Протести в защита на "Натура 2000" ще има утре на над 10 места в страната

Първите протести за "Натура 2000" тази година се проведоха в <a href="https://www.dnevnik.bg/zelen/2020/06/17/4079761_v_chetirite_nai-golemi_grada_v_bulgariia_shte_ima/" target="_blank">7 града на 25 юни</a>.

© Георги Кожухаров

Първите протести за "Натура 2000" тази година се проведоха в 7 града на 25 юни.Протестите срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието ще се проведат утре (7 юли) в Айтос, Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Дупница, Пловдив, Русе, Сливен, София, Царево (на плажа "Корал"), Созопол, Шумен и Разград. Това обяви в съобщение до медиите природозащитната коалиция "За да остане природа в България", която организира протестите заедно с още граждански инициативи - виж събитие във фейсбук тук.


Природозащитниците призовават за оттегляне на измененията на Закона за биоразнообразието, приети на първо четене в парламента, които според тях продължават да заплашват европейската екологична мрежа "Натура 2000" в България. Според тях представителите на ГЕРБ в парламента са заблудили обществото, че проблемните предложения ще бъдат оттеглени, докато дискусията от миналата седмица в Народното събрание е показала, че след първия национален протест няма и намек за приемане на исканията на протеста.


От "За да остане природа в България" отново поставят същите искания, както и при първия протест от 25 юни - народните представители да приемат единствено тези предложения в законопроекта, които не засягат мрежата "Натура 2000", или изобщо да не променят закона; спиране на строителството на Алепу и провеждане на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС); спиране на строителството в Природен парк "Странджа".
Природозащитниците напомнят, че "Натура 2000" е добре регламентирана в настоящия Закон за биологичното разнообразие, но правителството не изпълнява задълженията си по него. Вместо това в защитените европейски зони в България природата продължава да се уврежда, което се вижда и при случаите на строежи в Алепу, Иракли, Рила и Странджа. Те напомнят, че миналата седмица съобщение на Европейската комисия предупреди за съд за България заради наказателна процедура от 2019 г. и изиска в тримесечен срок страната да обяви над 200 закъснели с повече от 5 години защитени зони за местообитанията от "Натура 2000".


Предисторията


На фона на новия етап от процедурата, обявена от еврокомисията като "Комисията призовава България да предприеме необходимите стъпки за защита и управление на мрежата си "Натура 2000", правителството е под натиск от "Обединените патриоти" да приеме поправки в ресорния Закон за биоразнообразието, с които краткосрочните интереси на собствениците ще получат предимство пред природозащитните цели на мрежата.


Проектът беше лансиран от разследвания за служебни престъпления бивш екоминистър Нено Димов през 2019 г. и съживен от настоящия министър Емил Димитров през февруари. Поправките, които бяха приети на първо четене преди месец, ще дадат власт на правителството да променя зоните от "Натура 2000", без да се съобразява с научните данни. Новите регламенти поставят собствениците на земи като основни заинтересовани страни, които да определят мерките по места за защита на природата в "Натура 2000", като изолират научните организации от дискусиите. Между първо и второ четене депутатски предложения от "Обединените патриоти" с вносител Валери Симеонов внесоха допълнителни текстове, с които връщат част от отпадналите спорни предложения на Димов, срещу които научните организации протестираха бурно още преди година.


Миналата седмица след скандално обсъждане в парламентарната комисия за околна среда на законопроекта представители на БАН са били обиждани от собственици на земи без защита от парламентарните сили, а природозащитната коалиция "За да остане природа в България" е напуснала срещата, като обяви следващ протест на 7 юли. В дискусията за промените в Закона за биоразнообразието депутатите са приоритизирали интересите на собствениците на земи над природозащитните цели, заради които е обявена мрежата "Натура 2000".


След дискусията председателят на парламентарната екокомисия Ивелина Василева обяви, че поправките ще бъдат оттеглени, имайки предвид единствено текстовете, внесени след първо четене от Валери Симеонов. Те скандализират обществеността най-вече заради идеята научните организации и изследователските проекти да предоставят безвъзмездно резултатите от проучванията си за "Натура 2000" на екоминистерството независимо от това кой е финансирал набирането на данните.


След първите национални протести ГЕРБ оттегли подкрепата си за текстовете на Симеонов, но засега не оттегля поправките на "Обединените патриоти", които са предложени от името на екоминистерството и са приети на първо четене. Управляващите мотивират промените с изискванията на Европейския съюз, докато от "За да остане природа в България" смятат, че наказателната процедура е за липсващи зони от "Натура 2000" и липса на мерки за опазване на видовете и местообитанията, като тези пропуски могат да бъдат попълнени с регламентите на настоящия Закон за биологичното разнообразие.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK