Граждани се организират за Джулай морнинг в подкрепа на опазването на "Натура 2000"

Джулай 2019 на Иракли - един от трите плажа в България, които имат статут "за природосъобразен туризъм" и край който новите строежи също се множат

© Вера Стаевска, Личен архив

Джулай 2019 на Иракли - един от трите плажа в България, които имат статут "за природосъобразен туризъм" и край който новите строежи също се множатГраждани организират национална акция в подкрепа на по-добро опазване на европейската мрежа "Натура 2000" в България. Акцията призовава за позитивни послания от първия юлски изгрев и е подкрепена от природозащитната коалиция "За да остане природа в България" и инициативата "Зелени закони".


В съобщение до медиите от "Зелени закони" се разяснява, че събитието "Джулай за "Натура 2000" - за да имаме къде да посрещаме изгрева!", организирано от любители на природата, ще обвърже традиционното посрещане на първото юлско слънце с опазването на природата в България.


"Джулай си е наша българска традиция - някъде по морето да посрещнеш изгрева и да се радваш на свободата, слънцето и природата. Нека тази година всеки от нас, където и да сме у нас и по света, да кажем, да покажем, че искаме да остане природа - незастроена, чиста, дива и жива. На плажа, от върха на планината или от покрива на блока, от терасата - с една снимка или видео от изгрева, с един надпис от мидички или с плакатче, подкрепи, нека всички отправим едно и също послание."
Всички видеа, снимки и послания ще използват общ хаштаг - #ДжулайЗаПРИРОДА


В събитието си гражданите добавят, че акцията е свързана с протестите в 10 града срещу промените в Закона за биологичното разнообразие от миналата седмица. Тогава гражданите подкрепиха протестите за по-добро опазване на зоните от "Натура 2000" и по повод строежи, които се появиха през послените месеци в няколко от тях - Алепу, Иракли и Странджа край Синеморец.


Едно от отбелязванията на Джулая в рамките на акцията е планиране да завърши с протестно шествие до "подпорната стена", която се строи в защитената от "Натура 2000" зона на Алепу.


"10 града и още няколко места по плажове и планини протестирахме на 25 юни срещу промените в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и за истинско опазване на "Натура 2000", което да не позволява строежи в малкото останали незастроени природни кътчета по морето. В резултат ГЕРБ оттеглиха част от предложенията за промени в ЗБР, а БСП поискаха изцяло да не се променя законът. В навечерието на Джулая - на 30.06 парламентарната Комисия за околната среда и водите инициира кръгла маса, на която би трябвало да се чуе гласът и на истинските природозащитни организации и научните институции.".


По-рано миналата седмица гражданска инициатива изпрати и отворено писмо, настояващо за санкции за институциите, позволили нови строежи и увреждане на природата по българското Черноморие.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK