България има три месеца по наказателната процедура за "Натура 2000", заяви Брюксел

Защитена зона от "Натура 2000" Езеро Дуранкулак

© Вера Стаевска, Личен архив

Защитена зона от "Натура 2000" Езеро ДуранкулакБългария все още е обявила само от 22 от 229 зони от "Натура 2000" като специални зони за опазване по Директивата за местообитанията, констатира Брюксел в обявяването на актуалните европейски наказателни процедури от днес. Страната също така систематично не определя за тях мерки за опазване, с които да се постигне благоприятно природозащитно състояние на опазваните местообитания и видове (повече за мрежата "Натура 2000" - тук). Европейската комисия съобщава в тази поредна фаза на наказателната процедура по темата, че България има три месеца за изготвяне на отговор, след което ще бъде започнато дело срещу страната в Съда на Европейския съюз.


България "постоянно и регулярно не е определяла специфични за конкретната зона подробни цели и мерки за опазване досега", констатира съобщението на Европейската комисия.


На фона на новия етап от процедурата, обявена от еврокомисията като "Комисията призовава България да предприеме необходимите стъпки за защита и управление на мрежата си Натура 2000", правителството е под натиск от "Обединените патриоти" да приеме поправки в ресорния Закон за биоразнообразието, с които краткосрочните интереси на собствениците ще получат предимство пред природозащитните цели на мрежата. Проектът беше лансиран от разследвания за служебни престъпления бивш екоминистър Нено Димов през 2019г. и съживен от настоящия министър през февруари. Между първо и второ четене депутатски предложения от "Обединените патриоти" внесоха допълнителни текстове, с които връщат част от отпадналите спорни предложения на Димов, срещу които научните организации протестираха бурно още преди година.
Срещу отслабването на закона и за по-добра защита на "Натура 2000" вече текат протестни акции, като следващ протест в няколко града е обявен за 7 юли.


Предисторията


Закъснението е от над 5 години, като за начало на наказателна процедура за тези пропуски Брюксел съобщи с официалното писмо от 24 януари 2019 г. Тогава еврокомисията съобщи за започване на процедура срещу България заради липсващи заповеди за зони от "Натура 2000" даде първоначален срок от два месеца за отговор от страна на националното правителство.


За липсващите заповеди за зоните за местообитанията и за оставането на "Натура 2000" като защитена само "на хартия" от години сигнализират природозащитници. През декември 2019г. със същите заключения завърши националният одит за работата на Министерството на околната среда и водите, публикуван от Сметната палата.


В Европейския парламент темата също се обсъжда по инициатива на българския депутат Радан Кънев от февруари 2020г. В неговия парламентарен въпрос се уточнява, че след като измина повече от година от официалното уведомително писмо за започване на наказателна процедура за липсващи заповеди за 211 зони от "Натура 2000" в България, това все още не е променено.


След писмения въпрос екоминистерството публикува за обсъждане двадесет проекта на заповеди (виж тук, тук и тук), но отново недостатъчно съотнесени с липсите от стотици.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK