Протести в защита на "Натура 2000" ще има утре на над 10 места в страната

Първите протести за "Натура 2000" тази година се проведоха в <a href="https://www.dnevnik.bg/zelen/2020/06/17/4079761_v_chetirite_nai-golemi_grada_v_bulgariia_shte_ima/" target="_blank">7 града на 25 юни</a>.

© Георги Кожухаров

Първите протести за "Натура 2000" тази година се проведоха в 7 града на 25 юни.Протестите срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието ще се проведат утре (7 юли) в Айтос, Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Дупница, Пловдив, Русе, Сливен, София, Царево (на плажа "Корал"), Созопол, Шумен и Разград. Това обяви в съобщение до медиите природозащитната коалиция "За да остане природа в България", която организира протестите заедно с още граждански инициативи - виж събитие във фейсбук тук.


Природозащитниците призовават за оттегляне на измененията на Закона за биоразнообразието, приети на първо четене в парламента, които според тях продължават да заплашват европейската екологична мрежа "Натура 2000" в България. Според тях представителите на ГЕРБ в парламента са заблудили обществото, че проблемните предложения ще бъдат оттеглени, докато дискусията от миналата седмица в Народното събрание е показала, че след първия национален протест няма и намек за приемане на исканията на протеста.


От "За да остане природа в България" отново поставят същите искания, както и при първия протест от 25 юни - народните представители да приемат единствено тези предложения в законопроекта, които не засягат мрежата "Натура 2000", или изобщо да не променят закона; спиране на строителството на Алепу и провеждане на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС); спиране на строителството в Природен парк "Странджа".
Природозащитниците напомнят, че "Натура 2000" е добре регламентирана в настоящия Закон за биологичното разнообразие, но правителството не изпълнява задълженията си по него. Вместо това в защитените европейски зони в България природата продължава да се уврежда, което се вижда и при случаите на строежи в Алепу, Иракли, Рила и Странджа. Те напомнят, че миналата седмица съобщение на Европейската комисия предупреди за съд за България заради наказателна процедура от 2019 г. и изиска в тримесечен срок страната да обяви над 200 закъснели с повече от 5 години защитени зони за местообитанията от "Натура 2000".


Предисторията


На фона на новия етап от процедурата, обявена от еврокомисията като "Комисията призовава България да предприеме необходимите стъпки за защита и управление на мрежата си "Натура 2000", правителството е под натиск от "Обединените патриоти" да приеме поправки в ресорния Закон за биоразнообразието, с които краткосрочните интереси на собствениците ще получат предимство пред природозащитните цели на мрежата.


Проектът беше лансиран от разследвания за служебни престъпления бивш екоминистър Нено Димов през 2019 г. и съживен от настоящия министър Емил Димитров през февруари. Поправките, които бяха приети на първо четене преди месец, ще дадат власт на правителството да променя зоните от "Натура 2000", без да се съобразява с научните данни. Новите регламенти поставят собствениците на земи като основни заинтересовани страни, които да определят мерките по места за защита на природата в "Натура 2000", като изолират научните организации от дискусиите. Между първо и второ четене депутатски предложения от "Обединените патриоти" с вносител Валери Симеонов внесоха допълнителни текстове, с които връщат част от отпадналите спорни предложения на Димов, срещу които научните организации протестираха бурно още преди година.


Миналата седмица след скандално обсъждане в парламентарната комисия за околна среда на законопроекта представители на БАН са били обиждани от собственици на земи без защита от парламентарните сили, а природозащитната коалиция "За да остане природа в България" е напуснала срещата, като обяви следващ протест на 7 юли. В дискусията за промените в Закона за биоразнообразието депутатите са приоритизирали интересите на собствениците на земи над природозащитните цели, заради които е обявена мрежата "Натура 2000".


След дискусията председателят на парламентарната екокомисия Ивелина Василева обяви, че поправките ще бъдат оттеглени, имайки предвид единствено текстовете, внесени след първо четене от Валери Симеонов. Те скандализират обществеността най-вече заради идеята научните организации и изследователските проекти да предоставят безвъзмездно резултатите от проучванията си за "Натура 2000" на екоминистерството независимо от това кой е финансирал набирането на данните.


След първите национални протести ГЕРБ оттегли подкрепата си за текстовете на Симеонов, но засега не оттегля поправките на "Обединените патриоти", които са предложени от името на екоминистерството и са приети на първо четене. Управляващите мотивират промените с изискванията на Европейския съюз, докато от "За да остане природа в България" смятат, че наказателната процедура е за липсващи зони от "Натура 2000" и липса на мерки за опазване на видовете и местообитанията, като тези пропуски могат да бъдат попълнени с регламентите на настоящия Закон за биологичното разнообразие.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  Протестите сега са много необходими :))
  Много бавничко Ковид обикаля страната – някакво ускорение просто край как е необходимо...

  "Чуждестранен агент"
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  Протести ще има, докато не свършат защитените територии. После ще е по - лесно, защото няма да остане читава природа. Но на политиците ни им е през оная работа. Важна е "солунската митница" образно казано, или келепира.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4817 Неутрално

  Всички, които милеят за България са поканени да участват. Заедността прави СИЛАТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  Няма обществено значима тема, по която това престъпно управление трябва да се търпи ! Не само за Натура 2000 ! Хората все повече осъзнават, че живеят в условията на превзета от сараите държава, където нито живота и здравето им, нито бизнеса им е в безопасност, когато определени престъпни типове решат да ги опраскват !

 5. 5 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дядо, отиди и ти, само не се ври много в тълпата, че на твоята възраст леталният изход от Ковид-19 е твърде вероятен...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  И без това човек остава без думи пред невероятното безочие и алчност, с което се унищожава българската природа, но това сравнение в снимки е отчайващо.

  https://gospodari.com/tag/застрояване/

 7. 7 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Очевидно на някои 70 заразени на ден в София са им малко... А става въпрос уж за грамотни хора. Поне маски да носеха.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  99% от тЕа са псевдо-еколози платени от партии. Пример,плакат:"Тъпотията ви ме води на море в Гърция". Имам новина за тоА псевдо-еколог. В Гърция е толкова застроено по крайбрежието,колкото и в България. Че и повече.
  Само язе останах баш еколог.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#7] от "nv":
  Аха ,на мач може?
  На протеста не е като на мач. Съзнанието и културата са коренно различни .

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7882 Неутрално

  Борисов предпочита да плащаме глобите и да съсипваме природата. И после ще се изсели от България... ако успее.

 11. 11 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Всички на протест! Вижте дали има и във вашия град.

 12. 12 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Всички, които милеят за България са поканени да участват. Заедността прави СИЛАТА !!!
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  🙄
  Активист, след митинга напиши някаква новина, как СИ ходил там😏

  "Чуждестранен агент"
 13. 13 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Намериха ниша да се изкарат хора - протести за натура 2000 и пр. Но управляващите се отказаха от промените. А протестът вече бе насрочен. Тук някои се заканваха - ще видите вие, "герберасти", на 7 юли , като излезе народа... Сега няма как да се отметнат. Ще има "протест". Бил обещан отказ от поправките но нямало данни, че ще се оттеглят. Ще се оттеглят. Обаче протестчето ще го направим. Може с иновации - маяманоловите, Копейкин, също, Боец - те обявиха сваляне на правителството за 17-ти юли, май... Активисти на Черепа също, вероятно...

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1220 Весело

  Фейсбук-революционерите пак са се превъзбудили.
  Ще покрякат и ще им мине, временно.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  #КОЙ е собственика на “За да остане природа в България” и защо ни занимавате с неговите интереси!?

 16. 16 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Другите протести се състояха на опашката на Кулата. Шамар за Ангелкова и селския кмет Борисов.
  Но утре на протеста с маски!

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Хахаха...... след като Борисов, вчера откри пречиствателна станция в Китен, и надрънка куп глупости, изпразнени от съдържание , го чакали на връщане журналисти и "фенове" в парк Росенец ...... да открие и един кей 350 м....и едни парцели за "почивно дело"....... Но понеже имало "бариера" и я пазели някакви "джуджета"....."малко" го било страх ....и с 200 км..... Беж....... Поставено кабърче
  В района на Черно море
  https://maps.app.goo.gl/1xHPh3u8J8XHkb1g9

 18. 18 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Млади хора, с бирички в ръка - на протест!
  Ковид неандажирани...

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4817 Неутрално

  До коментар [#5] от "nv":

  Ти внимавай да НЕ ИЗГОРИШ ДОКАТО СЛУХТИШ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  ....... И Борисов нямало да позволи повече строителството на "подпорни стени" в НАТУРА 2000......ама хич....хич няма!!!....хахаха...... И как бе, веднъж Бойчо с "жипката" и стадо журналисти не отиде до Росенец ..да види новият 350 метров кей и новите "парцели за почивно дело"....."лентичка да резне"......че барем някой мине, най накрая онази прословута бариера..... Или го е "малко" страх завалията от "джуджета"???.......... Корумпета !!!...... А неговият "втори" в партията кметиту Мититу Николов продължава нагло и нелепо да твърди: ==="Нямаме право да отхвърляме частни инвестиционни намерения"===........а Бойчо се отваря медийно "и лъже нагло всеки ден....нямал да позволи".....  https://bit.ly/2VAVrQf че даже в Парк Росенец канализация щели да правят за птичките и пчеличките..... и случайно, тая канализация щяла да стигне и до вилаета на Доган.....ама съвсем случайно.....

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И БСП и ДПС. А ве трябва да се направи нещо като едновремешното ОФ за сваляне на това правителство от власт

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4817 Неутрално

  До коментар [#21] от "сидер":

  ДПС са си ваши
  Изпечени апаши !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да наши са си. Доган още от преди ,89 кога лежа по затворите си е наш. Те, затова и създадохме ДПС

 26. 26 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2879 Весело

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Революционер, значи ти крещиш, че всички трябва да отидат на митинга (коментар # 3), а ти по-това време ще останеш у дома ?!
  Бунтовник - оказва се, че ти изобщо не си герой? :))
  Въстаник, какъв е проблемът? Помолих те за снимка от твоя митинг. И ти веднага:
  — "не е моя работа, това са български дела" :))
  Ммм?
  Има хубава руска поговорка:
  – "дела у прокурора, а у тебя делишки":))))

  "Чуждестранен агент"
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4817 Неутрално

  Очаква се да се забранят протестите заради короната.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Ydi51648391
  Ydi51648391
  Рейтинг: 8 Весело

  Протестират в защита на местообитанията на птиците чрез заплахи за ваканцуване в Гърция, правилно ли разбирам? България наистина е страната на абсурдите. А в Кения тогава требва да протестират в защита на слоновете като заплашат да отидат на почивка в Мадагаскар например.
  Поне да не се крият зад Натура, ами ясно да кажат, че протестират в защита на безплатното си море, което осират всека година с тонове боклуци и ... още нещо, заровено в пясъка. Точно пък в Гърция такава глоба ще им намаат за диво къмпингуване, че само до птици ще им е после.

 30. 30 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  🥳😂😂😂😂
  Давай, пали, револючионер на дребно:))))
  Т.е. ТИ няма да ходиш да протестираш?:))
  Или си отпред колоната , на был кон'?")))

  "Чуждестранен агент"
 31. 31 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2879 Весело

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Русначето вчера беше тричано публично...

  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Моля ти, дай ни за пример нещо:)))

  "Чуждестранен агент"
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4817 Весело

  До коментар [#31] от "putinxujlo":

  Молбите са на другото гише !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2879 Любопитно

  До коментар [#32] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Т.е. ти нямаш доказателство?:)))
  Пак лъжеш?
  Не е изненадващо.

  "Чуждестранен агент"
 34. 34 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2879 Весело

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Очаква се да се забранят протестите заради короната
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Кой очаква?! Ти?
  Надяваш се, ако ти няма да ходиш и никой няма да дойде?:)))))
  Цирк и кончето :))

  "Чуждестранен агент"
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4817 Весело

  До коментар [#34] от "putinxujlo":

  Слабичко. Раздай се повече !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Тъпотията за протест, когато на ден има по близо 200 заразени е по-страшна, особено когато не се спазва използването на защитници маски и дистанция.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4817 Неутрално

  До коментар [#36] от "marianapopska":

  Повечето са пълнолетни а маските на открито НЕ с задължителни. Както и отстоянията !!!
  Бойко всеки ден (почти) го показва на раята по телевизията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2879 Весело

  До коментар [#35] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не бия лежащия:))))

  "Чуждестранен агент"
 39. 39 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  Всички, които милеят за България са поканени да участват. Заедността прави СИЛАТА !!!
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Всички, които милеят за България трябва да излязат с искането за забрана на всички олигархични и мафиотски НПО-та, които не са граждански сдружения а ОПГ за рекет и незаконна политика!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 40. 40 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Тия ем са на хранилка и па не могат да се сберат .Колкото повече Натура ,толкова повече пари за крадене .Е разбира се порциите ги разпределя Един друг

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK