Резвизоро обяви национално турне за издирване на отпадъци, заравяни от фирми и кметове

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро

© Юлия Лазарова

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-РевизороФирми на големи бизнесмени внасят, преработват, а после заравят отпадъците и ние ги търсим по дерета". Това заяви в интервю за БНТ министърът на околната среда Емил Димитров - Ревизоро по повод открити край Червен бряг заровени отпадъци, приписвани от прокуратурата на бизнеса, ръководен от обвинените за внос на италиански боклук братя Атанас и Пламен Бобокови


"Правим национално турне на отпадъците в България", заяви той.


Министърът предупреди за масови нарушения и на кметовете. За да не харчат от местните бюджети за управление на сметища, те създавали незаконни депа в държавни земи, включително в зоната "Натура". След като то се напълни, с един сигнал до София се иска държавата да почисти незаконното сметище на своя територия. Специално се търси място, където после държавата да го махне, каза Димитров и даде пример с депото в община Върбица.
Той се възмути от бездействието на местните власти в Радомир, които настояват да бъдат захранени с вода от язовир "Студена" без да са положили усилия да възстановят 24-те водоизточника на територията на общината. Аконие разрешим вода за Радомир, утре Перник няма да има парно и топла вода, каза той.


С примери от различни казуси министърът защити позицията, че преди да налага екосанкции, държавата трябва да прецени дали няма да бъде принудена да плаща обезщетения заради съдебни дела или да губи средства от Брюксел. .


По повод споровете около подготвяните промени в Закона за биологичното разнообразие Димитров припомни, че проблемът "се точи от 2007 г.", а от 2014 г. България е в наказателна процедура. По думите му е въпрос на решение на законодателя дали страната да търпи санкции от Брюксел докато не е постигнало съгласие, или да приеме измененията и да усвоява евросредства. "Аз съм диалогичен, какъвто закон са ми дали, такъв ще изпълнявам," заяви той.


По казуса с багера в Рила той каза, че проектът няма нужда от ОВОС, а ако се направи, каквито настоявания има, след края на процедурата ще се окаже, че проектът е отличен, но еврофинансирането междувременно ще бъде загубено заради забавянето.


Две съдебни дела за по 33 млн. лв. застрашават държавата, спряла ТЕЦ Брикел под обществен натиск, каза Димитров.. "Когато правиш такива действия, осъзнаваш, че после влизаш в процедура. Под натиск, за да се харесаш на трима души, а после държавата плаща. И за мене пуши, и аз съм против този ТЕЦ, но мерките трябва да се съобразяват с това, че после държавата плаща", каза той.


Министърът изрази огорчение, че управляващите партии не са свикали за шест месеца коалиционен съвет по темата екология.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK