "Дневник".


Директорът на парка Красимир Андонов разясни, че настилката до езеро Бъбрека ще бъде от едри камъни от района, върху него ще бъде насипан чакъл, който след това ще се утъпче за стабилизация, така че настилката да не увреди езерата и да се избегне бъдеща ерозия. От езеро Бъбрека нагоре пътеката ще се обособи с каменни стъпала, като ще се ползва местен материал.


Ръководителят на проекта от страна на националния парк Стефан Кирилов разясни, че документацията е налична и гражданите могат да се запознаят с параметрите на планираните строително-ремонтни работи чрез договора с подизпълнителя и описанието на конкретните дейности към него.


Изборът на изпълнител също се оспорва от граждани като будещ съмнения.


Езерата и рисковете пред тях


С автомобил в Национален парк "Рила" - под лифта към Седемте Рилски езера.

© Татяна Димитрова, Личен архив

С автомобил в Национален парк "Рила" - под лифта към Седемте Рилски езера.


От години се изразяват опасения за ерозия и увреждане на природата на Рилските езера поради увеличения туристически поток. Според природозащитници ключов фактор е улеснения достъп чрез лифта, който те оспорват като незаконен и липсата на информационна кампания сред по-масовите туристи.


През изминалата година имаше сигнали както за достъп на автомобили, така и за къпане в езерата, които уврежда рядката екосистема на района.


За циркуса на Рилските езера последните данни от научен мониторинг на Министерството на околната среда и водите върху мрежата "Натура 2000" през 2013 г. констатират влошаване на ценната екосистема и заблатяване на езерата.


Докладът посочва, че "спешно е необходимо ограничаване на туристическия поток особено в района Седемте езера". Изрично е указано, че ако не се ограничи туристическият поток (например с входна такса за парка), не се спре автомобилният достъп и не се поставят и обслужват преносими тоалетни, "местообитанието ще премине в неблагоприятно лошо състояние", докато към 2013 г. то е "само" неблагоприятно незадоволително.
Местообитанието, което е защитено при Рилските езера, се нарича "Олиготрофни планински езера" (повече за този тип езера в Червената книга тук). То се състои от ледникови езера и има малка площ във високите планини на България, като от защитена зона Рила заема 0.69%.


Най-важната черта на тези езера според Червената книга на България е, че "се характеризират с висока прозрачност" и "са резервоари за води с най-високо качество". В олиготрофните езера има малко биологични материали (т.н нар. органика) - това означава името им. Затова и официалният термин за заблатяването е "еутрофикация" - навлизане на повече органика поради повишено човешко присъствие. Или, пак според официалния доклад на екоминистерството, към 2013 г. вече за тези езера в Рила е установено "бързо напредване на еутрофизационния процес."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK